Esnaf için Yeni Projeler

Hakimiyet Gazetesi, Ocak ayı içinde yapılacak 23 odanın seçim çalışmalarının nabzını tutmaya devam ediyor. Şehrimizin ekonomi ve kalkınma alanında lokomotifi olan esnaflarımız, kendine en iyi hizmeti verecek başkanı seçmek için sandığa giderken, adayların projelerini ve çalışmalarını hakimiyet gazetesi gündeme getiriyor.

Esnaf için Yeni Projeler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ömer Enes Yılar/Ocak ayı ile birlikte birçok esnaf odasının kongre süreçleri de başlıyor. Değişik odaların mevcut başkanları, geçen sürede hayata geçirdikleri hizmetleri anlatırken, yeni başkan adayları ise eleştirilerini dile getirerek kendi projelerini üyelerine duyurmanın çabasını göstermeye devam ediyor. 

Geçtiğimiz gün Elazığ Hakimiyet Gazetesi olarak Manşetten yayınladığımız “ODALARIN SEÇİM AYI”  haberimizin devamı olarak bugün de adayların yaptığı çalışmaları ve projelerini gündeme getiriyoruz. 

ADAYLAR, ESNAFLARIN SORUNLARINI DİNLİYOR 
Ocak 2022 yılı içerisinde yapılacak oda seçimleri ile birlikte, birçok esnaf odasında değişim beklenirken, seçim döneminde hem mevcut başkanların hem de yeni adayların açıklamaları dikkat çekmişti. Bu süreçte en çok dikkat çeken ise ilk kez başkan adayı olan isimlerin üyelere yönelik projeleri yanında şehrimiz ekonomisine katkı sunacak projeleri olurken, adayların özellikle seçim döneminde yoğun bir tempo ile çalışması ve esnafların sorunlarına ilgi göstermesi dikkatlerden kaçmadı. 
Hakimiyet Gazetesi olarak oda seçimlerinde yoğun tempo ile çalışan ve farklı esnaf odalarından aday olan iş insanlarının düşüncelerini ve projelerini gündeme getiriyoruz.

İşte o açıklamalar: 

SARAÇ: “2016 YILINDAN BERİ ESNAFIMIZIN SORUNLARIYLA YAKINDAN İLGİLENDİK”
Elazığ Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası başkanlığına aday olan Halil Saraç yaptığı açıklamada,“ 8 Ocak 2022 tarihinde Elazığ Şoförler ve Otomobilciler Esnaflar Odası seçimi yapılacak. Biz seçime 1 yıl kala ya da 2 yıl kala mücadele içerisine girmedik. Bizim 6 yıllık bir mücadele sürecimiz var. 2016 yılından itibaren şoför esnaflarının tüm dertleriyle ve sorunlarıyla yakından ilgilendim. 2016 yılında 3 adayla girilen seçimden 2. olarak ayrıldım. Seçim bittikten hemen sonra seçimi kaybetmemiş gibi, o seçimin galibi benmiş gibi bir şoförler odası başkanı gibi sahadaydım. Tüm şoför esnafının sorunlarıyla alakadar oldum ve hala daha bu süreç devam ediyor. Bizim bir sevdamız var. Bu sevdamız tüm şoför esnafının rahat ve huzurlu bir ortamda ekmek parasını kazanmalarına yardımcı olmak” dedi. 

“OY KULLANACAK 2241 ÜYEMİZ VAR”
Sevgi ve saygı çerçevesinde 8 Ocak’ta seçime gireceklerini ifade eden Halil Saraç,“ Seçimde hiçbir zaman hiç kimseyi oy olarak düşünmedik. 6 yıl önceki seçimin de kazananı bendim. 8 Ocak 2022 tarihinde yapılacak olan seçiminde kazananı ben olacağım. Binlerce dostum, arkadaşım ve yoldaşım oldu. Bu insanlarla iyi kötü bir şeyler yaşadık. Bu dostluk ne parayla ne de mülkle alınacak bir şey değil. Bu seçimin sonucu ne olursa olsun kazananı benim diyorum. Seçim sürecinde de rakibimin yanında olan arkadaşlarımızı sükûnete davet ediyorum. Sevgi ve saygı dolu bir seçim geçirilmesini istiyorum.  2241 oy kullanacak esnafımız var. 2241 üyemizin içerisinde il dışında ve yurt dışında olanlar var. Bizim beklediğimiz ortalama kullanılacak oy sayısı 1700 civarlarında. Şu an benimle birlikte 2 aday var. Bu şekilde bir seçime gireceğiz. Her şekilde kazanan esnaf olacak. Bu tatlı bir yarış. Sevgi ve saygı çerçevesinde 8 Ocak’ta seçime gireceğiz. Kim kazanırsa tebrik edip çıkacağız” dedi. 

