Ev Sahibi Ve Kiracı Arasındaki Tartışma Bitmedi!

Son dönemlerde ev sahibi ve kiracı arasında meydana gelen tartışmalar arttı, fakat 1 Eylül'den itibaren geçerli olan arabuluculuk yöntemi ile birlikte uyuşmazlıklar mahkemeye gitmeden çözüme kavuşuyor. Son karar mahkemeden geldi.

Ev Sahibi Ve Kiracı Arasındaki Tartışma Bitmedi!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaşananan bir durumda yeni satın almış olduğu bir evde yaşayan kiracısını tahliye etmek isteyen ev sahibi mahkemeye başvurdu. Ancak mahkeme tarafından şaşırtıcı bir karar verildi. Bir dairede 10 yıldır yaşayan bir kiracı evin satışa çıkmasından dolayı ihtarname uyarısı aldı.

İhtarnamede yeni ev sahibi ‘ihtiyaç sebebiyle’ evde yaşayacağını ifade ederek kiracının evden ayrılmasını istedi. Kiracı bu sürede yeni ev bulamadı ve dairesinde oturmayı sürdürdü.

Konut sahibi ise dava yoluna gitti ve tahliye davasına başvuru yaptı. Mahkeme tanıklarla beraber beyanları dinledi ve önemli bir karara imza attı. Söz konusu ev sahibinin İstanbul’da 5 evinin daha olduğu tespit edildi.

Kiracının avukatı Gizem Gonce, ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan anlaşmazlığı ve davaya ilişkin olayları detaylı br şekilde anlattı.

Gonce şu cğmleleri aktardı:


“Bizim müvekkilimiz kiracı ve yaklaşık 10 yıldır aynı evde kirasını düzenli ödeyerek oturuyor.

Akabinde ev sahibi konutu satma kararı alıyor. Evi satın alan kişi de kiracıya bir ihtarname gönderiyor ve ‘artık evin yeni sahibi benim, bu evde ben oturmak istiyorum, evden çık’ diyor.

Bu zaten usulüne uygun bir durumdur. Evi satın alan kişi 1 ay içerisinde eğer o evde oturmak istiyorsa ihtarname göndermesi gerekiyor. Sonrasında ise müvekkil kiracı kendisine uygun bir ev bulamadığı için evden çıkmıyor.

EV SAHİBİ TAHLİYE DAVASINDA BULUNUYOR
Akabinde yeni ev sahibi tahliye davası açıyor. Dava açmasının sebebi de ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açmasıdır. Yani ‘benim evim yok, yeni aldığım ev çocuklarımın okuluna yakın olduğu için burada oturmak istiyorum’ diyor.

‘EV SAHİBİNİN 5 DAİRESİ ORTAYA ÇIKTI’ 
Bu tahliye davasında hakim tanıkları dinledi, karşı tarafın tanıklarını da dinledi. Burada önemli olan husus yeni ev sahibinin İstanbul genelinde 5 dairesinin olması sebebiyle ve bu dairelerin hepsinde kiracı bulunması sebebiyle evin tahliyesine karar vermedi.

KİRACININ TAHLİYE DAVASINDA KARAR 
Her ne kadar ev çocuklarının okuluna yakın olsa bile mülk sahibinin ‘diğer kiracıları çıkarmayıp neden yeni aldığı evdeki kiracıyı çıkarmak istediği araştırıldı. Mahkeme samimi ve gerçekçi olmayan beyan sunulmasından dolayı evin tahliyesine karar vermedi ve kiracımız evinde oturmaya devam etti.

'MUTLAKA EVİN TAHLİYESİNE KARAR VERİR’ 
Genelde ihtiyaç sebebiyle tahliye davalarında hakimler mutlaka evin tahliyesine karar verir. Gerçekten bir ihtiyaç olduğunu düşünür. Ancak davalarda ihtiyacın samimi olması ve ispatlanması gerekiyor.

‘BAŞKA DAİRENİZ YOKSA TAHLİYE DAVASINI KAZANAMAK YÜKSEK BİR İHTİMAL’ 
O yüzden kira davalarında en önemli husus, yeni evi satın alan kişilerin de dikkat etmesi gereken durum şu: Evde gerçekten oturmak için geçerli sebepleriniz varsa ve başka eviniz yoksa tahliye davalarını kazanma ihtimalleri yüksek oluyor.

Sadece bunu kiracıyı çıkarmak için bir amaç olarak kullanıyorlarsa o zaman da mahkemeler bunu kabul etmiyor ve kiracıyı koruyor.” ifadeleriyle açıkladı.