İlk Evim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin tanıttı.

İlk Evim
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erdoğan, 81 il ve tüm ilçelerde 2028'e kadar 500 bin sosyal konut, 250 bin arsa, 50 bin iş yeri yapmayı hedeflediklerini söyledi.

İlk etap konutlarının azami 2 yıl içinde bitirip hak sahiplerine teslim edilmesinin amaçlandığını belirten Cumhurbaşkanı, projenin ismini ise “İlk Evim, İlk İş Yerim” olarak belirlediklerini söyledi.

Projede çeşitli kesimlere pozitif ayrımcılık yapılacak. Buna göre şehit yakınları ve gazilere ilk etabın yüzde 5'e denk gelen 12 bin 500 konut, engelli vatandaşlarımıza 12 bin 500 konut, emekli vatandaşlarımıza ise 50 bin konut kontenjanı ayrılmış.

Projede gençler de unutulmamış ve ilk defa gençlerimiz için de 18-30 yaş arası bir kontenjan oluşturulmuş.

Maliyet fiyatı üzerinden yüzde 40 indirim yaparak belirlenen fiyatlar da şu şekilde:

Toplamda 608 bin lira fiyata sahip 2+1 konutlarda 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle 240 ay sahip olabilecekler.

Aynı şekilde toplam 850 bin lira fiyata sahip 3+1 konutların ödemesi 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle 240 ay vade ile yapılabilecek.

İlk etapta evlerin toplam ve taksit fiyatları biraz fazla gözükse de kiraların 2000-4000 TL arasında değiştiği ilimizde çok da yüksek olmadığı görülecektir. 240 ay gibi uzun bir vadede ödenecek konut bedelleri, özellikle bugüne kadar ev sahibi olamamış, kendisi ve çocukları üzerinde ev tapu kaydı bulunmayanlar için büyük bir fırsat.

İlimizde muhtemelen Yemişlik bölgesinde yapılacak konutlar için şartları tutanların bu fırsatı değerlendirmesi gerekiyor. Zira memur, işçi ya da orta sınır bir esnafın bir defada ücretini ödeyerek ev alma imkanı oldukça zor ve hatta imkansız.

Özellikle kira ödeyenlerin ödedikleri kiranın üzerine bir miktar daha ekleyerek ev sahibi olmaları mümkün görünüyor. 

Konut müracaatları bugün başlıyor. Temel atma takvimi ise 2023 yılbaşı olarak planlanıyor. İki yıl sürecek yapım aşamasından sonra 2025 kışını kendi evinde geçirecek 250 bin vatandaşımıza evleri şimdiden hayırlı olsun.

Bu konuda son uyarımız da şudur ki kimse, müracaat şartlarını sağlamadığı halde hile-hurda ile gerçekten evi olmayanların “ilk evim” hakkını çalmasın. Bunu yapanlar ise ciddi cezalara çarptırılsın.