Erken Uyanan Yol Alıyor

Yıllardan beridir bizde kahve denince Elazığ'ın çedenesi gelir ilk akla. Yöremizde sonbaharda bin bir gayretle, emekle ağaçlardan toplanıp ardından kurutulup kavrularak öğütülen ve de Türkiye'nin dört bir yanına gönderilen 'Çedene'mizin patentini Gaziantep menengiç kahvesi olarak aldı yürüdü.

Erken Uyanan Yol Alıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Osmanlı sultanlarından 4`üncü Murat’ın bir sefer dönüşü uğradığı Gaziantep`te dinlenirken içtiği Çedene kahvesi, Türk Patent ve Marka Kurumu’nca Gaziantep adına tescillendi. Onlar için güzel bizler için üzücü bir haberdi. Eee nihayetinde erken uyanan yol alıyor bu diyarda!..

 Dillere destan Çedene kahvemiz yöresel olmanın yanı sıra bir de şifa kaynağıdır içenlere. .

Süt ile pişirilen Çedene başta astım olmak üzere birçok göğüs hastalığına ve mide rahatsızlıklarına iyi geliyor. Hele de dünyayı kasıp kavuran şu salgın günlerinde üst solunum yoluna şifa olan böylesi bir ürün unutulacak gibi değildi.

Bizlerin şehir olarak en büyük üzüntülerimizden biri aslında sahip olduğumuz değerlerin uzaktan seyircisi olmak!

Türk Patent ve Marka Kurumunda yer alan il bazında coğrafi işaretler bölümünde Elazığ’ımızın yalnızca 4 ürününün tescilli olduğunu biliyoruz. Tescilli ürünler olarak Ağın Leblebisi, Boğazkere üzümü, Orcik ve Öküzgözü üzümü yer alıyor. Ki Çedene bizim... Kara dut bizim..  Badem bizim... Melhem ağacı meyvesi bizim...  Meryem Hort bitkisi bizim...  Ve daha neler var bağrımızda biten!..

Ağrılara şifa, şeker hastalarına derman hele ki Kantaron Çiçeği’nin sarısı bizim, Lavanta çiçeği bizim ki! Strese ve Depresyona şifa...

 Elazığ’a has bir çok ürün olmasına rağmen yalnızca 4 yöresel ürünle tescillenip kalakaldık.

Neyse ki bu kötü gidişata duyarsız kalmayan ETSO Başkanı  Asilhan Arslan, bir komisyon oluşturarak içerisinde Çedene Kahvesi çalışmalarının olduğu yeni süreci başlattı.
 Gaziantep menengiç olarak tescilini almış olsa da. Biz de hiç olmazsa  “çedene” olarak başvuru da bulunduk sonunda.

Tabi bu uzun metrajlı bir süreç. Ne zaman sonuçlanır, nasıl sonuçlanır henüz belli değil. Temennimiz o ki en kısa süre de çedene kahvesinin tescilini alabilen bir şehir olalım.
Ve yine temennimiz o ki bundan sonra geç uyanan da  biz olmayalım..