Genel Af mı Geliyor?

'Türkiye Yüzyılı' mottosuyla girilen seçimlerden sonra hemen her konu Cumhuriyet'in 100. yılı özelinde değerlendirilmeye başlandı.

Genel Af mı Geliyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu sembolik süreç kapsamında her alanda yenilikler, projeler ve yeni hedefler gündeme alındı.

Bu kapsamda mahkumların da Cumhuriyet'in 100. yılına özel bir af beklentisi ortaya çıktı.

Mahkum dernekleri ve bazı sivil toplum kuruluşları özel-genel af için kamuoyu oluşturmaya başladı.

Daha önce katıldığı TV programında genel af konusunda 29 Ekim'i işaret eden hukukçu Ersan Şen'in sözleri tarihin yaklaşmasıyla birlikte yeniden dolaşıma girdi. TV programlarına da konu olan bu gelişmeye ilişkin ünlü hukukçu Prof.Dr. Ersan Şen de konuştu.

Prof. Şen, "Af çıkacak size söyleyeyim. Ama özel ama genel… Ceza indirimi biçiminde… Bu tüm suçları kapsamayacak ve Anayasa Mahkemesi’ne bu gidecek. Anayasa Mahkemesi affı genişletir genişletmez… Geçmişte buna benzer örnekler vardır. Olur olmaz bilmiyorum ama 29 Ekim 2023 tarihine kadar Türkiye bir  af görecek." dedi.

29 Ekim'e sayılı günler kala, Şen'in sözleri yeniden gündeme gelirken mahkûm ve mahkûm ailelerinde heyecana sebep oldu. Tecrübeyle de sabittir ki bu ülkede bir şey gündeme gelmiş, kamuoyunda tartışılır hale gelmiş ve vatandaşlar beklenti içine girmişse önünde sonunda bu gerçekleşiyor. Bunun birçok örnekleri var yakın tarihimizde.  Kapsamı nasıl olursa olsun af da bu konuların başında geliyor. 

Yapılması doğru mudur ya da yanlış mıdır bu tartışmaya girmeyiz ama belirli suçları kapsam dışı tutmak şartıyla yapılacak affın zararı yerine faydası da olabilir. Terör, uyuşturucu, taciz,çocuk istismarı, kadına şiddet,cinayet,nitelikli dolandırıcılık ve hırsızlık dışında kalan suçlarla ilgili yapılacak bir af düzenlemesiyle birçok mahkûmu topluma kazandırmak mümkün olabilir.

Prof.Dr. Erşan Şen bir şey diyorsa vardır bir bildiği…