Esnafların 2024 Umudu

Elazığ Hakimiyet Gazetesi olarak ilimizde bulunan esnaflarımıza 2023 yılının nasıl geçtiğini ve 2024 yılından beklentilerini sorduk. Esnaflarımızın büyük bir bölümü yaşanan zamlardan dolayı vatandaşların alım gücünün düştüğünü,2023 yılının daha iyi geçtiğini ancak 2024 yılından da umutlu olduklarını ifade ettiler.

Esnafların 2024 Umudu

Elazığ Hakimiyet Gazetesi olarak ilimizde bulunan esnaflarımıza 2023 yılının ekonomi anlamında nasıl geçtiğini ve 2024 yılından beklentilerini sorduk.

Elazığlı esnaflarımızın büyük bir kısmı yapılan zamlar nedeniyle zor durumda kaldıklarını ifade ederken, bazı esnaflarımız ise  2024 yılından umutlu olduklarını ifade etti.

Esnafların 2024 Umudu

Elazığ Hakimiyet Gazetesi’ne esnaflarımızın yaptıkları açıklamalar şöyle:

İNSANLARIMIZIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

Gıda sektöründe hizmet verdikleri için diğer esnaflarımıza göre işlerinin daha iyi olduğunu ifade eden Kapalı çarşı esnafı Bilal Yıldırım şunları söyledi: “Kapalı Çarşı Elazığ’ın kalbi gibidir. Eğer bizde de işler düşmüşse Elazığ’da iş yapılmıyor demektir. İnsanlarımızın alım gücü düştü bu konuda genel anlamda hemfikirim. Eskiden birkaç kilo satın alan müşterilerimiz şimdi kilo ile ya da 500 gram alıyor. Alışveriş yapan insan sayısı fazla olduğu için iş kaybı yaşamadık. Bunun en büyük sebebi deprem dolayısıyla ilimize gelip yerleşenler. Şubat depreminden sonra Elazığ’ın nüfusu bayağı arttı. Bunu rahatlıkla görebiliyoruz.”dedi.

Esnafların 2024 Umudu

“2024 YILINDAN UMUTLUYUZ”

2024 yılında işlerinin beklentilerinin altında kaldığını ifade eden esnaf Çetin Ay ise şunları söyledi:“2024 yılına işlerimiz beklentilerimizin altında kaldı.  2023 yılında işlerimiz daha iyiydi. O zamanlar fiyatlar biraz daha düşüktü. Alım gücü gittikçe azalıyor. Bu da işlerimize yansıyor. Kapalı Çarşı’da esnaf arkadaşlarımızın da pek durumu iç açıcı değil. Ekonomik çalkantıya bir de kış durgunluğu eklendi. Vatandaşların elektrik ve doğalgaz faturaları kış olduğu için fazla geliyor. Geçim sıkıntısı faturalara ödeyeyim derken bu defa farklı ihtiyaçlardan kısıtlamaya gidiyor. 2024’ten umudum var. İnşallah işlerimiz düzelecek.”dedi.

Esnafların 2024 Umudu

2023 YILI DAHA İYİYDİ

Her gün her şeye zam geldiğini belirten Kadir Koç ise “2023 yılında işlerimiz daha iyiydi. Vatandaşlarımız içinde olumlu geçmişti. Bunun en önemli nedeni depremzede olarak ilimize yerleşen vatandaşlarımız şehrin ekonomisini hareketlendirdi. Özellikle o vatandaşlarımızın Kapalı Çarşı’ya bayağı bir faydası oldu. 2024’te iyi başladı. Şuan biraz durgunluk var o da kış aylarında olduğumuzdan dolayı normaldir.  Bunun yanı sıra vatandaşın alım gücü de düştü. Her gün her şeye zam geliyor.  Bütçesine göre aldığı ürünün kilosu ve adedi düştü.”

Esnafların 2024 Umudu

“BU KADAR PAHALILIK OLMAZ”

Esnaf ve vatandaşların ekonomik durumlarının çok kötü olduğunu ifade eden  Cemal Altunhan ise, “Esnaf ve vatandaşımızın durumu kötü,  kan ağlıyorlar. Bir müşteri geldi birkaç parça tatlı aldı. 400 lira para alırken ben utandım. İnanın içime sinmedi. Hayat çok pahalı, bu kadar pahalılık olmaz. Allah herkesin yardımcısı olsun. Fakir fukaraya yardım etsin. Ben kendi adıma hiçbir şey istemiyorum. Benim rızkımı vermiş çok şükür. Ama halkımız aç kalmış neye yarar.” dedi.

Esnafların 2024 Umudu

UMUDUMUZU KAYBETMEK İSTEMİYORUZ

2024 yılının çok durgun başladığını ifade eden Sevdat Aydın ise,  “Geçen yıl işler biraz daha farklıydı. İşlerimiz daha iyiydi.  Esnaf olarak umudumuzu kaybetmek istemiyoruz. Düzelir diyoruz ama öyle bir izlenim şuan için ekonomide görünmüyor.”dedi.

Esnafların 2024 Umudu

“UMUDUMUZU GURBETÇİLERE BAĞLADIK”

2023 yılının 2024 yılına göre daha iyi geçtiğini ifade eden esnaf  Ahmet Kiper ise,“2023 yılında  işlerimiz daha iyiydi. 2024’te 40 gün geçti ama şuan için işlerimiz durgun gidiyor. Kış sezonuna bağlıyoruz. Yaza doğru gurbetçiler gelince işlerimiz açılır onlar gidince duruyor. Birde faizler yüksek kimse parasını harcamıyor. Para kazanmanın derdindeler. Ekonomideki durgunluğu biraz da yüksek faize bağlıyorum.”dedi.

Esnafların 2024 Umudu

İŞLERİN DÜZELMESİNİ BEKLİYORUZ

Geçen yıldaki fiyatları ve işleri aradıklarını ifade eden  Erhan Sarı; “Maliyetlerin yüksekliği sonuçta işlere yansıyor. Allah’tan umut kesilmez. İşlerimiz düzelecek diye bekliyoruz. İşler sadece Elazığ’da değil çevre illerimizde de durgun gidiyor. Biz Malatya’ya da mal veriyoruz. Karakoçan’a da mal götürüyoruz. Muş’a da mal veriyoruz. İşler her yerde aynı, piyasada durgunluk hakim.” dedi.

Esnafların 2024 Umudu