İdeolojik Değil Vicdani Değerlendirme

Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 büyük deprem, asrın felaketi olarak kayıtlara geçti.

İdeolojik Değil Vicdani Değerlendirme
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geniş bir coğrafyada hissedilmesiyle 11 ili enkaza çeviren afet, büyük hasara ve binlerce can kaybına yol açtı.

Devletin tüm imkânlarının seferber edildiği deprem bölgesinde, arama-kurtarma çalışmalarının sona ermesiyle enkaz kaldırma çalışmalarına başlandı.

Devlet-millet işbirliği ile beslenmeden barınmaya birçok ihtiyaç giderilmeye başlandı. Arama-kurtarma ekiplerinin yanı sıra tıbbi malzemeler ve çadır gibi birçok alanda yardımlar yağdı.

Bu süreçte de muhalefet kanadından eleştiriler eksik olmadı. Televizyon kanallarında, sosyal medyada, afet bölgesinde acının üzerinden birçok kez siyaset yapıldı.

Yapılan açıklamalar tepki çekerken, muhalefet kanadından vicdanlı ses ve gerçekçi değerlendirme yapanlar da oldu.

CHP'li Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, konuyla ilgili bakın neler söylemiş:

“Dünyada böyle bir deprem olmamış. Kimse kusura bakmasın, kimse devletimize laf atmasın, yetişilemezdi. Öyle bir hasar var ki orada hiçbir şekilde yetişmek mümkün değil. İstediğiniz kadar arama-kurtarma ekibi getirin yetişemezsiniz. Ana caddelerde bütün binalar yıkılmış, ara sokaklarda mahalleler kaybolmuş. Şimdi, Hatay'da 153 bin bağımsız ev var, 129 bini yıkılmış. Kalan 20-25 bininde de oturmak mümkün değil, içine giremezsiniz. Tam 18 milyon metreküp moloz var. Bu molozların altında binlerce ölen ve tespit edilemeyen kimlikler var. Bugün o molozları almaya kalksanız 1 milyon adet kamyona ihtiyacınız var. Nasıl bir hasar olduğunu düşünün.”

CHP’li başkanın değerlendirmeleri siyasi olmaktan ziyade sahayı gözlemleyen ve buna göre değerlendirme yapan vicdani bir değerlendirme. Depremde sadece devlet değil, iş makinasına sahip tüm firmalar vardı ve fedakârca çalışmalar yürüttüler.

Değerlendirmeleri yaparken ideolojik gözlükleri çıkartıp sahaya ve yapılanlara göre konuşmak ve değerlendirme yapmak lazım.