Komşuda 7 ve Üzeri Deprem Endişesi

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, daha önce yaptığı bir paylaşımda Malatya'da yeniden 7 ve üzeri deprem olacakmış gibi bir algı oluştuğunu ancak Malatya fayının tekrar 7 ve üzeri deprem üretmesi için en az 2 bin yıl geçmesi gerektiğini söyledi.

Komşuda 7 ve Üzeri Deprem Endişesi

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, daha önce yaptığı bir paylaşımda Malatya'da yeniden 7 ve üzeri deprem olacakmış gibi bir algı oluştuğunu fark etti ve bu konuda bir açıklama yapma gereği duydu.

Komşuda 7 ve Üzeri Deprem Endişesi

Öğüt, açıklamasında Malatya fay zonuna paralel uzanan bir fay hattı üzerinde 1121 yılında 7,5 büyüklüğünde bir deprem gerçekleştiğini ve geçtiğimiz günlerde bu fay hattında 4 büyüklüğünde bir deprem olduğunu hatırlattı. Bu depremin öncü deprem olarak algılanmış olabileceğini belirten Öğüt, bu tip fay hatlarının 3.000 yıllık deprem tekrarlama aralığına sahip olduğunu ve bu nedenle her 3.000 yılda bir 7 ve üzeri deprem üretebildiklerini açıkladı.

Komşuda 7 ve Üzeri Deprem Endişesi

Öğüt, bölgeye uygulanan stres transferi sonucunda 4 ila 4,8 büyüklüğünde depremlerin olması olağandır ve bu depremlerin öncü ya da hazırlık evresi olarak yorumlanamayacağını da vurguladı. Son olarak, bu fayın tekrar 7 ve üzeri deprem üretmesi için en az 2.000 yıl geçmesi gerektiğini belirtti.