Fahiş Kira İçin Suç Duyurusu

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 2 büyük depremde Elazığ genelinde bir bina yıkılırken 93 bina ise ağır hasar aldı. Yaşanan depremin ardından evlerinde hasar olan vatandaşlar kiralık daire bulmak için seferber olurken, özellikle TOKİ konutlarında kiraların aşırı yükseldiği iddiaları hukukçuları harekete geçirdi ve savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Fahiş Kira İçin Suç Duyurusu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Meydana gelen depremin ardından Elazığ ‘da birçok ev kullanılamaz hale gelirken, hasarlı evlerine giremeyen vatandaşlar ise yeni ev arayışına girdi. 

Elazığ ‘da depremin beşinci günün ardından evleri hasar gören, kullanılamaz hale gelen ya da evlerini güvensiz bulup güvenli evlere geçmek isteyen vatandaşlar, özellikle TOKİ’ ye bağlı yerleşkeleri tercih ederek ev arayışına başladılar. Ancak başlarını sokacak sağlam bir ev bulma umuduyla tüm TOKİ’leri dolaşan depremzedeler ev fiyatlarının en az üç katına çıktığını gördü.

Fahiş Kira İçin Suç Duyurusu

GENÇ AVUKATLAR HAREKETE GEÇTİ 

Yaşanan bu olay karşısında Elazığ Barosu Genç Avukatlar Meclisi Topluluğu, aşırı kira artışları karşısında savcılığa suç duyurusunda bulundu. 

Yapılan suç duyurusunda şu görüşlere yer verildi:

“Bilindiği üzere ülkemizde meydana gelen büyük deprem felaketi sonrasında meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin yol açtığı can kayıpları ve yaralanmalar ile maddi hasarlar tüm milletimizi derin üzüntüye sevk etmiştir. Milli birlik ve beraberlik duyguları içerisinde devletimizin tüm olanaklarının seferber edildiği, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve bölge halkının yoğun uğraş  ve gayretleriyle enkaz altındaki vatandaşlarımızın kurtarılması, hasarlı binaların tespiti, vatandaşların iaşe ve barınma sorunlarının çözüme kavuşturulması suretiyle felaketin etkilerinin giderilmesi ve bölge halkının  yaralarının sarılmaya çalışıldığı bu zor zaman da Elazığ ilimizde yıkılan binalar ve can kayıplarına binaen ağır hasar almış ve yıkılacak olan yüzlerce bina bulunmaktadır. 

Meydana gelen yıkım, hasar ve kayıpların etkisi altında olan Elazığ, il olarak ciddi mağduriyetler yaşanmaktadır. Evleri yıkılan yahut ağır hasar alan binlerce vatandaşın evsiz kaldığı bu zor zaman da şehrimizde bulunan özellikle TOKİ’ye ait binalarda dairenin fiyatları 800 TL- 1.000  TL civarı iken meydana gelen depremin ardından bu fiyatlar 2.500 TL ya da 3.000 TL civarı olmuştur. Buna ilişkin olarak sahibinden.com internet sitesinde yapılacak araştırma sonucunda da haklılığımız ortaya çıkacaktır. Mevsim şartları ve meydana gelen afetin etkisiyle maddi manevi her anlamda zarar gören Elazığ halkı ve çevre illerden Elazığ’a sığınmaya çalışan tüm vatandaşlara karşı yapılan bu fırsatçılığın tüm sorumluları hakkında gerekli ceza soruşturmasının yapılmasını talep ediyoruz.” denildi. 

Fahiş Kira İçin Suç Duyurusu

GÜLYÜZ: “YAPILANLAR VİCDANA SIĞMAZ”

El-Aziz Emlakçılar Derneği Başkanı Nuri Gülyüz ise kiralara zam yapanlara tepki göstererek “Fırsatçılara fırsat vermeyelim” dedi.

Başkan Gülyüz, “Kahramanmaraş depreminde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diler ve yaralılara acil şifalar diliyorum. Yüzyılımızın yaşadığı en büyük doğal felaketten sonra çok önemli dersler almamız gerekiyor. Herkes elini başının arasına koyması gerekiyor ve nerelerde hatalar yaptığımızı görmemiz gerekiyor.24 Ocak 2020 ilimizde yaşanan deprem sonrası devletimiz, depremzedelerimize 30 bine yakın konut yaptı. Devletimizden Allah razı olsun. Çoğu vatandaşımız, evlerinde şuanda korkusuzca oturuyor. Ama bazı kişiler yapılan evlerde oturmuyorlar ve kiraya veriyorlar. Kahramanmaraş depremi sonrası, ilimizde bulunan TOKİ konutlarındaki evlere bazı ev sahipleri kira artışına gitti. Deprem öncesi 1000 TL istenen evlere şuanda 3 – 4.000 TL istemeye başladılar. Bunlara yapana kesinlikle insan bile demek istemiyorum. Bunları tabir edecek kelime bulamıyorum.10 ilimizde vatandaşlarımız günlerdir dışarda bu soğuk havada aileleriyle yaşam mücadelesi veriyorlar. Ama bazı insanlarımızda, felaketi fırsata çevirmek istiyor. Ben kesinlikle bu şekil yapan insanlara fazla kira vermesin vatandaşlarımız, bu daireleri not alsınlar ve Çevre Şehirciliğe ya da AFAD’a bildirsinler.” dedi.

Fahiş Kira İçin Suç Duyurusu

DEVLETİMİZ BUNUN HESABINI SORACAK 

Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Karma Oda Başkanı Hakan Albayrak ise yaptığı açıklamada,“ Deprem felaketinin yaşandığı ülkemizde konut sorunu başladı. Yaşanan konut sıkıntısını fırsata çevirmek isteyenler ev kiralarını bir gecede iki ve üç katına çıkardılar. Ülkemizin kenetlendiği bu zor dönemde sizin yaptığınız fırsatçılık yanınıza kalmayacak. Tespit çalışmaları başladı devletimiz bunun hesabını soracak” ifadelerini kullandı.