HDP, Kılıçdaroğlucu mu?

6'lı masadan Cumhurbaşkanı adayı olarak hala bir ismin çıkmaması, İyi Partili yetkililerin Mansur Yavaş'a adaylık teklif etmeleri, Babacan ve Davutoğlu'nun Kılıçdaroğlu'na sıcak bakmaması HDP'yi harekete geçirdi.

HDP, Kılıçdaroğlucu mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, kendisine sorulan “Kemal Kılıçdaroğlu, aday olursa destekleyecek misiniz?” sorusunu şöyle yanıtlamış;

“Adayın kim olacağına dair bir tartışma bizim gündemimizde yok. Bunu hep söyledik. Kemal Bey'e değer veriyoruz, çabalarını önemli buluyoruz. Fakat adayın kim olacağı meselesi altılı masanın işidir. Bizim açımızdan aday konusunda şu iki konu çok önemli: 

Birincisi, aday, açık müzakere ve mutabakat arayışı yöntemini kabul edecek mi? İkincisi, bizim deklarasyon başlıklarımız üzerinden yürüteceğimiz müzakerede varılacak mutabakatı hayata getirecek niteliklere sahip mi? Yani bizim temel beklentimiz demokrasiye, adalete, özgürlüğe, barışa ilişkin yapılacak müzakerede ortaya bir mutabakat çıkarsa bunları yerine getirebilecek bir aday olmalı.”

HDP Eş Başkanı özetle şunu söylemeye çalışıyor.

1-Kılıçdaroğlu ismi bize Mansur Yavaş’tan daha sıcak geliyor. 

2-Eğer bizim de desteğimiz isteniyorsa oturup taleplerimizi konuşacağız ve bunu bir mutabakata bağlayıp yol alacağız.

Peki, ne olabilir HDP’nin talepleri? Onu da yine Sancar’dan dinleyelim:

"Kimin ülkede demokrasinin önünü açıp açamayacağını, kimlerin Kürt sorununda demokratik, siyasal çözüm yöntemini benimseyip benimsemeyeceğini, kimlerin emekten yana bir ekonomik sistemin inşasına yanaşıp yanaşmayacağını kestirmek zor değil. Ama biz prensip olarak isim anmıyoruz. Ancak bu söylediklerimden bir sonuç çıkarmak da güç olmasa gerek." 

Sancar’ın biraz da siyasi bir dil ve üstü kapalı olarak dile getirdiği konuların içinde bakanlıktan tutun da federasyona kadar giden talepler var. HDP’nin 6’lı masada olmasa bile en etkin ve kilit parti olduğunu bilen ve bunu durumu fırsata çevirmek isteyen partililer, bu kozu en üst seviyede siyasi kazanıma çevirmek isteyecekler ve sonunda İyi Parti’nin masadan kalkmasını sağlayacaklar.