ESNAFIN HALİ İÇLER ACISI

Gülşah ALTAŞ / Harput Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Turan Kurnaz, geçtiğimiz günlerde 'Nakit Sıkıntımız Yok' şeklinde açıklama yapan Ela

ESNAFIN HALİ İÇLER ACISI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gülşah ALTAŞ / Harput Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Turan Kurnaz, geçtiğimiz günlerde ‘Nakit Sıkıntımız Yok’ şeklinde açıklama yapan Elazığ Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Fikret Çelik’in ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Harput Esnaf Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Turan Kurnaz, 400 bin nüfuslu şehirde iki kooperatif olmasına rağmen kullandırılan kredi miktarının 46 milyon TL olduğunu, bu rakamın Elazığ için cüzi bir miktar olduğunu belirtti.

Esnafın gelinen nokta itibariyle durumunun içler acısı olduğunu belirten Kurnaz, Adıyaman’ın Besni İlçesi’nin nüfusunun 24 bin olmasına rağmen oradaki kooperatifin daha aktif şekilde çalıştığını ve esnafa gereken bütün kolaylığı sağladığını söyledi.

Elazığ’ın ilk esnaf kooperatifinin 60 yıl önce kurulduğunu ve şimdiye kadar 26 milyon 750 bin TL kredi olanağı sağladığını dile getiren Kurnaz, kendilerinin üç yılda 20 milyon TL kredi verdiklerini belirterek, gerekli koşulları sağlayan esnafa ellerinden gelen bütün kolaylığı yaptıklarını kaydetti.

Elazığ esnafının kalkınması ve müreffeh bir yaşam sürmeleri adına kolaylaştırıcı bir mantıkla hareket ettiklerinin altını çizen Kurnaz, banka kredilerinden ziyade kooperatif kredisiyle esnafa yardım ederek yaralarına merhem olduklarını ifade etti.

Elazığ’da ciddi oranda nakit ihtiyacının olduğunu her defasında dile getirdiklerinin altını çizen Harput Esnaf Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Turan Kurnaz, esnafın durumunu çok iyi bildiklerini ve kepenk kapatan esnaf görmek istemediklerini vurguladı.

Mahdigeredeki küçük bir bakkal işletmesinin bile kredi olanaklarından yararlanabileceğini ve devletin sunduğu cazip kredi oranlarıyla 5 yıla kadar kredi verildiğini belirten Kurnaz, şimdiye kadar noterden istenilen imza sirküsünü kendi kooperatiflerinin sadece odalardan talep ettiğini, bu şekilde esnafın noter masrafının da ortadan kalktığını söyledi.

Tek amaçlarının gelişmiş ve kalkınmış bir şehir için gece gündüz çalışmak olduğunu vurgulayan Kurnaz, esnafın halini görmezden gelenlerin millet tarafından da görmezden gelineceğinin altını çizdi.

ELAZIĞ BU KREDİ MİKTARINI HAK ETMİYOR

Esnaf Kredi Kefalet kooperatiflerinin esnafın can simidi, şah damarı olduğunu, Elazığ’da iki kooperatifin dağıtmış olduğu kredi miktarı 47 milyon TL ile sınırlı kaldığını ve bunun gülünç bir rakam olduğunu ifade eden Kurnaz şöyle konuştu: “Daha önce 4 Kasım tarihinde bakan yardımcısının katıldığı toplantıda ben bunu bizzat açıkladım ve dedim ki bizim şu anda devletten almış olduğumuz destek çok az bir destek. Bize bu konularda milletvekilimiz Sayın Tahir Öztürk’ün çok desteği var. Özellikle benim kooperatifimi yakından takip ediyor ve Halk Bankası yetkilileriyle görüşüyor. O toplantıdan sonra Sayın Fikret Çelik’in ‘Nakit İhtiyacı Yok’ diye açıklaması oldu. Şoförler Oda Başkanı Şevket Toraman S plaka üzerinden Vakıflar Bankası’na bütün S plaka şoförlerini getirerek yüzde 1.13 - 1.14 ile esnafa kredi kullandırıyor.  Elazığ Esnaf Kefaletlerin krediye ihtiyacı yoksa Şoförler Odası esnafın düşmanı mıdır? S plaka müşterilerin hepsi ticaretle uğraşmaktadır. Yani göstermelik laflarla böyle safsatalarla iş olmaz. Kaç para vermişsin? Elazığ’a şu anda limitin 26 milyon 750 bin TL. Şu anda Türkiye’nin en küçük ilçesinden daha küçük bir konumdayız. Siz Sayın Çelik’e gidip kredi talep ederseniz herkese bir cevap veriyorlar. Burada dürüst olmak lazım. Biz 4 yıldır burada başkanız benim takibe giden bir esnafım yok. Vatandaş tıkır tıkır para ödüyor bende icralık dosya yok. Bizde kim olursa olsun şartlar oluştuktan sonra işlem yapılıyor. Vatandaş bize geliyor 20 bin TL kredi lazım diyor ve 4 yılda ödeyeceğim diyor, biz ona yardım etmeye çalışıyoruz. Devlet bize 5 yıl hak tanımış, bu başkanın inisiyatifinde değildir.”