SARAÇ: “23 PROJE HAZIRLADIK”
Halil Saraç,“ 23 tane proje hazırladık. Bu 23 projeden bir tanesi geçmişe dönük borçların silinmesi olacak. 2022 yılından önce aidat borcu olan tüm üyelerimizin borcu silinecek. Odamız için web sitesi kurulacak, burada ölüm mesajları ve gelir gider bilançolarını yayınlayacağız. Gelir gider bilançosunu 6 ayda bir yayınlayacağız. Şoför esnafının çocuklarına burs vereceğiz. 100 kişiyi geçmeyecek şekilde olacak. Odamıza bir aş evi kuracağız. Şoför esnafına çorba ikramımız olacak. Esnaflarımız 7/24 gelip orada çorbalarını içebilecekler.  Makam arabası kullanmayacağız. Biz şoför esnafımızın aidatlarıyla alınan makam arabalarına tenezzül etmeyeceğiz. Kaza yapan esnafın yanında olacağız. 3 tane minibüs, 2 tane daha otomobil alacağız. Kaza yapan arkadaşlarımız olursa gelip buradan arabaları alıp çalışmaya devam etsinler ve rızıklarının peşinde koşsunlar” dedi.

ÜCRETSİZ EGZOZ MUAYENESİ
Egzoz muayene istasyonu kuracaklarını ve üyelere yüzde 50 indirim yapacaklarını ifade eden Halil Saraç, “Sivrice tarafında esnafımızın dinlenebileceği ve çocuklarıyla gidip kalabileceği bir sosyal tesis yapacağız. Şu an başkan olan arkadaşımız seçimi kazandıktan sonra vinci sattı. Şu an odamızda bir tane çekici var. 2 tane daha çekici alacağız.  Özellikle kamyon ve tır esnafının aracı Türkiye’nin neresinde olursa olsun, yanlarında olacağız. Gerekirse herhangi bir ücret almayacağız. Minibüsler ve kamyonlar için vinç alacağız. Her yıl düzenli olarak iftar yemeği vereceğiz. Buradaki amaç birlik ve beraberliği sağlamaktır. Şimdiye kadar Elazığ Şoförler Odası’nda bir tane bile iftar yemeği verilmemiş”  şeklinde konuştu.

ÜCRETSİZ ÇEKİCİ HİZMETİ
Oda tarafından çekici hizmetinin  ücretsiz olacağını ifade eden Saraç, şunları söyledi: “Özellikle M plakalı minibüsler 4 yılda bir zam alıyorlar, biz yılda bir kere zam yapacağız. Her yıl şoför esnafımız asgari ücrete gelen zam oranı kadar zam alacak. Şoför esnafına akaryakıtta indirim sağlayacağız. Bunu anlaşacağımız akaryakıt istasyonu ile yüzde 10’un altında olmayacak şekilde mazot indirimi yapacağız. Lastik ve yedek parça indirimi sağlayacağız. 4 adet lastik ortalama 4 bin lirayı buluyor. Ulusal firmalarla anlaşarak lastik fiyatlarında yüzde 40’a varan lastik indirimi yapacağız.” 

ÜCRETSİZ PSİKODESTEK HİZMETİ
 Şoför esnafına ücretsiz psikoteknik   sağlayacaklarını belirten Saraç, “Şoför esnafımıza ücretsiz şekilde psikoteknik vereceğiz. Şu anda özellikle şoför esnaflarımız barınma problemi yaşıyor. Belediye ile görüşerek şoför esnafımızın barınma problemini çözeceğiz. Egzoz muayene istasyonu kuracağız ve üyelerimize yüzde 50 indirim yapacağız” diye konuştu. 

ŞOFÖR ESNAFI HAK ETTİĞİ HİZMETİ BİZİMLE ALACAK
Saraç, “Sağlık kabini kuracağız. Şoförler odasının yanında 112’ye ayrılmış bir yer var. Onun oradan kaldırılması ile ilgili mahkemelik olmuşlar. Biz kimseyle mahkemelik olmayacağız, orada zaten hemşireler var ve orada duran arkadaşlar şoför esnafına yardımcı olacaklar. Tüm taksicilere acil yardım butonu koyacağız. Sorun yaşayan taksici acil durum butonuna bastığında kolluk kuvvetleri ve diğer esnaf arkadaşlarımızla yardıma gideceğiz. Şoför esnafı hak ettiği hizmeti bizimle alacak. Ocak ayında taksici esnafı için taksimetre ayar kontrolü var. Biz bu taksimetre ayar ücretini karşılayacağız” dedi.

