Kaya: 'Güçlendirme Faydasız'

Orta hasarlı binaların artık ağır hasarlı bina statüsüne alınacağı yönünde yapılan açıklamaların ardından İnşaat Mühendisleri Odası Elazığ Temsilcisi Hıdır Kaya, eski binaların güçlendirilmesinin çok faydalı olmadığını, ağır hasar statüsüne alınarak yıkılması ve yeniden yapılması gerektiğini, orta hasar tanıtımının artık olmamasının olumlu bir düşünce olduğunu ve ilimizde eski yapıların yenilenmesi gerektiğini ifade etti. 

Kaya: 'Güçlendirme Faydasız'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Cumhurbaşkanımız 'Güçlendirme işini yapmayalım, orta hasarlı binaları da aynı ağır hasar gibi güçlendirme yapmadan yeni bina yapıp vatandaşımıza teslim edelim' dediğini ifade etmesinin ardından orta hasarlı binalarda  ağır hasarlı statüsüne konuldu. 

ELAZIĞ’DA 28 BİN 726 BİNA İNCELENDİ

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından süren hasar tespit çalışmalarında Elazığ'da şimdiye kadar 28 bin 726 bina incelendi. İncelemede 7 bin 402 binanın ise ağır hasarlı olduğu kaydedildi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Elazığ’da başlatılan hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Bu çerçevede il genelinde 28 bin 726 bina incelendi. Buna göre; 53 binanın yıkık, 48 binanın acil yıkılacak, 7 bin 402 binanın ağır, 512 binanın orta, 7 bin 911 binanın az ve 11 bin 694 binanın ise hasarsız olduğu belirlendi. 

Kaya: 'Güçlendirme Faydasız'

SAYI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR 

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından süren hasar tespit çalışmalarında 53 binanın yıkık, 48 binanın acil yıkılacak, 7 bin 402 binanın ağır, 512 binanın orta, 7 bin 911 binanın az hasarlı olmasının ardından her geçen gün hasarlı bina sayısında artış gözlemleniyor. Orta hasarlı binalarında ağır hasar statüsüne alınacak olmasından dolayı ilimizde yıkılacak bina sayısında ciddi oranda artış olacak. 

HAKİMİYET,  DEFALARCA GÜNDEME GETİRDİ 

05.10.2020 tarihinde “Orta Hasar Bulmacası” başlığı ile yayımladığımız haberde,“ 24 Ocak’ta meydana gelen depremin ardından yaraların sarılması için birçok çalışma başlatılmış, hızlı binaların hasar durumları tespit edilmişti. Orta hasarlı olarak adlandırılan ve güçlendirilerek tekrar yaşanabilir hale getirilmesi istenen binalarda yaşayan bazı vatandaşlar durumdan şikâyetçi.

ORTA HASAR OLMAYACAK 

Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulunan  İnşaat Mühendisleri Odası Elazığ temsilcisi Hıdır Kaya,“ 2020 Elazığ Sivrice depreminde birçok binamız ağır hasar almıştı. Bunların çoğu da yıkıldı. Orta hasarlı binalarda güçlendirilmişti. Şimdi ise alınan karar ile birlikte orta hasarlı binalarda ağır hasarlı bina statüsüne alınacak. Bu gelişme oldukça önemli.”dedi.

MANTIKLI BİR KARAR OLDU 

Başkan Kaya,“Bana göre orta hasar tanımının kaldırılması mantıklı bir çözüm. Cumhurbaşkanımızın da bu yönde bir açıklaması vardı. Ondan sonra Çevre Bakanlığı o yönde bir görüş bildirdi. Bildiğiniz gibi orta hasarlı binaları bir yıl içinde ya güçlendireceksiniz ya da güçlendiremezseniz yıkacaksınız. Ama şimdi artık orta hasar tanımı kaldırıldı. Ağır hasar konumuna sokuldu.”diye ifade etti. 

Kaya: 'Güçlendirme Faydasız'

HASAR TESPİTLERİ GÖZLEM SONUCU YAPILIYOR  

Eski binaların güçlendirilmesi yerine yıkılmasının daha doğru bir karar olduğunu ifade eden Başkan Kaya,“Eski binaların güçlendirilmesinin yerine yıkılıp yapılması doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Hasar tespitleri gözlem sonucu yapılan bir şeydir. Depreme dayanıklılık tespiti için farklı şeyler var. Mesela risk analizi işte karot felan denilen şey ile depreme dayanıklılık ölçülebilir. Bunu da bina sahipleri yaptırabilir.”dedi.

GÜÇLENDİRME SAFHASI ÇOK ÖNEMLİDİR

Başkan Kaya,“ 2018 deprem yönetmeliğinde güçlendirme vardı. Ama orta hasarlı binalarda güçlendirme  sorunu çözmedi. Güçlendirme safhası çok önemlidir. Proje ve imalatın sağlam olması gerekiyor. Güçlendirmenin elbette yarar vardır ve olabilir ama benim kendi düşünceme göre  güçlendirme iyi yapılmadığı için sevmiyorum.” diye ifade etti. 

ESKİ YAPININ YENİDEN YAPILMASI GEREKİYOR 

Elazığ’da yapı stoğunun eski olduğunu ifade eden Başkan Kaya,“ Elazığ’ın yarısından fazlasında insanlar eski yapılarda oturuyor. 1975 yılında deprem yönetmeliğine göre yapılan binalarımız oldukça fazla. Eski binalara bir çözüm bulmak gerekiyor.Eski bir binanın güçlendirilmesinin bir yararı yok. En doğru yöntem yıkılıp tekrar yapılmasıdır.”dedi.