Eyvah, Yine mi Kanyon!

Elazığ'ın önemi bir turizm merkezi olmaya aday olan Saklıkapı ve Karaleylek kanyonlarının keşfedilmesinin ardından yöneticilerin ilgisizliğinden kaynaklı yaşanan sorunların ardından aynı bölgede yeni bir kanyon daha keşfedildi. Baskil'in Konalga köyüne bağlı Yağmurlu ve Gümüşçay mezraları arasında kalan dağlık bölgede bulunan kanyon merak uyandırırken, daha önce bulunan kanyonlar gibi aynı akıbete uğrayıp uğramayacağı merak ediliyor.

Eyvah, Yine mi Kanyon!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Birçok ilde olmayan doğa harikası turizm değerlerinin yeterli ilgi ve hizmete  sunulamaması ve sürecin yönetilememesi sonucu şehre katma değer sağlayacak konuma getirilemediği yönündeki tartışmaları arasında yeni bir doğal zenginliğin keşfedilmesi, kamuoyunda “Yine aynı şeyler mi yaşanacak?” sorusunu beraberinde getirdi.

İlimiz ekonomisine önemli katkı sunacak ve Elazığ’ın önemi bir turizm merkezi olmaya aday olan Saklıkapı ve Karaleylek kanyonlarının keşfedilmesi, başta doğa tutkunları, tur firmalarında ve  insanlarda bir heyecan oluşturmuş ve ulusal medyanın da dikkatini çekmişti. 

Elazığ’da geçmişi milyonlarca yıl öncesine dayandığı belirlenen, ancak yeni keşif olarak birkaç yıl önce ortaya çıkartılan Saklıkapı ve Karaleylek kanyonlarının turizme kazandırılması için somut adım atılarak, iskeleler yapılmıştı. 

Eyvah, Yine mi Kanyon!

YOLU YOK TEKNESİ VARDI LAKİN  O DA BATTI

Dönemin Valisi Çetin Oktay Kaldırım tarafından keşfedilen 9 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen Saklıkapı ve Karaleylek Kanyonları ile ilgili olarak yapılan çalışmalar kapsamında Gezi teknesi alınmıştı. İlk dönemler de tekne turu ile kanyonlar vatandaşlara hizmet etmeye başlamış ve pandemi nedeniyle turlar geçici olarak durdurulmuştu. Alınan gezi teknesi ise Keban ilçesi Ballıca mevkiinde demirlemiş durumda bekletiliyordu. 

TEKNE İKİNCİ DEFA BATTI 

Geçtiğimiz yıl bilim insanlarının Karayleylek ve Saklıkapı kanyonlarının gezisi sırasında batan tekne aradan geçen bir yıllık sürede sahipsizlik ve bakım çalışması yapılmadığından dolayı önceki gün Fırat Nehri'nde yeniden batmıştı. 

Eyvah, Yine mi Kanyon!

SAHİPSİZ TEKNE 

2019 yılında 350 bin TL’ye alınan ve nehir gezintilerine elverişli olmayan teknenin kaptanı ve sorumlu kadrolu personeli bulunmazken, tekne daha önce Keban ilçesinde bekletilirken, Fırat nehri üzerinde özel bir alabalık üretim tesisine bağlanarak kaderine terk edilmişti. Bilim insanlarının hayatlarını tehlikeye atan teknenin,  aradan bir yıl geçmesine rağmen bakımı yapılmadığından dolayı önceki gün bulunduğu yerde yeniden batması, gündemi oldukça meşgul etmişti.

TUR ŞİRKETİ KANYONLARI GÜZERGÂHINDAN ÇIKARMIŞTI 

Kanyonlara ulaşacak yolun yapılmaması ve bu konuda bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmaması sonucunda yerli turistlerin traktörlerle kanyonlara ulaştırılması görüntülerinin sosyal medya hesaplarında yayınlanmasının adından turizm şirketi, tur güzergâhından kanyonları çıkarmıştı. 

Eyvah, Yine mi Kanyon!

