Liste Doğru mu Yanlış mı?

Geçtiğimiz cumartesi akşamında beri birçok basın yayın kuruluşu ile internet haber sitelerinde Ak Parti'nin ilçe ve belde adaylarının belirlendiğine dair haberler ve listeler yayınlandı.

Liste Doğru mu Yanlış mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu listeler herhangi resmi bir açıklama olmamakla birlikte yine resmi makamlarca da teyit edilmemiş bilgilerdi. Liste yayınlandıktan sonra ismi aday olarak belirtilen cenahta bir sevinç ve mutluluk oluştu. Ancak ismi açıklanmayan diğer aday adayları ve taraftarları ise bu haberin gerçek  değerinin olmadığını ve listenin kesinleşmediğini dile getirdiler.

Hatta bazı aday adayları sosyal medya hesaplarından giderli paylaşımlar yaparak sebep olanlara sitemlerini dile getirdiler. Bu hengâme ve bilgi kirliği etrafında oluşan tepkiler karşısında AK Parti Elazığ İl Başkanlığı, ilçe ve belde adayları ile ilgili açıklamada bulunmak zorunda kaldı.

Açıklamada, “31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimleri öncesi aday belirleme sürecimiz devam ederken bazı basın yayın organlarında ismi açıklanan İlçe ve Belde Belediye Başkan adaylarımızla ilgili bu açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur. Seçim startı verildikten sonra başlayan ve bugüne kadar hassasiyetle sürdürdüğümüz sürecin son aşamasında yapılan bazı yorum ve değerlendirmelerin art niyetli olduğunu düşünüyor, kamuoyuyla paylaşılan isimlerin ne Genel Merkezimiz tarafından ne İl Başkanlığımız tarafından ne de Milletvekillerimiz tarafından bildirilmediğinin altını çiziyoruz. Şunu özellikle belirtmek isteriz ki her bir aday adayı arkadaşımız bizim için değerlidir ve kıymetlidir. Her bir aday adayımıza eşit mesafede olacak şekilde sürdürdüğümüz süreci Genel Merkezimiz resmi açıklama yapana kadar aynı şekilde yürüteceğimizin bilinmesini istiyoruz. Genel Merkezimiz tarafından İl Başkanlığımıza gönderilecek resmi aday listesini en hızlı şekilde kamuoyuyla paylaşacağımızı önemle duyuruyor, tüm kamuoyuna saygılarımızı sunuyoruz.” denildi.

Açıklama böyle. Ancak Ak Parti’de yaşanan bir teamül de var. Bunu en son İstanbul ilçe adaylarının açıklanması sürecinde de yaşadık. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Pazar günü açıklanan liste, Cuma akşamından itibaren birçok site ve sosyal medya hesaplarından yayınlanmıştı. Hem de İstanbul İl Başkanlığının bu konuda herhangi bir açıklaması olmadan. Bazı meslektaşlarımızın Genel merkez yöneticileriyle olan samimi dostluk ve arkadaşlıkları, yine bazı adayların genel merkezden aldıkları duyum ve gelen bilgiler,  Elazığ’ın ilçe ve belde adaylarının da sızması sonucunu getirdi.

Burada Elazığ il teşkilatını suçlamak abesle iştigaldir. Zira yapılan herhangi bir liste açıklaması olmadığı gibi kulislere sızan bilgileri de reddetmek, yalanlamak gibi bir lüksü ve yetkisi yoktur. Zira sızan bilgiler büyük oranda doğru ve bu genel merkezin karardır. Genel merkezî yalanlayacak ve boşa düşürecek bir açıklamaya ne gerek ne de ihtiyaç vardı. Ancak konu çok dallandırılıp bulandırılıp ve İl Başkanlığı zan ve töhmet altında kalınca böyle bir açıklama yapılma ihtiyacı hasıl olmuş.

Biz listede ciddi ve köklü bir değişim beklemiyoruz, hatta hiç beklemiyoruz. Doğru ya da yanlış, isabetli ya da isabetsiz gibi bir yorum yapmadan listenin ayniyle vaki olduğunu ifade ediyoruz.

Açıklanan isimlere tepkileri de çok iyi anlıyoruz. Her seçimde yaşanan benzer olayların, istifaların, başka partilere geçişlerin olacağını da biliyoruz. Bunlar siyasetin doğasında ve yapısında olan şeyler. Sanırız bir iki gün içinde resmen de isimler açıklanır ve işte asıl hareketlilik de o zaman başlar.