Marka Yoksa Tescilin Önemi Olmaz

Dün aceleyle ve bir an önce yetiştirme gayretiyle olacak ki önce vişne mermeri tescillendi gibi bir haber çıksa da kısa süre içerisinde yanlış düzeltildi ve coğrafi işaret alan ürünümüzün Elazığ vişnesi olduğu ifade edildi.

Marka Yoksa Tescilin Önemi Olmaz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ vişnesinin diğer şehirlerde yetişen vişnelerden aromatik lezzet olarak bir farkı varmış ki böyle bir tescil gelmiş oldu.

Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, 2020 yılında Elazığ vişnesine coğrafi işaret alınması için Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonuçlanmış ve Türk Patent ve Marka Kurumu, Elazığ vişnesini coğrafi işaretli ürünü olarak tescillemiş.

Vişneyi coğrafi işaretli olarak tescillemek güzel ve belki geç kalmış bir adım  ama daha önce aldığımız 7 adet coğrafi işaretli ürünümüzde hangi aşamadayız, bu ürünleri ileri işleme ünitesine taşıyıp endüstriyel marka olarak raflara ulaştırdık mı orası muamma.

Elazığlılar olarak işimize Alman gibi başlayıp Türk gibi bitirmek gibi bir  huyumuz var. Çok güzel düşünüyoruz, çok güzel planlıyoruz ve çok da hızlı başlıyoruz lakin bu heyecanımız bir hafta sonra bitiyor ve gevşetmeye  başlıyoruz işlerimizi.

Vişne başta olmak üzere coğrafi işaret aldığımız tüm ürünlerde eğer bunu işleyerek, markalaştırarak laflardaki yerini alma konusunda sonuçlandırmıyorsak bu tescilin hava atma  dışında hiçbir faydası olmaz.

Özetle.. Eğer bugün coğrafi işaret tescili aldığımız vişne ile meyve suyu, reçel ve diğer endüstriyel ürün yaparak “Elazığ Vişne Reçeli” adıyla pazarlama yapamayacaksak, bu tescilin de işaretin de çok faydası olmaz. Sadece bir günlüğüne haberlere konu olur o kadar.