YOLU HALA YAPILMADI,  TESİS HAK GETİRE

Belirli bir noktaya kadar otobüsle giden, yolun olmadığı güzergâhı ise traktör römorklarına binerek bin bir zorlukla ulaşılan kanyonların hala bir yolu yok. Yetkililer her defasında “yakında başlıyoruz” dese de aradan geçen  zamana rağmen   yol ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmadı.

Kanyonları görmek isteyen yerli ve yabancı turistleri bölgede bekleyen en önemli sorun ve sürpriz ise dinlenecek ve bir süre konaklayacak bir tesisin olmaması. Lavabo ve tuvalet eksikliğinin en büyük sorun olduğunu ifade eden bölge sakinleri bu konuda gelen misafirlere mahcup olduklarını belirtmişlerdi.

Eyvah, Yine mi Kanyon!

YENİ BİR KANYON DAHA 
Saklıkapı  ve Karaleylek kanyonlarının keşfedilmesinin ardından geçtiğimiz günlerde  Baskil’in Konalga Köyüne bağlı Yağmurlu ve Gümüşçay Mezraları arasında kalan dağlık bölgede 8 kilometre  uzunluğunda yeni bir kanyonun  keşfedildiği haberleri gündeme geldi. 

BASKİLLİLER DERNEĞİNDEN AÇIKLAMA 
Baskil’in Konalga köyüne bağlı Yağmurlu ve Gümüşçay mezraları arasında kalan dağlık bölgede 8 km uzunluğunda yeni bir kanyon keşfedildi. Elazığ Baskilliler Derneği Başkanı Aygün Çam tarafından keşfedilen kanyonun ismi Gümüşçay Kanyonu oldu. Coğrafi güzellik bakımından dikkat çeken Gümüşçay Kanyonun içerisinden akarsu da geçmekte.

Eyvah, Yine mi Kanyon!

“İLGİLİ KURUMLARA BİLDİRDİK” 

Keşifle ilgili değerlendirmelerde bulunan Elazığ Baskilliler Derneği Başkanı Aygün Çam, “İlçemize bundan tarihi bir kaleye doğru yolculuk yaparken dere kısmından gitmeyi tercih ettik ve bugüne kadar görmüş olduğum,  belki de dünyanın en güzel kanyonlarından birine denk geldik. Yaklaşık 3 saati aşan bir yolculuk ile Kanyon parkurunu tamamladık. Gümüş çay mezrasının sınırlarında olduğundan mütevellit kanyonumuza Gümüşçay Kanyonu ismini verdik. Bugün itibariyle de tabiat varlığı olması açısından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na Baskil kaymakamlığına, İl Kültür ve turizm müdürlüğüne ve Fırat Kalkınma Ajansına gerekli çalışmaların yapılması için dilekçelerimizi teslim ettik” ifadelerini kullandı.

Eyvah, Yine mi Kanyon!

AYNI SORUNLAR YAŞANMASIN 

Elazığ Baskilliler Derneği tarafından keşfi yapılan yeni kanyonların, daha önce bulunan Saklıkapı  ve Karaleylek kanyonları gibi aynı akıbete uğramaması için ciddi adımların atılması gerekiyor. Milyonlarca yıllık kanyonların turizme kazandırılması noktasında sınıfta kaldığımız gerçeğinden yola çıkarak, yeni bulunan kanyonun aynı duruma düşmemesi gerekiyor. 

Elazığ’da geçmişi milyonlarca yıl öncesine dayandığı belirlenen, ancak yeni keşif olarak birkaç  yıl önce ortaya çıkartılan Saklıkapı ve Karaleylek kanyonlarının turizme kazandırılması için herhangi bir çalışma yapılmadığı için kanyonların yeterince tanıtılmadığı ve  ilimize yerli ve yabancı turistlerin geldiğinde hayal kırıklığı yaşaması nedeniyle artık zihniyetin değişmesi gerekiyor. 

SORUMLULUK ALINMALI 

Elazığ Baskilliler Derneği’nin sorumluluk alarak yaptığı girişimlerin takdir edilmesi ve ilgili kurumların da artık turizm konusunda sorumluluk alması gerekiyor. İlimizin tanıtımı noktasında başarısız bir görüntü çizen Elazığ’ın artık kabuğunu kırarak atağa geçmesi isteniyor.