Esnafa 'Mücbir Sebep' Desteği

Elazığ - Bingöl Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Başkanı Cemal Şimşek, Elazığ'ın  hem afet bölgesine alınması hem de mücbir sebep ilan edilmesi vatandaşlar için olumlu bir durum olduğunu, ödemeler, vergi beyanları, SSK ve diğer ödemelerin  mücbir sebepten dolayı ertelendiğini, herhangi bir başvurunun  yapılmayacağını ve genel olarak ertelendiğini ifade etti. 

Esnafa 'Mücbir Sebep' Desteği
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Hazine ve Maliye Bakanlığından, deprem bölgesinde bulunan mükellefler için 31 Temmuz 2023'e kadar mücbir sebep hali ilan edildiği duyuruldu. Bakanlıkça, mücbir sebep süresince, verilmesi gereken vergi beyanname ve bildirimlerinin verilme süreleri de uzatıldı. Bu gelişmenin ardından ''Mücbir sebep ne demek? Mücbir sebep hali ne anlama geliyor?'' soruları sıklıkla sorulmaya başlandı. 

MÜCBİR SEBEP NE DEMEK?

Mücbir sebep, hukukta görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk, afet ve buna benzer hallerdir.

MÜCBİR SEBEP HALİ İLAN EDİLDİ 

Hazine ve Maliye Bakanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Depremin yaralarının sarılması ve depremden zarar gören vatandaşlarımızın barınma, beslenme ve diğer ihtiyaçlarının hızlı şekilde karşılanabilmesi amacıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımızla sürekli iletişim halinde ilerlenmekte, acil nakit talepleri Bakanlığımız tarafından gecikmeksizin karşılanmaktadır. Bunun yanı sıra, deprem bölgesinde bulunan mükelleflerimiz için 31 Temmuz 2023 tarihine kadar mücbir sebep hali ilan edilmiştir. Deprem tarihi itibarıyla bu illerdeki mükelleflerin, 6 Şubat 2023 ila 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında yerine getirmeleri gereken vergisel yükümlülükleri ertelenmiştir. Mücbir sebep süresince, verilmesi gereken vergi beyanname ve bildirimlerinin verilme süreleri 15 Ağustos 2023 günü sonuna kadar, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenme süreleri de 31 Ağustos 2023 gününe kadar uzatıldı."

Esnafa 'Mücbir Sebep' Desteği

ÖDEMELER ERTELENDİ 

Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulunan Elazığ - Bingöl Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Başkanı Cemal Şimşek, “Mücbir sebep ilanının faydası vergisel görevlerin hepsi öteleniyor. Ocak ayının beyannamesini 28 Şubatta veriyorduk. Artık vermeyeceğiz. 31 Temmuza kadar verilmeyecek. Ödemeler, vergi beyanları, SSK ve diğer ödemeler mücbir sebepten dolayı ertelendi.” dedi.

BAŞVURU YAPMAK GEREKMİYOR 

Mücbir sebepten 11 ilin faydalanacağını ifade eden Elazığ - Bingöl Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Başkanı Cemal Şimşek, ”Herhangi bir başvuru yapılması gerekmiyor. Genel bir konu olduğu için herkes bundan faydalanacak. 11 il bundan faydalanacak. Şimdiye kadar 10 ildi. Şimdi Elazığ’ın da eklenmesi ile 11 il oldu. Mücbir sebeple alakalı bütün konulara Elazığ’da dahil oldu.” diye ifade etti. 

Esnafa 'Mücbir Sebep' Desteği

KREDİ BORÇLARI DA ERTELENEBİLİR 

Mücbir sebepten sadece vergi ile ilgili işlemlerin ertelendiğini ifade eden Cemal Şimşek, “Bankalara ödemelerin aslında afet bölgesi ile alakalı bir durum olduğunu söyleyebilirim. Afet bölgesi ilan edilince vatandaşların banka kredileri ve ödemelerini de etkilemesi lazım. Mücbir sebepte tek olmaz. Yani sadece vergi ile ilgili işlemler erteleniyor. Afet bölgesi de ilan edilince bu konularında etkileneceğini düşüyorum.” diye konuştu. 

AFET BÖLGESİ VE MÜCBİR SEBEP İLİMİZ İÇİN OLUMLU OLDU 

Cemal Şimşek, “Kamu borçlarının belki bir kısmı silinebilir. Cezalar falan silinebilir. Ama anaparalar da genelde silinme olmaz ama erteleme olur. Afet bölgesi olan yerlerde.  Elazığ’ın hem afet bölgesine alınması hem de mücbir sebep ilan edilmesi vatandaşlar için olumlu bir durumdur. Vergi mükellefleri açısında iyi bir durum oldu. İnsanlarımız biraz olsun rahatlayacak. Çünkü deprem nedeniyle insanlarımız zor durum da kaldı” dedi.