1 Kuruş 5 Bin Eder Mi?

Alışveriş mağazalarında ve marketlerde sonu 90 ya da 99 kuruşla biten ücretlendirmeleri bilmeyenimiz ve o meşhur 1 kuruşun peşine düşenimiz neredeyse yoktur.

1 Kuruş 5 Bin Eder Mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Biz müşteriler bir umut bekleriz alışveriş fişiyle beraber para üstünü fakat kasiyerlerin pek umurunda değildir bir kuruşu vermek. Zaten bir kuruşları da hiç yoktur ki versinler müşteriye...

Oysa mağazaların para üstü olarak vermeyi tenezzül etmedikleri bir kuruşa dava açılarak 5 bin lira tazminat alınması mümkün.

Tüketiciler Birliği market ve mağazaların yıllardan beridir tüketiciyi sömürdüğü  uygulamaya karşı  nihayet ses olabildi, dikkat kesildi.

Kuruş küsuratlı satış yapan mağazalardan alınmayan para üstünün birike birike ne kadar büyük meblağlara ulaştığını göz ardı etmemek gerek. Malumunuz damlaya damlaya oluyor göl...
Üstelik devletin ekonomisine de zarar veriyor mağazaların kuruş hesabı. Vergi usul kanuna göre 1 kuruş para üstünün ödenmemesi vergi dışı kayba yol açıyor. Ülkenin vergi kaybı, millete dönüyor. 

Mağazaların indirim olarak gösterdiği ve müşteriye ödemediği 1, 10 ve 25 kuruşlar yine onların vergi dilimine yansıyıp artı kazanç sağlıyor.

Hem tüketiciyi hem de devleti aldatmaya yönelik bu  uygulamanın bitmesi için bilinçli müşteri olmak zorunluluk doğuruyor artık.    Firmaların böylesi bir durumda suç işlediği ortadayken hakkını talep etmeyen müşteri de suça davetiye çıkarmış oluyor farkında olmadan.

Hele de son günlerde bazı zincir marketlerde reyondaki fiyatlar ile kasada fişe yansıyan fiyatlar arasındaki farkı görünce şuurlu tüketici olmanın önemi daha da artıyor. Öyle ki kaybettirilen bazen kuruş değil liralar oluyor farkettirilmeden, çaktırılmadan. Bizden söylemesi...