Lavanta ile Gelen Zenginlik

Son yıllarda bilinen ve klasik tarım ürünleri yanında alternatif ürünler konusunda ciddi ilerlemeler kaydediliyor. Geçmişin arpa, buğday, kuru fasulye, nohut, şeker pancarı, mısır, pamuk gibi klasik ürünlerin yerini birçok ilde o bölgenin iklim ve florasına uygun ürünler yetiştirilmeye başlandı.

Lavanta ile Gelen Zenginlik
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bunlardan biri de lavanta. Lavanta ekimini ilimizde ilk kez Karakoçan Belediye başkanı Ayhan Akbaba’nın paylaşımlarıyla duyduk. Ardından bazı kurumlar ve özel firmaların bu konuda atağı ve girişimleri oldu.

Bu gelişmelerin ardından merkeze bağlı Göl Köyünde bayan bir üretici üç yıl önce ektiği lavantanın hasadı gerçekleştirdi.

Tarla ile  çok fazla ilgisi olmayan fakat medyatik olmayı çok seven  Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri de bu fırsatı kaçırmayarak, “biz tavsiye etmiştik” ilintilemesi  ile hasatta baş köşeye oturdular yine.
İlimiz üreticilerinin yeni ve daha çok gelir getiren alternatif ürünlere yönelmesi için sadece hasat etkinliğine gitmek yeterli değil. Kurumlar, bu konuda teknik ekiplerini sahaya sürmeli ve her köyde az da olsa örnek ekim ve hasat yapmalı ki köylülerimiz de buna yönelsinler.

Lavanta, hem temizlik hem kozmetik hem de ilaç sektöründe kullanılan ve oldukça değerli olan bir ürün. Lavanta için şehrimizin iklimi çok elverişli. 

Fırat Üniversitesinin Harput Yerleşkesi’nin bir bölümünde de bu tarz üretimler yapılabilir ve zaman zaman köylülerimize bu alanda eğitimler verilebilir. Bunun için bir ya da iki şube müdürünün sırf bu işle görevlendirilmesi yeterli.