Göstermelik İndirimler!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile enflasyonla mücadele kapsamında tarım kredi kooperatif marketlerinde 30'un üzerinde temel tüketim ürününde indirimli fiyat uygulamasında vatandaşlar hayal kırıklığı yaşarken, oda başkanları ise yapılan uygulamanın birkaç üründe günübirlik ve göstermelik indirimler olduğuna ve uzun süreli olmayacağına dikkat çekerek, devletin ticaret yapması yerine etkin denetleme yapması gerektiğini ifade ediyorlar.

Göstermelik İndirimler!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gıda fiyatlarına yönelik alınan önlemlere dikkat çeken Recep Tayyip Erdoğan, ESK'dan sonra Tarım Kredi Kooperatifi Marketlerinin de belirli ürünlerde indirime gideceğini açıkladı.

Erdoğan, "Marketlerde benim vatandaşımı dara sokanlar, Tarım Kredi Kooperatifi talimatı aldı. Bundan böyle koyun, kuzu etinde yüzde 25 indirimi başlattık. Ve bu sabah, Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı'yla da konuştum. Büyükbaş hayvanlarda da yüzde 30-35 gibi bir indirimle onların da satışına başlayacağız. Ülkemizin her yerinde malum koyun-kuzu geçerli değil. Mesela Karadeniz'de daha çok büyükbaş makbuldür. Oralarda büyükbaşın kesiminde kuşbaşı, kıyma, biftek, pirzola vs... Bunu piyasaya sürdüğümüzde ve hele hele yüzde 30-35 gibi onda bir indirimi başlatınca benim vatandaşım ona da alışacak. Ve bu, piyasaların dengesini bozanları da hizaya getirecek. 1.300 tane Tarım Kredi Kooperatifi'nin marketi var. Tarım Kredi'nin diğer ürünlerinde de şeker, un, zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi 30-40 çeşit üründe de süratle indirime gidecek" dedi.

Göstermelik İndirimler!

Vatandaşlarda  erken saatlerde Tarım Kredi Kooperatifi marketlerine gelerek alışverişe başladı. Vatandaşların yoğun ilgisi ile marketlerde hareketlilik görüldü.

Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinde 30’un üzerinde temel tüketim ürününde indirimli fiyat uygulamasına geçilmesinin ardından Elazığ Hakimiyet Gazetesi, Elazığ’da bulunan esnaf oda başkanlarının görüşlerini aldı. 

İşte Esnaf Oda Başkanlarının, yaşanan gelişmeler hakkındaki düşünceleri; 

Göstermelik İndirimler!

BAŞKAN KURNAZ:  “VATANDAŞLAR, TARIM KOOPERATİFİNİN FİYATLARINDAN MEMNUN DEĞİL”

Elazığ Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Turan Kurnaz yaptığı açıklamada, “Fiyatlar düşüyorsa elbette ki esnafın işine gelmez ama vatandaşın işine gelir. Yani esnaf diyecek ki mesela şekerin kilosu 10 liraysa, kooperatifte 8 liraysa vatandaşın iyiliğinedir. Ama esnaf tabiki istemez vatandaşın Tarım Kredi Kooperatifinden alışveriş yapmasını. Fiyatları medyadan izledim ama vatandaşın fiyatlar konusunda çok memnun olmadığı yönünde bir imaj var. İçeriği konusunda çok bir bilgim yok.”dedi.

Göstermelik İndirimler!

CEBRAİL TOP:“İNDİRİMLER ÇOK SAĞLIKLI DEĞİL” 

Elazığ Bakkallar ve Tekel Bayiler Esnaf Odası Başkanı Cebrail Top ise yaptığı açıklamada,“ Tarım Kredi Kooperatifi devlet destekli kurulan bir kooperatiftir. Bir kere bu indirimlerin çok sağlıklı olmadığını gördük. Halkı yine paniğe ve izdihama sokarak, halen bu salgın süreci bitmemiş ve 3-5 kalemde indirim yaparak kaos yaratılarak göstermelik indirimlerdir bunlar. Biz bu indirimlere karşıyız. Neden karşıyız, devlet zaten bizim giderlerimizden yani elektrik, doğalgaz, vergi, SGK ve BAĞ-KUR gibi primleri düşürürse bizlerde bu indirimleri yaparız.”dedi.

TOP: “FAHİŞ FİYATLARIN SEBEBİ ZİNCİR MARKETLER”

Başkan Top,“Geçmişte 3 harfli dediğimiz bu zincir marketlerinde devlet destekleri ile kurulduğunu biliyoruz. Bunlar ekonomik krizde özellikle fahiş fiyatların olmasına neden olan bu zincir marketlerdi. Şimdi de hükümetimiz bunlara karşı Tarım Kredi Kooperatifi adı altında ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de 6 ya da  7 yer açıldı. Tamamen devlet destekli indirimlerdir. Göstermelik indirimlerdir.” dedi.

BAŞKAN TOP:“DEVLET DENETİM YAPSIN, TİCARET YAPMASIN”     

Küçük esnafların desteklenmesi gerektiğini ifade eden Başkan Top,“Günübirlik indirimler ile bu devam edemez. Dediğimiz gibi bizim sektörümüzdeki esnaflarımızın giderleri ile ilgili devlet desteği olsa bizler bu fiyatların daha çok altında indirim yapacağız. Bu indirimler kalıcı değil. Devlet denetim yapsın, ticaret yapmasın. Küçük esnaflarımıza destek verilmesi lazım. Şuan gıda sektöründe ilimizde 2 bine yakın esnafımız var. Her mahalle ve sokakta şubelerimiz var. İzdiham oluşmazdı ve üzücü görüntüler oluşmazdı.” dedi.

BAŞKAN TOP: “GÜNÜBİRLİK İNDİRİM OLMAZ” 

Başkan Top,“Bir paket şeker ve çay ile günübirlik indirim olmaz. Devletimizin bu vergi yükünü kaldırması lazım. Halkımız da esnafımız da rahat eder diye düşünüyorum. Bu indirimler geçicidir. Esnafımızın giderlerinin düşmesi lazım.”dedi.

Göstermelik İndirimler!

ALBAYRAK:“İNDİRİMLER ESNAFIMIZI OLUMSUZ ETKİLEYECEK” 

Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Karma Odası Başkanı Hakan Albayrak ise yaptığı açıklamada, “Bu indirimler bizim esnafımızı etkileyecektir. Bugün et reyonunda yüzde 30 indirim olduğu zaman kasaplar iş yapamaz hale gelecekler. Tabi ki vatandaş açısında iyi bir durum. Ama kasaplar açısında kötü olacak. Biz isteriz ki tanzim satış mağazalarında satılacağına esnafımıza verilsin, esnafımız o fiyata satsın. Esnafımız satsın ki çark dönsün.”dedi.

ALBAYRAK:“ ETİN BİZE UYGUN GELMESİ LAZIM” 

Başkan Albayrak,“Etin bize uygun gelmesi lazım. Para etten kazanılıyor. Eti bizim ucuz almamız lazım. Ucuz alınmayınca da yüksek fiyattan satılıyor. Kasaplar yüzde 30 indirimli satsın. Bu nedenle etin, tanzim satış mağazalarında satılacağına esnafımıza verilmesini istiyoruz.”dedi.