İl Genel Meclisinin Tartışmalara Konu Olan 'GES' Açıklaması

İl Genel Meclisi tarafından, Meclis Üyesi Osman Dilek'in iddialarına yönelik basın açıklaması yapıldı.

İl Genel Meclisinin Tartışmalara Konu Olan 'GES' Açıklaması

Geçtiğimiz gün İl Genel Meclisi Meclis Üyesi Osman Dilek tarafından yapılan açıklamada Milliyetçi Hareket Partisi’nin komisyondan dışlandığı belirtildi. İl Genel Meclisi Başkanı İbrahim Şerbet, konuyla alakalı olarak yaptığı açıklamada,

“İl Genel Meclisimiz, kanunun bizlere tanıdığı yetki ve sınırlar çerçevesinde, Elazığ’ın kalkınması için, İl Özel İdaremize ve dolayısıyla meclisimize ulaşan talep ve başvuruların hakkaniyetle yürütülmesinde gayret sarf etmektedir.

Bu minvalde, geride bıraktığımız 5 yılda her bir meclis üyemizin tespit ve düşünceleri dikkate alınmış, itinayla çalışmalar yürütülmüş ve ciddi anlamda birçok dosya oy birliğiyle karara bağlanmış ve meclis üyelerimiz görevlerini layıkıyla ifa etmişlerdir.

Bizler, meclisimize gelen ve karara bağlanması gereken konuları, kişi, kurum ve kuruluşların isim ve sıfatlarına bakmaksızın, taleplerin kanun ve hakkaniyet çerçevesinde değerlendirilmesine dikkat ediyoruz. Meclis üyelerimiz bugüne kadar yargıya konu olmuş, denetim mercilerince tenkit edilmiş tek bir kararın altına imza atmamışlardır.

Bu vesileyle, Cumhur ittifakının kıymetli bileşeni olan Milliyetçi Hareket Partisine mensup meclis üyemiz Sayın Osman DİLEK’in gündeme getirdiği Korucu Köyü sınırlarında yapılacak Güneş Enerji Santrali İmar Planı hakkında, herkesin endişelerini anlıyor, ortaya çıkan soruların önemini biliyor ve kamuoyunu doğru bilgilendirerek, spekülasyonlara ve yanlış anlaşılmalara meydan vermemek amacıyla, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına bu açıklamayı yapmayı kendime sorumluluk addediyorum.

İl Genel Meclisinde tartışılan ve yaklaşık 400 dönümlük arazi üzerine planlanan Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesi hakkında, kamu kurumları ile yapılan yazışmalar ve konunun muhataplarının açıklamaları, toplumun her kesiminde haklı endişeler duymasına neden olabilmektedir.

Bu konuda Sayın Osman DİLEK ve diğer meclis üyelerimizin süreç içerisinde dile getirdiği sorular ve eleştiriler, gerek İl Özel İdaremiz ilgili makamları, gerek meclis komisyonlarımız gerekse de meclis başkanı sıfatıyla bizzat şahsım adına çok önemli ve ciddi bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur.

Bizler, Adalet ve Kalkınma Partisi adına, konunun tüm detaylarıyla aydınlatılması ve kamuoyuna şeffaf bir şekilde bilgi sunulması gerektiğine inanıyoruz.

Bu kapsamda gündemi meşgul eden planla ilgili endişe ve tereddütleri gidermek için, ilgili kamu kurumlarıyla gerekli görüşmeler yapılarak, resmi yazılar plan dosyasına eklenmiştir.

Süreç içerisinde tartışmaya konu olan esas hususun, talep sahibinin ve şehir plancıların başvuru safhasında belge noksanlığı ile kurum yazışmalarına neden olduğu, sunulan eksik belgelere istinaden de sehven hatalı verilen resmi yazılardan kaynaklandığı aşikârdır.

Planın onanması sürecinde, meclis üyelerimizin çalışmalar esnasındaki dikkati ve hassasiyeti neticesinde, gerekli uyarılar yapılarak müdahale edilmiş ve yazışmalardaki eksik yönler giderilmek suretiyle imar planları yapılmıştır.

Bu noktada, GES imar planının imar kanunu ve yönetmeliklerine uygun şekilde yapıldığını açık bir şekilde belirtmek isterim.

Kaldı ki, imar planın mecliste onaylanmasının ardından yine kanuni çerçevede, askı sürecine geçilmiş ve askı süreci içerisinde yapılan itirazlar da hem kurum teknik personelleri hem de meclisimiz tarafından hassasiyetle incelenmiş ve plan dosyasında herhangi bir eksik, hatalı ya da yanlışlık olmadığının tespiti üzerine, plan kesinleşmiştir.

Bu noktadan itibaren söylemler ve iddialar üzerinden süreç yönetmek, kişileri ve kurumları hedef tahtasına koymak haksızlık olacaktır. Bu çerçeveden baktığımızda, gündemi meşgul eden imar planının, kanuni olduğunun artık netlik kazandığı aşikâr olmuştur. Bu tartışmanın artık bitmesi gerektiği ve kamuoyunun meşgul edilmemesi gerektiği nettir.

Sayın meclis üyemiz Osman DİLEK’in dile getirdiği komisyonlarımızın çalışma usulleri hususunda ise, bu süreçte ortaya çıkan iletişim eksikliklerini telafi etmek noktasında, sadece imar komisyonu için değil tüm komisyon başkanlarımıza, çalışmaları esnasında bütün paydaşları dinlemek, yapıcı uyarılarını dikkate almak ve sorunların şeffaf bir şekilde çözümü için birlikte çalışmaları adına, gerekli telkinlerimizi yineledik.

Bizler İl Genel Meclisinde grubu bulunan, Cumhur İttifakı üyeleri sıfatıyla, Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi olarak şehrimizin sorunlarını bir bir çözmeye ve Elazığ’ın kalkınması için canla başla çalışmaya devam edeceğiz.

Kamuoyuna Saygılarımla Arz Olunur.” İfadelerine yer verdi.