Fırat: 'Bizi Sadece Bir Güne Sığdırmayın'

Seren Taş/Bu hafta engelliler haftası, bizler de Hakimiyet Gazetesi olarak Engelliler Haftasını kutluyoruz. Engelliler Haftası dolayısıyla Türkiye Sakatlar Derneği Elazığ Şube Başkanı Metin Fırat ile bir araya geldik ve Engelliler Haftası ile ilgili duygu ve düşüncelerini öğrendik.

Fırat: 'Bizi Sadece Bir Güne Sığdırmayın'

Bu Hafta Engelliler Haftasını Kutluyoruz Bu Konu Hakkında Sizin de Düşüncelerinizi Alabilir miyiz?

10-16 Mayıs Engelliler Haftasında bizleri unutmadıkları için ve bizleri düşünüp bizimle röportaj yaptığı için Hakimiyet Gazetesi’ne teşekkür ediyorum. Bu hafta biliyorsunuz ki 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeni ile engelli kardeşlerimiz ile birlikte Valiliğimizin bünyesinde Aile Ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü tarafından yürüme etkinliği yaptık, farkındalık yaratmak için bir yürüyüş düzenlendi.  Bizlerde bu yürüyüşe katıldık ortopedi engelliler, bastonla gezen engelliler ve vatandaşlarımızla birlikte.

Yürüyüşümüze Valiliğin önünden başladık kültür park fuar alanına kadar yürüdük. Kaldırımlardan giderek sorunları görerek Valimiz ve Belediye Başkan Yardımcımız ile birlikte kaldırımlardaki sorunları hem kendileri ile paylaştık hem de vatandaşlarımıza nasıl duyarlı olabileceğini ileride engelli kardeşlerimize  kaldırımlar konusunda çok titiz olmaları gerektiğini, mühendislerimiz geldiği zaman engellileri düşünerek kaldırımların nasıl yapılması gerektiğini ifade ettik. Ben hep derim ki “bir torba çimento fazla olsun engelli kardeşlerimizin önündeki engel kalksın” biz çok güzel bir program geçirdik ve bunu vatandaşımıza çok güzel bir şekilde izah ettiğimizi düşünüyorum.

Engellilerin Hem Ülkemizde Hem de İlimizde Diğer Bireyler İle Eşit Yaşayabileceği Şartlar Var mı? Bu Konuda Yapılan Çalışmalar Neler?

“ÜLKEMİZDE ENGELLİ KARDEŞLERİMİZE İŞ İMKANI SUNULMUYOR”
Diğer ülkeler ile kendi ülkemiz arasında yüzlerce fark vardır. Farklı ülkelerde  engellilere daha çok  önem verilmektedir. Önlerindeki engeller gerçekten kalkmaktadır. Bir örneğini de verebilirim yüzde 50 zihinsel engelli bir kardeşimiz tarafından kendilerine atölyeler yapılarak onların el becerilerini kullanarak iş imkanlarından yararlanabiliyorlar.

Ama ne yazık ki bunu kendi ülkemizde göremiyoruz. İnanıyorum ki bu yerel yönetimler gerçekten  engelli kardeşlerimizin becerilerini kendi iş konularına tecrübe ederlerse hem kendileri kazanmış olur hem de engelli kardeşlerimiz evlerine bir parça ekmek götürmüş olur. 

Toplumdan ve Yetkililerden Nasıl Talepleriniz Var, Size Karşı Yaklaşımları Nasıl?

“HİÇBİR FARKIMIZ YOK”
Toplumdan çok beklentimiz var. Şöyle izah edeyim, farklı engelli gruplarımız mevcuttur. Toplum olarak bunlara bakış açılarının daha  olumlu bir şekilde olmasını, aşağılamadan hor görmeden, bizleri kıracak üzecek şeyler duymak istemiyoruz. Bir de şu var aslında bunlar eğitimden kaynaklanıyor. Ailelerinden aldıkları eğitimden dolayı böyle olduklarını düşünüyorum. Bunlar ortadan kalkarsa gerçekten önümüzdeki engeller kalkar. Arabalarını kaldırımlara yada engelli vatandaşların geçtiği yollara park etmeseler daha da güzel olacağını düşünüyorum. Böyle olursa önümüzdeki engeller kalkar, ama toplumumuz biraz bilinçsiz olduğu için inanıyorum ki biraz daha bilinçlerini açarak engelliyi görerek  ortadaki sorunları kaldırabilirler.

Engellilerin Bir Gün Değil Her Gün Hatırlanması Gerektiğini Biliyoruz, Siz Bu Konuda Ne Düşünüyorsunuz?

 “İSTİHDAM İSTİYORUZ”
Benim bu konu ile ilgili bir düşüncem var, sadece engelliler haftasında hatırlanıyoruz. Bu da bizi çok üzüyor. Sadece 3 Aralık ya da engelliler haftasında  hatırlanmak istemiyoruz, sadece o güne ve ya o haftaya bizi sığdırırsanız o zaman olmaz .Bizleri hiçe saymış olursunuz. Sadece ben o haftalarda  benim günümde hatırlanmak  istemiyorum ben de insanım, senin gibi yaşıyorum, senin gibi alışveriş yapıyorum, senin gibi ulaşımı kullanıyorum ama her alanda engelli kardeşlerimizi hatırlarlarsa daha da güzel olacağını düşünüyorum. Hatırlanmadığımız sürece  önümüzde çok engeller olur, biz de bunu konuşarak sizin aracılığınız ile devamlı dile getireceği ama biz artık bu tarz konuşmalardan bıktık. Biz anlatmaktan usandık ama engelli kardeşlerimiz Allah bize güç verdiği sürece hiçbir zaman engelli kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız.

METİN FIRAT: “ENGELLİLER HAFTASI DOLAYISIYLA HAFTA BOYUNCA YAPILACAK BÜTÜN ETKİNLİKLERİMİZE ENGELLİ KARDEŞLERİMİZ VE VATANDAŞLARIMIZ DAVETLİDİR”
“Bu Pazar 16 mayıs Engelliler Haftası ve Farkındalık Günü nedeni ile  Türkiye Sakatlar Derneği Elazığ şubesi olarak bir etkinlik düzenliyoruz. Engelli kardeşlerimizin şiir okuması, her yıl seçtiğimiz gibi bu yıl da yıllın engelli annesi olarak seçtiğimiz annemize plaket takdimi, pasta kesimi ve kürsübaşı gibi etkinliklerimiz olacak. Tüm vatandaşlarımızı ve engelli kardeşlerimizi bekliyoruz.”
 

Fırat: 'Bizi Sadece Bir Güne Sığdırmayın'
Fırat: 'Bizi Sadece Bir Güne Sığdırmayın'
Fırat: 'Bizi Sadece Bir Güne Sığdırmayın'
Fırat: 'Bizi Sadece Bir Güne Sığdırmayın'
Fırat: 'Bizi Sadece Bir Güne Sığdırmayın'