Harput, Sezona Hazırlanıyor

Cam Seyir Terası, Balakgazi Park Düzenlemesi, Basın Müzesi, Kürsübaşı Ve Gastronomi Müzesi, Belediye Konukevi, Tarihi Hüseynik-Harput Yolu Canlanıyor

Harput, Sezona Hazırlanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

4000 yıllık geçmişe sahip tarihi Harput Mahallesi, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın başlattığı çalışmalarla önemli bir turizm merkezi olarak yeni sezona hazırlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Tarih Danışmanı olarak atanan şehrimizin canlı hafızası olarak bilinen Araştırmacı-Yazar Sedat Çağlayan’ın göreve başlamasıyla daha bir hız ve ivme kazanan çalışmaları ile bu sezon Harput’un rekor düzeyde misafir ağırlaması bekleniyor.

Pandemi sürecinde seyahat kısıtlaması ve vatandaşın tehlikeden korunmak amacıyla evde kalması sebebiyle turizm sektörü önemli derecede durgunluk yaşamıştı.
Aşı çalışmalarının hızla ilerlemesi ve vaka sayılarında belirgin bir düşüşün ardından Mayıs ayı ile birlikte vatandaşın tarihi ve turistik bölgelere akın edecek olması, sektörle birlikte kamu kurumlarını da harekete geçirdi.

ELAZIĞ BELEDİYESİ’NİN HARPUT ÖNCELİĞİ
24 Ocak depremi ve ardından başlayan pandemi sürecinin olumsuzlukları ile mücadele ve bu konularda mağdur olan insanlarımızın sorunlarını  çözmek amacıyla önemli oranda kaynak ve imkân sarf eden Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, bu süreci fırsat bilerek birçok alanda projeleri hayata geçirdi.

Bu alanda en çok projenin uygulandığı merkezlerden biri de tarihi ve turistik merkezimiz olan Harput oldu.

CAM TERAS TAMAM
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın vizyon projeleri arasında yer alan Balakgazi Parkı ve Cam Seyir Terası Projesi tamamlandı.

Dört bin yıllık köklü geçmişini bağrında yaşatan, tarihi kimliğiyle güçlü turizm potansiyeline sahip olan ve bu birikimiyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne adını yazdıran tarih ve medeniyetler merkezi Harput, yepyeni bir simgeye kavuştu. 

Tarihi kimliğiyle geleceğin turizm merkezi olma yolunda ilerleyen Harput’ta, şehre hâkim bir noktada hayata geçirilen proje kapsamında, Balakgazi Parkı önündeki kayalıklar üzerine, 220 m2 zemine sahip cam seyir terası inşa edildi. Toplam 5 bin 800 m2’lik alanda ise komple bir çevre düzenleme ve peyzaj çalışması gerçekleştirildi.

Alan; havuzları, kameriyeleri, çocuk oyun alanları, dekoratif aydınlatma çalışmaları, otoparkları ile tam bir cazibe merkezi kimliği kazandı.   

HÜSEYNİK’TEN HARPUT’A
Başkan Şerifoğulları, türkülere konu olan Harput Mahallesi ile güneyinde yer alan Hüseynik Mahallesi arasında ulaşım sağlayan tarihi yolun turizme kazandırılması için de önemli bir çalışma başlattı.

Tarihi süreçte kervanların kullandığı ve türkülere konu olan yol, yapılacak rekreasyon çalışmalarıyla yeniden eski cazibesine kavuşacak, Harput turizminin canlanmasına katkı sağlayacak.

KÜRSÜBAŞI MÜZESİ 
Harput’u kendi kadim kültürü ile daha öne çıkartacak ve bu kültürü yaşatacak projelerden biri de Kürşübaşı Musiki Müzesi olacak. 

Tarihi Harput Mahallesinde yer alan ve mülkiyeti Elazığ Belediyesi’ne devredilen Harput Konağının bir bölümünde Türk musikisinde istisnai bir yere sahip olan Kürsübaşı Musiki Müzesi oluşturulmasına yönelik çalışmalar sürüyor. 

HARPUT MUTFAĞI MÜZESİ
Elazığ’ın 150 çeşit yemek ve tatlısıyla Türkiye’de Gaziantep’ten sonra yemek çeşidi açısından ikinci şehir olduğu gerçeğini şehrin tanıtım ve ekonomisine katlı amaçlı projeye dönüştüren Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları,   Elazığ'ın bu değerlerini gün yüzüne çıkarmak, tanıtımını yapmak ve tüm dünyaya duyurmak amacıyla tarihi Harput Mahallesinde yer alan ve mülkiyeti Elazığ Belediyesi’ne devredilen Harput Konağının bir bölümünde Gastronomi Müzesi oluşturulması için kolları sıvadı ve bu konudaki çalışmalar önemli bir aşamaya geldi.

ŞEHRİN HAFIZASI: BASIN MÜZESİ
Harput tarihi mimarisini en güzel şekilde yansıtan ve 1800’lü yıllarda inşa edilen Harput evlerinin en güzel örneklerinden biri olan ve restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayat bulan Sağır Müftü Konağı, şehrin kültürel yaşamına yepyeni bir pencere açacak. 
Elazığ Basın Müzesi olarak hizmete sunulacak tarihi yapıda tefrişat ve teşhire yönelik çalışmaların ardından 2021 yılı içinde hazır hale getirilerek hizmete açılacak.

MİSAFİRLER HARPUT EVLERİNDE AĞIRLANACAK
Harput’ta geleneksel sivil mimari ile inşa edilen tarihi yapılar hem restore ediliyor hem de aktif olarak kullanımı amaçlanarak canlı tutulmaya çalışılıyor. 

Bu amaçla Harput’un girişinde yer alan geçmişte bir dönem özel kafe olarak işletilen binalar, Başkan Şahin Şerifoğulları’nın ‘Belediye Konukevi’ olarak düzenlenmesi yönünde talimatının ardından tarihî evler aslına uygun şekilde restore ediliyor.

İşlevsel ve anıtsal kimliğe sahip olacak Belediye Konuk Evi’nde restorasyon çalışmaları kapsamında iç ve dış cephe temizlik çalışmaları gerçekleştiriliyor.
Bu yıl  içinde tamamlanarak hizmete sunulması beklenen Konukevi, 13 odadan oluşuyor. Toplam 580 metrekare kapalı alan ve 310 metrekare kullanım alanına sahip Konukevi bünyesinde, 2 adet restaurant, resepsiyon, kat ofisi, yöresel hediyelik eşya satış mağazası ve idari büro yer alacak.

SOKAK SAĞLIKLAŞTIRILMASI ÇALIŞMALARI
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları tarih ve medeniyetler merkezi Harput’un gelişim ve değişimine değer katacak çalışmalara da büyük bir önem veriyor.
Elazığ Belediyesi bu kapsamda, Harput’ta girişten itibaren Sarahatun Meydanı’nı da kapsayacak şekilde yol, kaldırım ve aydınlatma çalışması gerçekleştirecek.