Kılıçdaroğlu Hala Yalnız

Meral Akşener'in, cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin son açıklamaları siyaset kulislerini hareketlendirdi. Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın adaylığına 'Hayır' demeyeceğini dile getirdi. Akşener, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına ilişkin ise 'Kemal Bey henüz 'ben adayım' diye getirmedi ki (6'lı masaya). O gün konuşulacak, elbette' dedi.

Kılıçdaroğlu Hala Yalnız
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İYİ Partili kaynaklar, Akşener’in de ifade ettiği gibi 6’lı masada henüz aday konuşulmadığına dikkat çekiyorlar. “İsimler değil ilkeler” üzerinden bir çalışma yürütüldüğünü kaydeden kaynaklar, Akşener’in “Kazanacak aday” vurgusunu anımsatan İYİ Partili kurmaylar, yerel seçimlerdeki başarıya dikkat çekiyorlar.

Adayın henüz masada konuşulmadığına ancak sahada vatandaşın gündeminde yer aldığını kaydeden İYİ Partili kaynaklar, “tabanın, sahanın, seçmenin sesine kulak verdiklerine” işaret ediyorlar. İYİ Partili kaynaklar, parti tabanında Kılıçdaroğlu’nun adaylığına “soğuk bakıldığı” düşüncesinin kendilerine aktarıldığını dile getiriyorlar.

İyi Partililer, Kılıçdaroğlu’na soğuk baksalar da CHP kanadında aday kesinleşmiş gibi görünüyor. CHP’nin vizyon belgesinin açıklandığı toplantıdaki vurgu ve tonlamalar da bunu net olarak ortaya koyuyor.

“6’lı masanın en büyük ve açık ara lideri olan bir partinin Genel Başkanının Cumhurbaşkanı adayı olması neden İyi Parti’yi bu kadar rahatsız ediyor ve neden sürekli Mansur Yavaş vurgusu yapılıyor” sorusunun tek cevabı var o da Kılıçdaroğlu’nun bu ülkeyi yönetecek bir birikim, donanım ve vizyona sahip olamaması olarak iddia ediliyor. 

“Kazanacak adayla seçime gidelim” vurgusu aslında Kılıçdaroğlu’na güvenilmediğinin kibarlaştırılmış hali. Ve ilginçtir, demokrat Parti lideri Uysal dışında bu cümleyi 6’lı masanın tüm liderleri sıklıkla kuruyorlar. Özetle Kılıçdaroğlu, 6’lı masada hala yalnız ve hala desteksiz.
Peki, iki taraf da görüşünde ısrar eder ve geri adım atmazsa ne olur. Kılıçdaroğlu bastırır ve aday olursa, İyi Parti’den ciddi bir destek kaybı olur. Yok, Mansur Yavaş olursa bu kez de CHP ve HDP tabanından gitmeler  olur. 

İki durumda da bir kayıp ve kaçak durumu yaşanacak. İşler daha da sarpa sarar ve 6’lı masada bir çatlak olursa da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İyi Parti’ye yönelik “sizin ne işiniz var o masada” çağrısı karşılık bulabilir. 

Ak Parti, MHP ve İyi Parti, yeni Türkiye yüzyılına yakışan  bir birlikteliği olur mu? Pek ala da olur. Zira bu üç parti arasındaki görüş farklılıkları, 6’lı masadan  daha az ve üstelik aşılamayacak farklılıklar ve sorunlar da değil.