Geven Balımız Yakında Raflarda

Arı Yetiştiricileri Birliğinin Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvurusu sonucunda Elazığ Geven Balı markası coğrafi işaretli ürünü olarak tescillenmesinin ardından bu özel ve kaliteli ürünün geniş kitlelere ulaşması için başta Tarım Kredi Kooperatifleri olmak üzere tüketiciye ulaştırılması planlanıyor.

Geven Balımız Yakında Raflarda
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Geçtiğimiz günlerde törenle Coğrafi işaret tescil belgesini alan Elazığ Geven Balının daha geniş bir tüketici kitlesine ulaşması için markalaşma sürecini tamamlaması ve halka ulaştırılması gerekiyor. Geven Balının coğrafi işaret alması konusunda çalışmalar yapan Elazığ İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay, Hakimiyet Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.

TEKNİK HAZIRLIKLAR SONUNDA MÜRACAAT YAPILDI

Tescil sürecinin 2020 yılının sonunda başladığını ifade eden Elazığ İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay, çalışmaların 2022 yılının Eylül ayında bittiğini söyledi.

Türk Patent ve Marka Kurumundaki sürecin tamamlandığını ifade eden Canbay, “Ancak bunun öncesinde bir analiz süreci vardı. Çünkü bazı değerleri ortaya koymamız gerekiyordu. Öne çıkacak bazı değerler olacak. Burada Elazığ Geven balını diğer bölgelerdeki geven ballarından ayırt edici özellikleri yansıtmamız lazımdı.” dedi.

Geven Balımız Yakında Raflarda

3 YILLIK BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ 

3 yıllık bir çalışmanın olduğunu ifade eden Canbay, “Bununla ilgili ondan önce 3 yıllık bir çalışma var. Bu çalışma fiziko kimyasal ve analiz çalışmaları yapıldı sahada. Tabi bu sahadaki çalışmanın süreci 3 yıl, yapılacak alan ise 6 bölge. Devam eden bir TAGEM projesi vardı. Bizler  TAGEM projesine ortak olduk. Bu proje kapsamında çalışmaları gerçekleştirdik. Neticesinde 2020 yılının sonunda buradaki çıktıları alarak ve öne çıkan değerleri de vurgu yaparak ve aynı zamanda bu bölgedeki arıcılık kadim meslek olmasından dolayı buradan atıfla başvurduk.” diye ifade etti. 

GEVEN BALI BİRÇOK ÖZELLİK TAŞIYOR 

Elazığ’da Keban hariç hemen hemen bütün ilçelerimizde yüzde 70’in üstünde geven bitkisi hakim olduğunu ifade eden Canbay,“2021 yılında koruma alındı, 2022 yılında ise tescili alındı. Geven balımızın antibakteriyel özelliği var. Antibakteriyel özelliğini öne çıkaran konu baldaki nem miktarıdır. En önemli kriterdir. Mesela Elazığ’daki balların nem  miktarları çok düşük çıkıyor. Bu coğrafyanın özelliğindendir. İklim ve coğrafyadan kaynaklı bir parametrik özelliktir. Geven balı neden böyle, bölgedeki bizim habitat alanları dediğimiz üretim alanları, Elazığ’da Keban hariç hemen hemen bütün ilçelerimizde yüzde 70’in üstünde geven bitkisi hakim.”dedi.

CANBAY:“POLEN VARLIĞI YÜZDE 45’İN ÜSTÜNDE” 

Canbay,“Bu bitkilerin 19 çeşidi endemik. Yani bunu Türkiye’deki habitat alanlarına baktığımız zaman, bu endemik varlığı olarak da çok yüksek bir orana sahip. Bu orana baktığımız zaman orada geven adını oradan alıyor. İçindeki polen varlığı yüzde 45’in üstünde. Yani çok karışım yok. Farklı karışımlar olmamasından dolayı geven olarak nitelendiriliyor. Hani bir Ayçiçek balı gibi, Kestane balı gibi kendisi diğerlerinden ayrışıyor.” diye ifade etti. 

Geven Balımız Yakında Raflarda

ELAZIĞ VALİLİĞİ DESTEĞİ İLE DOLUM TESİSİ PROJEMİZ VAR 

En önemli sorunun dolum tesisinin olmaması olduğunu ifade eden Canbay, “Tüketici için ne öne çıkar derseniz, bu bal bağışıklık sistemini güçlendiren bir yapıya sahip. Aynı zamanda da antibakteriyel bir özelliği var. Bundan sonraki süreçte üretim var ama raflara girmesi lazım. Önceden raflar da yoktu. Sokakta, kişiden eve ulaşıyordu. Üreticiden marketlere ve raflara  çok fazla giren balımız yoktu. Bunun sebebi ise dolum tesisinin olmamasıydı. Elazığ Valiliğinin destekleri ile önümüzdeki yıl bir dolum tesisi kazandırmayı düşünüyoruz, bir proje kapsamında. Dolum tesis yapılırsa, üreticinin ürünü burada gıda kodeksine uygun bir şekilde paketlenerek, serbest piyasadaki marketlere ve AVM’lere servis edilecek.”dedi.

CANBAY: “İLK HEDEF İÇ PİYASA” 

Canbay,”İlk hedefimiz iç piyasa da raflardaki yerini almasıdır. İkinci hedef ise daha ileriye taşınarak, üretimdeki kaliteyi piyasada kabulü gördükten sonra dış piyasada da yer almak. En önemli hedef aslında dış piyasa. Sadece bölgemiz sınırları içerisinde kalmasını istemiyoruz. Dünya piyasasına açılmak istiyoruz.”dedi.

Geven Balımız Yakında Raflarda

AMACIMIZ BU SEKTÖRÜN AYAKTA KALMASIDIR

Canbay, “Coğrafi ürün satan her kuruluşla irtibata geçeceğiz ama bizdeki politika şu olmayacak; her yere gireyim politikası değil. Üreticinin üretimde kalabileceği sürdürülebilir fiyat politikasının bizleri savunduğu yerlerde yer almak  Tarım Kredi Kooperatifleri ile de görüşeceğiz. Ama biz burada üst segment kaliteli bir ürün üretirken, sadece piyasa da yer almak için bizlere sunulan fiyatlar üzerinden değil de, bizim sunmuş olduğumuz kaliteye verecekleri fiyatları değerlendirerek girmek istiyoruz. Amacımız bu sektörün ayakta kalmasıdır.” dedi.

PROFESYONEL YÖNTEMLER KULLANILMALI

İlimizin yeni bir marka ürünü olmaya aday Elazığ Geven balının tüm güzellikleri ile halka ulaştırılması için profesyonel teknikler ve yöntemler kullanılarak sürekli tanıtımlar yapılması gerektiğine dikkat çeken üreticiler, bu konuda yöresel ürün fuarları, tanıtım günleri yanında televizyon programlarında sıklıkla yer alması, mini ambalajlarla tadımlık ürünlerin ulusal TV programcıları ve köşe yazarlarına gönderilmesinin faydalı olacağını dile getirdiler.