ODA BAŞKANLARI HAKLARINI ARAMIYOR

Kurnaz, Elazığ’daki oda başkanlarının esnafın hakkını savunmadığını ifade ederek şunları söyledi: “Elazığ’da 26 oda var buna Cemil Erdem de dâhildir. Bir tanesi eleştirmiyor. Halk Bankası yöneticileri bana, ‘Elazığ neden bu kadar düşük’ diye soruyor. Elazığ 13-14 bin esnafın olduğu bir yer ve işte Elazığ’a verilen para bu. Elazığ’da şimdiye kadar 60 milyon kredi verilseydi bende bu kadar zorlanmazdım. Şimdi tutuyorlar kendi kafalarına göre ahbap/çavuş ilişkisine göre karar veriyorlar. 10 bin TL kredi çekildiği düşünülürse 3 yılda ödediğiniz geri tutar 1.174 TL, bankada 3.200 TL. Fazladan 1.800 TL para ödemiş oluyorsun, yazık değil mi. Elazığ’da bunu düşünen yok ki, hiçbir başkan çıkıp bunu konuşmuyor.”

KOOPERATİFLER ESNAFI KALKINDIRMAK İÇİN VARDIR

Esnaflara her türlü kolaylığı sağlamak için başkanların elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulayan kurnaz, kredi kefalet kooperatiflerinin esnafı batırmak için değil, kalkındırmak için var olduğunu söyledi. Kredi kullanan esnaflara 2-3 yılda ödeme yapması şeklinde dayatma yapılmasının yasal olmadığını, isteyene 5 yıla kadar kredi kullandırılabileceğini belirten Kurnaz, “Sen yılların kooperatif başkanısın ve Türkiye’de belli başlı kooperatiflerinden birisin, senin dağıttığın parayı Türkiye’nin en küçük ilçesi dağıtmış. Elazığ’ın sokaklarına bir inin bakalım herkes bankalara düşmüş. Bizde burada para yetiştiremiyoruz. Biz burada kredi vermek için vatandaşın işini görmek için Ankara’ya gidiyoruz. Bana diyorlar ki Turan Kurnaz para istiyor, evet isteyeceğim. Ben bu parayı verdikçe burada işler daha güzel olacak. Ben 100 milyon TL para verirsem bu para Elazığ’da döner. Bu 100 milyonun Elazığ’a getirisi olur.

İnsanların ödeme gücüne göre krediyi verirsen geri dönüşü daha iyi olur. Esnaf gelip bizden 20 bin TL kredi istediği zaman, ‘Ben 3 ayda bir bu kadar yatırabilirim’ diyor. Bizde işlemi bu doğrultuda yapıyoruz. Yoksa adamı zor durumda bırakacağız. Kooperatif başkanı bunu bu şekilde değil de zora sokarsa yaptığı tamamen, ‘Bu para gelsin ve ben bunu bir daha satayım.’ Bu olmaz. Kooperatif başkanının, ‘Ben 20 bin TL’yi iki yıldan, üç yıldan fazla veremem’ diye bir yetkisi yoktur. Devlet isteyene 1 yıl, isteyene 5 yıl olarak bu krediyi kullandırabilirsin demekte. Diğer kooperatif her türlü zorluğu dayatarak bu kredilerin verilmemesini sağlıyor. Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifleri esnafı kalkındırmak için var, batırmak için değil. Esnafa kredi vermek için başkan elini taşın altına koymalıdır” diye konuştu.

İCRAAT YAPMAK GEREKİR

Kurnaz, bankalardan kredi kullanmasını tek nedeninin zamanında kooperatif tarafından kredi açılmamasından kaynaklandığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “İnin sahalara esnafa sorun böyle bir açıklama oldu diye eğer esnafın bir tanesi bile bunun aksini söylerse ben buradayım. Yalan konuşuyorlar. Elazığ’a yıllar önce Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Osman Nuri Ertuğ vardı hemşerimizdi, para gönderiliyordu bunlar parayı iade ediyordu. Elazığ’ın esnaf kredi kullanımında geri planda olmasının sebebi bunlardır. Esnafa kredi zamanında açılsaydı esnaf bankaya gider miydi. Bankada ne işi var, kazancını bankaya neden yedirsin. Adam kredi kartından dolayı bankaya gitmişse ona zaten kredi çıkmaz. Aynı şekilde e- haciz varsa yine kredi çıkmaz. Bunlar her giden esnafa bir kulp takıyorlar. Şimdiye kadar kaç esnafa kredi vermişsin. Bunları eleştiren oda başkanı da yok. Şoförler Odası’nın 3 bin üyesi var, Vakıflar Bankası’yla anlaşma yapıyorlar. Vatandaşın kooperatiften alacağı 50 bin TL kredi ile Vakıflar Bankası’ndan alacağı kredi ödemesi bir olur mu. Kooperatif başkanlığı protokolde ön safta oturup hava atmakla olmaz. İcraat yapmak gerekir. Buraya gelen girişimcilere kredi vermek adına elimizden geleni yapıyoruz.”