Fırat Üniversitesi'nin yerli 'Dip Coater' Cihazı ihracat yolunda

Elazığ'da, Fırat Üniversitesi (FÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu ve ekibi tarafından yaklaşık 3 yıllık Ar-Ge çalışmasıyla geliştirilen yüksek teknoloji ürünü 'Dip Coater' (ince film kaplayıcı) cihazı, yurt içi pazarların yanı sıra uluslararası pazara da açıldı. Tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilen cihaz, farklı ülkelere ihraç edilmeye başlandı.

FÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu ve ekibi tarafından geliştirilen yüksek teknoloji ürünü ince film kaplayıcı cihaz, bilimsel çalışmalarda kullanılmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerin yanı sıra yurt dışındaki üniversitelere de gönderilmeye başlandı. Cihazın geliştirilme süreci yaklaşık 2 yıl süren yoğun Ar-Ge çalışmalarını kapsıyor.

TAMAMEN YERLİ DONANIM VE ELEKTRONİK KARTLAR

Bu süreçte cihazın elektronik kartları tamamen yerli imkanlarla tasarlanırken, kartların üretiminin ardından cihazın tüm fonksiyonlarını çalıştıran gömülü yazılımlar (embedded software) da ekip tarafından geliştirilerek sisteme entegre edildi. Toplamda yaklaşık 3 yıl süren çalışmaların ardından tamamlanan cihaz, tescilli bir marka haline geldi.

HEM İNCE HEM KALIN FİLM ÜRETİMİNE İMKAN TANIYOR

Cihaz, hem ince hem de kalın film üretimine imkan tanıması ve farklı akademik disiplinlerde rahatlıkla kullanılabilmesiyle dikkat çekiyor. Bu özellikleri sayesinde yüksek teknoloji ürünü olarak nitelendirilen cihaz, Türkiye'nin teknoloji üretimindeki başarısını gözler önüne seriyor.

Fırat Üniversitesi'nin yerli 'Dip Coater' Cihazı ihracat yolunda

PROF. DR. YAKUPHANOĞLU: "TÜRKİYE YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRETEN BİR ÜLKE OLDU"

Cihazın geliştirilme sürecine ilişkin konuşan Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Yapmış olduğumuz cihazımızın ismi Dip Coater yani ince film kaplayıcı cihaz. Bu cihazla ince film veya kalın film üretebilirsiniz ve bunları farklı uygulamalarda kullanabilirsiniz. Cihazın üretimi yaklaşık 2 yıl sürdü. 2 yıllık bir Ar-Ge süresinden sonra biz cihazın ilk elektronik kartlarını kendi yerli ve milli imkanlarımızla ürettik. Cihazın elektronik kartını kendimiz üretmekteyiz. Ürettikten sonra bunun fonksiyonları için yeni yazılımlar yazdık. Yine kendi imkanlarımızla gömülü bir yazılım yazdık ve bu karta gömdük."

Ardından cihazın ticari başarısına da değinen Yakuphanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha sonra bunun bütün fonksiyonlarını tanımladık. Tanımladıktan sonra cihaz yaklaşık olarak 3 yıl süren çalışmanın ardından üretimi tamamlanmış oldu. Daha sonra bu ticari bir marka aldı ve şu anda biz bunu farklı üniversitelerde satmaktayız. Hem yurt içinde hem yurt dışında farklı ülkelere de gönderdik."

BİLİM DÜNYASINDA TÜRKİYE İMZASI

Cihazın sadece ticari bir ürün olmadığını, aynı zamanda Türkiye'nin bilim dünyasındaki itibarına katkı sağladığını vurgulayan Yakuphanoğlu, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Yüksek teknoloji ürünü olarak nitelendiriliyor ve bu yüksek teknoloji ürünler bilimsel çalışmalarda kullanıldığında ve makalelerde yayınlandığında artık Türkiye'nin ismini herkes duyuyor. Dolayısıyla Türkiye yüksek teknoloji üreten bir ülke olmuş oluyor. Yerli ve milli imkanlarla biz bu cihazı ülkemizde ürettik ve sunmaktayız."