'Geççek' ama Kim?

Her şey Tarkan'ın 'Geççek' isimli yeni şarkısını dijital platformlarda yayınlamasıyla başladı.

'Geççek' ama Kim?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şarkının, bestesi ve müzikal özellikleri yerine sözleri daha çok dikkat çekti.

“Geççek” kelimesi, muhalefetin beklenti ve duygularına tercüman olmuş olacak ki bu kesim tarafından büyük beğeni topladı.

Muhalefetten birçok siyasi isim yeni şarkıyı tebrik ederek desteklerken, farklı yorumlar da yapıldı. 

Bizler de bir bakalım dedik şu muhalefetin yere göğe sığdıramayıp paylaşım yaptığı şarkı sözlerine ;

“Hep köşeye sıkıştırmadı mı?

Daha önce de sanki

Sırtımızdan vurmadı mı?

Bu kaçıncı darbe ilk değil ki

Düştük evet ama kalkmadık mı?

Biz hep hayata meydan okumadık mı?

Sen ferah tut içini

Biz neleri atlatmadık ki

Geççek geççek elbet bu da geççek”

Valla açık söylemek, tarafsız olmak ve dahi bu sözlere illa siyasi bir anlam yükleyeceksek, yukarıdaki mısralar sonuna kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan ve onun mücadelesini anlatıyor. “Muhtar bile olamaz” denilerek siyasette yok etme  çabaları, cezaevine atılmaları, parti kapatmaları, Gezi, 15 Temmuz ve daha birçok badireleri atlatarak bunlardan zaferle çıkmayı başarmış Erdoğan’ı çağrıştırdı bizlere.

Muhalefeti asıl heyecanlandıran mısralar ise  şunlar olmalı:

“Her şeyin sonu var, bu çile de bitçek

Oh oh zilleri takıp oynıycaz o zaman

O çiçekten günler çok yakın inan

Dayan, çoğu gitti azı kaldı

Yapma! Güze, kışa boğma yazını

Yakındır sabrın zaferi”

İlk etapta Ak Parti’den ve Erdoğan’dan kurtuluşu anlatır gibi görünen bu mısraların muhalif kesimi heyecanlandırması gayet doğal. Adamlar o kadar bunalmış, o kadar boğulmuş ki kendilerine bir kurtuluş kapısı aralayan şarkıdan bile çok feyz ve gaz alabiliyorlar.

Oysa, aynı mısralar, pandemi sonrası oluşan  ekonomik krizden tüm ülkeler gibi olumsuz  etkilenen Türkiye’nin şu an yaşadığı kriz günlerinin  biteceğini ve kışa, güze boğulan yazın yakın olduğu anlamı da çıkabilir.

Şarkı sözlerine hakim iki duygu ile Tarkan, “ortaya karışık” bir iş çıkarmış sanki.

Tabi bizim yaptığımız iki yorum gibi bir şarkı sözünden medet umularak yapılan tek taraflı yorumlar da nafile gayretler.

Bu tartışmalar devam ederken Tarkan, YouTube kanalında yayınladığı videoda şarkıyı yazma sürecini şu sözlerle anlattı: "Bir yıl kadar önce ruh halimin çok iyi olmadığı bir dönemden geçtim. Pandemi, dünyada olup biten üzücü olaylar, insanlığın endişe verici gidişatı, doğanın yok edilişi gibi bir sürü şey beni çok olumsuz etkilemiş, umudumu kaybeder gibi olmuştum. O anlarda bu şarkının melodi ve sözleri içimde yankılandı. 'Geççek geççek elbet bu da geççek, gör bak umudun gününü gün etçek'. 'Hepimize iyi gelecek bir şarkı yazmalıyım' dedim. Belki bu şarkı bizi biraz teselli eder, bize moral verir, umut olur diye düşündüm.

Şarkı ve sözleri konusunda en iyi değerlendirmeyi Şahan Gökbakar yapmış. "Sanatçının hislerini ve sebeplerini sorgulamayın, kendi hissettiklerinize odaklanın"  İmza atıyoruz…