İlk Turda Erdoğan

Seçimlere sayılı günler kala yapılan anket sonuçlarına göre geçtiğimiz aylarda güven kaybeden Ak Parti, son bir ay da yeniden halkın desteğini almaya başladı. Anketlere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın halktan 51,4 oranında destek alarak birinci çıkması Millet İttifakı'nı tedirgin etti. Karşı atağa geçen HDP, cuma gününden sonra Kılıçdaroğlu'na desteğini resmi olarak açıklayacak ve kapı kapı gezerek Kılıçdaroğlu'na oy isteyecek.

İlk Turda Erdoğan
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kala anketlerden çıkan sonuçlar dikkat çekmeye başladı. Yapılan en son anket sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 51,4, Kemal Kılıçdaroğlu’nun  ise 41,8 olarak açıklanması, seçimlerin ilk turda sonuçlanacağını işaret etti. 

İLK TURDA ERDOĞAN KAZANIYOR 

Siyasal İletişimci Ferhat Murat, seçime 21 gün kala son anket verilerini paylaştı ve değerlendirmelerde bulundu. Areda Survey tarafından yapılan son araştırmaya göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan ilk turda kazanıyor. AK Parti ise milletvekili seçimlerinde açık ara öndeyken Cumhur İttifakı da yüzde 50'yi aşıyor.

SON BİR AYDA AK PARTİ OYLARINDA ARTIŞ 

Öte yandan  Erdoğan'ın sunduğu proje ve vizyonun vatandaşta karşılık bulduğu son bir ayda Erdoğan ve AK Parti'nin oylarını artırdığı da gözlendi.

 En yakın rakibi CHP Genel Başkanı ve 7'li Koalisyon Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun oranı ise 41,8. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turda  Recep Tayyip Erdoğan tarafından kazanılıyor görünse de ankette olası 2. tur sorusu da cevap buldu.

Cumhurbaşkanlığı yarışı 2.tura kalırsa Cumhurbaşkanı Erdoğan 53,5 oy oranına sahip. Kemal Kılıçdaroğlu ise 46,5 olarak gözlemlendi.

HDP ATAĞA GEÇTİ

Yapılan son anketle de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüksek bir sonuçla halkın güvendiği lider olması gerçeğini gören Kandil'in güdümündeki HDP, 6'lı masa Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na desteğini açık açık ilan edecek. HDP kurmayları ve teşkilatlar, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde kapı kapı dolaşarak ortak adaylarına oy isteyecek.

BU PAZAR SEÇİM OLSA HANGİ PARTİ NE KADAR OY ALIYOR?

Araştırmada partilerin oy oranları da tespit edildi. Ankete göre AK Parti ve Cumhur İttifakı açık ara farkla önde gözüküyor. Anket sonuçlarına göre Ak Parti 41,1 oy oranına sahipken CHP ise 25,4 olarak açıklandı. 

Diğer partilerin oy oranı ise şöyle:

MHP: 8,8, HDP:10,1, İYİ:6,9, MEMLEKET PARTİSİ: 3,3, YRP:1,5,  TİP:1,1, BBP:0,4 

HDP RESMEN  KILIÇDAROĞLU DİYECEK

Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayıp CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na örtülü destek veren HDP'nin, cuma günü Kılıçdaroğlu'na desteğini resmen de açıklaması bekleniyor.

Kılıçdaroğlu'na desteğin resmiyet kazanması sonrası sahaya inecek olan HDP kurmayları ve teşkilatlar, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde kapı kapı dolaşarak ortak adaylarına oy isteyecek. 

BULDAN: “DESTEĞİMİZİ AÇIKCA İLAN EDECEĞİZ”

Geçen hafta Şanlıurfa'daki bir açılışta konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Bayramdan sonra yapacağımız mitinglerde destekleyeceğimiz cumhurbaşkanı adayımızı açıklayacağız. Hangi cumhurbaşkanı adayına oy vereceğimizi açık açık ilan edeceğiz. Gerçi sizler zaten biliyorsunuz" demişti.

ANKET SONUÇLARI TEDİRGİN ETTİ 

Alınan bu kararda anket sonuçlarının etkisi olduğu söyleniyor. Yapılan anketlerin bekleneni karşılamaması; sadece 'Erdoğan' karşıtlığı yapıp hiçbir proje üretmeyen HDP destekli 6'lı masanın bu kararı almasında etkili olduğu gelen bilgiler arasında. 

HDP ile işbirliğine ilişkin kısa süre önce itiraf niteliğinde açıklamalarda bulunan CHP Diyarbakır Milletvekili Adayı Sezgin Tanrıkulu, kendi vaatlerinin HDP'nin 2021 yılında yayımladığı Tutum Belgesi ile örtüştüğünü söylemişti.