Gıda Yardımları Bir Süre Durdurulmalı

Hakimiyet'e Göre köşelerinde ciddi bir azalma olduğunu sizler de fark etmişsinizdir.

Gıda Yardımları Bir Süre Durdurulmalı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Pazartesi günü yaşanan depremin ardından Salı günü Malatya, Perşembe ve Cuma günü ise Çelikhan, Sürgü, Doğanyol ve Malatya’ya yardım ulaştıran ekiplerle birlikte sahadaydık. 

İzlenimlerimizi ve gördüklerimizi sizlerle paylaşmak isteriz.

Öncelikle depremin yaşandığı en ücra noktalara bile yardımların ulaştığını, halkın en önemli ihtiyacının barınma ve ısınma sorunu olduğunu gördük.

Yıkılan ya da ağır hasarlı olan evlere kimse giremiyor. Birçoğu AFAD tarafından kurulan çadırlarda hayatlarını sürdürürken birçok vatandaşlar da zamanını özel araçlarında geçiriyor. 

Köy yolları kapalı olduğu için özellikle Çelikhan, Sincik ve Pütürge ilçelerine yardım helikopterlerle ulaştırılıyor.

Ülkenin dört bir yanından yardım tırlarını yollarda görüyorsunuz. KKTC yazılı iki yardım tırını görünce insan daha bir duygulanıyor. Yurtdışı kaynaklı çok sayıda yardım konvoyunu da görebiliyorsunuz yollarda.

Gıda, ekmek ve su ihtiyaçlarının bol bol karşılandığını ve bir hafta yetecek kadar depremzedelere verildiğini gördük. Kıyafet ve battaniye konusunda da hiçbir sorun yok.

Ülkenin dört bir köşesinden resmi kurum ve belediyelerin yardım araçları deprem bölgelerinde. Hem iş makinası hem de sosyal yardımlarda bir birleriyle yarışıyorlar.

İlimizden de ciddi anlamda yardımların Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Elbistan ve Pazarcık’a ulaştırıldığına şahit olduk.

Elazığ Belediyesi her gün Malatya’nın üç ayrı noktasında sıcak çorba dağıtımı yapıyor. Yine her gün 15 araçla yardım malzemesi taşıyor ve afetzedelere bizzat dağıtıyor.  
Birçok vatandaşımız kendi imkânlarıyla oluşturduğu erzakları bizzat depremzedelere dağıtıyor.

Deprem bölgelerinden oluşturulan toplanma merkezlerine sıcak aş ve diğer yardım malzemeleri daha koordineli dağıtılabiliyor.

Mahalle aralarındaki toplanma merkezlerine daha çok hayırsever vatandaşların erzakları ulaşıyor ve burada dağıtılıyor.

Yardım dağıtımı sırasında herhangi bir kargaşa ve izdiham yaşanmıyor. Depremzedeler, tek sıra oluşturarak büyük bir sükûnet ve olgunlukla yardım malzemelerini alıyor ve fazlasında asla ısrarcı olmuyor.

Deprem çok büyük bir alanda ve 11 ilde yaşadığı için zaman zaman koordinasyonda aksaklıklar olsa da bu durum vatandaşa mağduriyet olarak yansımıyor. 

Bugünden sonra arama kurtarma çalışmalarının sonlanması ve enkaz kaldırma çalışmalarının başlatılması bekleniyor. Enkaz kaldırma ile birlikte ölü sayısında da artış olması bekleniyor.

Üç  günlük izlenimlerimizden edindiğimiz sonuç şu ki devletimizin gücü ve büyüklüğü yanında halkımızın yardımseverliği de her noktada kendini gösteriyor.

Elâzığ’dan yardım götürmek isteyenlere tavsiyemiz şu ki 3-4 gün sıcak aş dışında yiyecek gönderilmemesi. Zira her bir çadırda ya da yerleşim biriminde bir hafta yetecek kadar gıda ve su var. Onların üzerine yeni gıda ürünleri gittiği takdirde büyük bir israf yaşanacak ve çoğu çöpe gidecek.

Yiyecek yerine barınma ve ısınmaya yoğunlaşmak gerekiyor. Bölgede gece ısı -14’lere kadar düşüyor. Çadırlarda sürekli soba yakılması gerekiyor. Ancak bir çok çadırda soba ve yakacak yok.

Hemşerilerimizin soba ve yakacağa yoğunlaşmaları ve pazartesi gününden sonra yeniden yiyeceklere dönmesi daha isabetli olur.

Sahada gördüğümüz bu dayanışma ve yardımlaşma ile bizler bu zorlukları da yine el birliği ile aşacak ve yaralarımızı hep birlikte saracağız.