İnce İttifak

2023 seçimlerine artık çok kısa bir süre kalmasıyla birlikte ittifaklar da şekillenmeye başladı. HDP'nin ayrı bir ittifak, sol partilerin de ayrı bir ittifak kurmasıyla birlikte, daha milliyetçi ve cumhuriyetçi olarak görülen partilerin nasıl bir ittifak içerisine gireceği merakla beklenmeye başlandı.

İnce İttifak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Muharrem İnce'nin Memleket Partisi'yle ilgili de birçok ittifak iddiası var. Bunlar arasında en güçlü olanı ise Zafer Partisi ve Bağımsız Türkiye Partisi'yle ilgili olanları. Ancak İnce, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir yayında BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş için "Hiç tanışmadım" dedi.

İnce'nin bu sözlerinin ardından ise Hüseyin Baş tarafından İnce'ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirildi. İki lider, gülerek özçekim yaptı.

Siyasette oldukça tecrübeli olan İnce’nin kendi partisi gibi oy oranı sürekli artan ve yüzde 4 seviyelerine ulaşan Ümit Özdağ’ın Zafer Partisi ile ittifak kuracağı kulislerde konuşuluyordu. Haydar Baş’ın koronavirüsten vefatı sonrası partinin başına geçen oğlu Hüseyin Baş ile görüşen İnce’nin önümüzdeki günlerde dördüncü ittifakı kurararak siyasette sürpriz yapması içten bile değil.

Bundan sonra siyaset muhtemelen beşinci ittifakı da görecek. Seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesi küçük partileri daha da yüreklendirdi ve ittifakları kolay kıldı. Seçimlere tek parti adıyla girip seçim sonrası herkesin kendi partisine dönmesi uygulaması 2023 seçimlerinin en çok konuşulan formül ve aynı zamanda denklemi olacak.

  CHP ve İyi Parti de bu yöntemi her ilde değişkenlik arz eden bir şekilde deneyecek. Bu iki partinin adayları bazı illerde CHP, bazı illerde ise İyi Pati logosuyla seçimlere girecek. Ancak bu formül Elazığ gibi iki partinin de güçlü olduğu illerde uygulanmayacak ve her parti kendi logosu ve adayıyla seçimlere girecek.