MACİT: “BİR DEĞİŞİM YAŞANACAK”
Elazığ Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkan Adayı Özer Macit ise yaptığı değerlendirmede,“ 2018 yılında bir seçim gerçekleştirildi ve bu seçimde tecrübelerime güvenerek aday oldum fakat kaybettim. Fakat hiçbir zaman yalnız bırakmadık sürekli birlik içinde olduk. Pandemi yaşandı yine esnafımızın yanında olduk. Ekibim ve ben hep birlikte o günden bu güne çalıştık. Geçen dönem toplam 393 oy aldık, bu dönem inşallah bir değişim yaşanacak ve bu değişim bizden yana olacak. Çünkü esnafların söylemi bu yönde, mevcut yönetimde 20 yıldır esnaflara bir şey yapılmış mı ortada. Esnaf pandemi döneminde sahipsiz  kaldı. Deprem de sahipsiz kaldı” dedi.

ESNAFLARIMIZ MAĞDUR OLMUŞTUR 
Esnafların zor günler geçirdiğini ifade eden  Özer Macit, “Ben bu sorunu dile getirdiğimde yönetim bana kızdı. Mustafapaşa mahallesinde bulunan esnaflar buna şahit 7-8 tane esnafımız mağdur olmuştur. Bazıları seyyar satıcı olarak ekmeğini kazanıyor. Bazıları ise ara sokaklarda cüzi bir miktar ödeyerek eski dükkanlarda işlerini yapıyor. Ama mevcut yönetim hiçbir zaman bunu kendine mal etmiyor. ‘Biz sahip çıktık’ diyorlar ama  ortada sahip çıkan yok, biz bunu göremedik. Görev bize tebliğ edilirse mazbatamızı aldıktan sonra ve tebriklerimizi kabul ettikten hemen sonra gerçekleştirmek istediğimiz 13 tane projemiz var. Bu projelerimizi bir bir yürürlüğe koyacağız. Bunlardan bir kaç tanesini söylemek istiyorum; muhasebe ücretini ortadan kaldırıyorum, basit usule tabi bakkal esnaflarımız var bunlar muhasebelerini odada tutuyorlar ve odaya yıllık 400 TL ücret ödüyorlar. Tabi bu ücret 2022 yılında değişecektir. Ama biz ne olursa olsun bu muhasebe ücretini kaldıracağız” dedi.

“ESNAFIN PARASIYLA SALTANAT DÖNEMİ BİTİYOR”
Özer Macit, “Odamıza internet sitesi kuracağız. En büyük projelerimizden biri de artık odamızdaki internet sitesinde  gelirimizi ve giderimizi yayınlayacağız. Artık odaya gelen paranın  nerde kullanıldığını esnaf bilecek, şeffaf olacağız. Odamıza ait makam arabası var biz bu makam arabasına binmeyeceğiz. Artık esnafın parasıyla saltanat dönemi bitiyor. Arabayı satıp esnafın parasını esnafa geri ödeyeceğiz. Esnaflara bağış yaptırımı adı altında eksiğini gidermek için kullanacağız. Hırsızlık, kırık dökük gibi mağduriyetleri gidereceğiz. Esnaflarımızın yanında olacağız” diye ifade etti.

ALBAYRAK: “TÜM ESNAFLARIMIZIN SORUNLARINA KOŞACAĞIZ”
Tek amaçlarının Elazığ’a hizmet etmek olduğunu belirten Elazığ Karma Esnaf Odası Başkan Adayı Hakan Albayrak şunları kaydetti: “Bizim tek bir hedefimiz var, esnaflarımıza nasıl kazandırabiliriz. Nasıl sorunlarına koşabiliriz onlara nasıl yardımcı olabiliriz tek hedefimiz budur. İnşallah o gün gelir kazanırsak haftada bir gün tem esnaflarımızı gezeceğiz ve esnaflarımız ile toplantılar yapacağız. Tüm esnaflarımızın sorunlarına koşacağız. Hiç kimsenin sorunu yarıda kalmasın diye elimizden geleni yapacağız. Diğer aday arkadaşımıza da başarılar dilerim. Seçimlerin Elazığ için hayırlı olmasını temenni ediyorum.”