HANGİSİ DOĞRU?

BAŞTA DEPREM KONUTLARI OLMAK ÜZERE YAŞANAN BİRÇOK PROBLEMİ BAŞTA BASIN KURULUŞLARI VE SOSYAL MEDYADA DİLE GETİRTİLMESİNE KARŞIN, HERŞEYİN MÜKEMMEL OLDUĞUNU, BUNLARI GÖRMEYENLERİN NANKÖR OLDUĞUNA DAİR HABERLERİ DE İZLEYEN VATANDAŞLAR KİME İNANACAKLARININ ŞAŞKINLIĞINI YAŞIYORLAR.

HANGİSİ DOĞRU?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak 2020 tarihinde 6.8 şiddetindeki yaşadığımız depremin ardından başta deprem konutları olmak üzere birçok sorunla karşı karşıya kaldık.

KRİZ YÖNETİMİ BAŞARILI OLDU
Depremin hemen ardından devletin tüm ilgili kurumları anında ilimize gelerek duruma müdahale ettiler. Üç bakan yaklaşık bir ay ilimizde kalarak tüm çalışmaları koordine ettiler.
Depremin üçüncü günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ilimize gelerek incelemelerde bulundu ve kısa süre içerisinde çalışmaların tamamlanarak vatandaşın mağduriyetlerinin çözülmesi talimatını verdi.
Bu talimat çerçevesinde TOKİ, çok sayıda konut ihalesine çıktı. Yaklaşık 20 bin konut inşası başladı ve bugün itibarıyla 6 bin kadarı teslim edildi.

MEMNUNİYET ÇELİŞKİSİ
TOKİ tarafından yapılan konutlarla ilgili başta hak sahipleri olmak üzere evleri yakından gören ve inceleyen büyük bir kesim, hataları ve yanlışlıkları dile getiriyor.
Başta iç ve dış planı olmak üzere kullanılan malzemeler, işçilik, balkon ve mutfakların dar oluşu, dış cephesinin binayı eski göstermesi gibi çok sayıda eksik ve kusuru gören kesimlerin ifadeleri sık sık sosyal medyada gündem oluyor.
TOKİ konutlarının genel anlamda beğenilmeyip eleştirilmesi gerçeğine karşın, bazı haberlerde evlerin çok mükemmel olduğu, konforlu ve sağlıklı bir ortam oluşturduğu, mimarisinin de mükemmel olduğunu ifade edilmesi dikkat çekici bulunuyor.

KİME İNANALIM?
TOKİ konutları merkezinde devam eden beğenen-beğenmeyen tartışmasında gün yüzüne çıkan bu gerçek, vatandaşlar tarafından başta Ak Partili siyasetçiler olmak üzere muhalefet parti milletvekillerine de iletiliyor.
Ak Parti milletvekilleri konutlarla ilgili problemleri mümkün mertebe gidermek ve vatandaşın memnuniyet oranını yükseltmek için gayret gösterirken muhalefet milletvekilleri ve siyasi parti il başkanları ise bu konuyu siyasi malzeme aracı olarak kullanıyorlar.
Siyasilere, özellikle muhalefet ile bazı basın yayın organlarına TOKİ ve konutları hakkında ciddi eleştiriler gelmesi yanında, projelerden istifade ederek konutlara yerleşen vatandaşların memnuniyet ifade etmeleri, bununla da kalmayıp, konutları eleştiren ve hizmetten memnun olmayanları “nankör” olarak nitelendirmeleri kafaları daha çok karıştırıyor.

KULAK ÇEKME POLEMİĞİNİN KAYNAĞI
TOKİ tarafından merkezde ya da köylerde hayata geçirilen konut projeleri geçtiğimiz gün ilimizi, ziyaret eden 30 CHP’li milletvekilinin de siyaset malzemesi oldu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Sivrice’de yaptığı konuşmada, mikrofonun ve otobüs üzerinde konuşmanın heyecanına kapılarak, “yanlışlara dikkat çekmek için Elazığ’a geldik” cümlesinin arasından “Ak partili siyasilerin kulağını çekmeye geldik” ifadesini de kullanması, şehir halkının tepkisine sebep oldu.
Ak Partili milletvekilleri, Elazığ Belediye Başkanı ve daha birçok vatandaş, söylenen sözlerin yanlışlığına dikkat çekerek karşı atağa geçip, CHP’nin tüm yanlış ve defolarını ifşa eden paylaşımlarda bulundular.

ORTASI YOK MU?
TOKİ evleri ve projeleri özelinde şehir halkında başlayıp siyasetçilere kadar yükselen konutların problemleri konusunda sağduyulu ve objektif bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken vatandaşlar, bu konuda tarafsız gözlem yapan çevrelerin beyanlarının daha isabetli olacağını ifade ediyorlar.
20 bin konutluk dev projelerde elbette aksayan ve mevsim koşullarından kaynaklı geri kalınan noktalar olabileceğini ve bunun anlayışla karşılanabileceğini ifade eden tarafsız gözlemciler, yüklenici firmaların canla başla çalıştıklarını çünkü zamanında teslim edemedikleri konutlar için devlete her gün ceza ödemek zorunda kalabileceğini belirtiyorlar.

ELEŞTİRİLER TOKİ’YE
TOKİ tarafından yapılan ihalelerde, yüklenici firmaların kendilerine verilen projeleri hayata geçirmek ve bunu zamanında teslim etmek gibi bir endişe ve gayretlerinin olduğuna dikkat çeken gözlemciler, asıl eleştirinin, TOKİ tarafından ilimize ve halkımıza dayatılan ve kullanışlı olmamakla birlikte sadece 80 metrekarelik konutlardan kaynaklandığını ifade ediyorlar.

KENDİSİNİ YENİLEMİYOR VE ELEŞTİRİLERİ DİKKATE ALMIYOR
Devletin bir kurumu olmasına ve dünyanın belki de en büyük konut üreticisi olan ve  ticari bir kurum olmasına rağmen, kendisini yenilemeyen, 20 yıl önceki kullanışsız tip projelerinde ısrar eden, vatandaşlardan gelen eleştiri ve önerilere karşı duyarsız ve kapalı olan TOKİ’nin, lüks semtlerde ticari kaygı ile yaptığı konutlarda modern mimari, malzeme ve işçilik konusunda birinci sınıf uygulama yaptığına dikkat çeken gözlemciler, halk için üretilen normal projelerde ise bu hassasiyeti göstermediklerini ifade ediyorlar.