Gram Altındaki Rekorun Nedeni Açıklandı!

Geçtiğimiz hafta, haftanın son işlem gününde yani Cuma günü 2100 lirayı geçen gram altın fiyatı hafta başı da rekorunu kırarak adından sıkça söz ettirdi. Altın fiyatlarında yaşanan sert yükselişlerin nedeni araştırılıyor. Öyleyse, gram altın neden tarihi zirveye oynuyor? İşte detaylar...

Gram Altındaki Rekorun Nedeni Açıklandı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Para ve emtia dünyasında seyri ABD’de tarafından gelen veriler etkiliyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimini ne zaman yapacağına yönelik tutarlar altın piyasasının da yönünü değişitmeyi başarıyor. 

Altın fiyatları Fed'in faiz oranlarını indirmeye adım attığı söylemlerden dolayı geçtiğimiz gün ibreyi yukarı çevirdi. Ons altın fiyatı dün akşam saatlerinde 2119 dolara dayandı. 

Ons altın en son 4 Aralık tarihinde 2148 dolar seviyesine çıkmıştı. 

GRAM ALTIN TARİHİ ZİRVEYE OYNUYOR

Ons altındaki sert hamleler yurt içinde gram altın fiyatının rekorlarına ön ayak oluyor. Cuma günü 2105 lira seviyesine kadar çıkan gram altın haftanın ilk işlem günü olan yani pazartesi bir rekora daha imza attı. 

REKORUN NEDENİ AÇIKLANDI

Dün akşam saatlerinde 2150 liraya ulaşan gram altın bir sınırı daha geçti. Özellikle ons altındaki sürekli dalgalanmalar ve dolar/TL’deki ivmeler gram altın fiyatlarına doğrudan yansıyor. 

Diğer bir yandan IKON Menkul tarafından oluşturulan gram altın raprou şu şekilde: 

“Gram altın, dolar kurundaki istikrarlı yükselişin bu hafta biraz daha hızlanması bir yana, ons altın $ tarafında Cuma gününden bu yana sert bir yükselişin gerçekleşmesiyle birlikte 2147 seviyesine kadar yükseldi. Ons altının durumu bir yana, ürünün kendi tekniğine baktığımızda kısa vadedeki trend takibini 8 haftalık ortalama ile izliyoruz. Bu ortalama 2023 Ekim ayındaki 1630 seviyesinden bu yana trendi izlemeyi sürdürüyor. Bu ortalama şu an 2011 seviyesine denk geliyor. Haftalık 2011 liranın altında kapanmadığı sürece mevcut trendin devamını bekleyebiliriz."