Klişe kutlamalar
Basın ve medyanın günümüzde sosyal medyanın da yaygınlaşmasıyla birlikte etkisi her geçen gün artıyor.
Yanlış anlamayın etkisi artıyor dediysek nitelik artıyor diyemeyiz. Bu konuda sitemkârız. Zaman zaman farklı sektörlerde yaptığımız eleştirileri kendi sektörümüz söz konusu olduğunda bir özeleştiriye dönüştürerek en çok da bizim mahalleyi ve kendimizi eleştirdiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.
Basının, gazeteciliğin artan etkisi ve özellikle sahiplik yapısı ile yasaların yetersizliği noktasında eleştiri almasıyla daha sık konuştuğumuz sosyal medyanın bu alana eklemlenmesi sayısız nimeti bizlere sunduğu gibi birçok risk hem akademik olarak sık tartışılan bir konu hem de vatandaşlar tarafından mesleğimizin niteliği açısından bir eleştiri konusu.
Sektörümüzün bu kadar büyümesinin bizlere getirdiği ilk yük bu büyümenin ihtiyaç duyduğu nitelik. Ne yazık ki birçok sektörde olduğu gibi bizler de nitelikli eleman bulma ve yetiştirme konusunda zorluk çekiyoruz. Ne kadar mücadele etsek de süzgecimizin niteliğini artırmakta ve kopyala yapıştır mantığını terk etmekte güçlük çekiyoruz. Nitelik olmayınca bu iş daha zor bir hale geliyor ancak günümüzde oldukça basit bir şekilde kazanılan “gazeteci” unvanı zorluğun derecesini kat kat artırıyor. Üstünüze alınmayın ancak sayıları her geçen gün artan internet ve sosyal medya haber ortamları ve ajansların seçici olmamaları ve sektöre ticari bakış açısı da niteliği artırıyor dersek yanılmış olacağız.
Bu kadar özeleştiri yaptıktan sonra suyun karşı tarafına da bir iki kelam etmeden geçemeyeceğiz. Elbette ki sektördeki bu zaafları gören ilimizin kıymetli önde gelenleri de bunu suiistimal etmekten geri durur mu?
Artık Elazığ’da bir klişe haline gelen bir durumdan bahsediyoruz. “…. Kutlama Mesajı.” Her özel gün gecede ilimizde gerek sivil toplum kuruluşu başkanları, bürokratlar, siyasetçiler özenle veya özensiz hazırladıkları bu basın metinlerini basın kuruluşlarına servis ediyorlar.
Sosyal medyanın nimetlerini kullanmak yerine, içerik üretiminde zayıf kalan, mecralarını besleyecek içeriklere ihtiyaç duyan basınımızın bu zaafını kullanmak daha kolay geliyor. Kopyala yapıştır kolaycılığına kaçmaya alışan bizlerin bu zaafı da olaya çanak tutuyor.
Ancak sizlere bir tüyo verelim, vatandaşlar artık bu durumdan hiç ama hiç hazzetmiyor. Bu konuda hem basın mensupları hem de mesajı gönderen taraf eleştiri konusu.
Emekliler, Ramazan ayının gelmesiyle siyasetçilerden kutlama mesajı değil, ekonomilerini düzeltecek müjdeler bekliyor, Kurban Bayramı kutlanan gençler bürokratlardan daha fazla istihdam imkânı oluşturması için projeler duymak istiyor, kadınlar 8 Mart kutlama mesajı yerine sivil toplum kuruluşlarının şiddetle mücadelede daha aktif rol almasını istiyor.
Vatandaşlar; süslü cümleler, ayetler, hadisler ve atasözleri ile süslenmiş mesajların yerine icraat istiyor.
Hadi kişisel sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlar neyse de ister siyasetçi olsun ister sivil toplum kuruluşu başkanı ya da bürokrat, oldukça ciddi bir müessese olması gereken basın kuruluşlarında bu mesajlar yerine günümüze ve geleceğe dair güzel haberler ve çözümler isteniyor.