Erdoğan: 'Güçlendirme Diye Bir Mantık Yok'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Güçlendirme diye bir mantık yok, hepsini sıfırdan yapacağız' açıklamasının ardından 'orta hasar' tartışması yeniden alevlendi: İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Elazığ Şube Başkanı Hıdır Kaya, 2018 deprem yönetmeliğinde güçlendirmenin olduğunu ama orta hasarlı binalarda güçlendirmenin sorunu çözemediğini, eski binaların güçlendirileceğine yıkılıp tekrardan yapılması gerektiğini ifade etti.

Erdoğan: 'Güçlendirme Diye Bir Mantık Yok'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Hakimiyet Gazetesi olarak 24 Ocak Depreminden sonra “Orta Hasar” konularında vatandaşların sıkıntılar yaşadığını öyle ki orta hasar olarak tespit edilen binaların bir kısmı sahipleri tarafından hızlıca onarılmaya başlandığını   ancak bazı binalarda durum o kadar içler acısı ki güçlendirme için oluşacak ücretin oldukça yüksek olduğunu ifade etmiştik. 

HAKİMİYET,  3 YIL ÖNCE GÜNDEME GETİRMİŞTİ

05.10.2020 tarihinde “Orta Hasar Bulmacası” başlığı ile yayımladığımız haberde,“ 24 Ocak’ta meydana gelen depremin ardından yaraların sarılması için birçok çalışma başlatılmış, hızlı binaların hasar durumları tespit edilmişti. Orta hasarlı olarak adlandırılan ve güçlendirilerek tekrar yaşanabilir hale getirilmesi istenen binalarda yaşayan bazı vatandaşlar durumdan şikâyetçi. 

Erdoğan: 'Güçlendirme Diye Bir Mantık Yok'

VATANDAŞ ZOR DURUMDA KALIYOR 

Elazığ Hakimiyet Gazetesi olarak deprem de hasar almış binalara “orta hasar” verilmesinin halkta bir karşılığı olmadığını ve vatandaşın zor durum kaldığını ifade etmiştik. 

ORTA HASARIN HALKTA KARŞILIĞI YOK

Depremden sonra birçok binaya verilen “orta hasarlı” kaydının vatandaşlar tarafından bir karşılığı olmadığını, bu binaların, güvenliği tam olarak sağlamadığı gerekçesi ile güçlendirilmesinin düşünülmediğini, ikinci bir sarsıntıda bu binaların da yıkılma ihtimalinin büyük olduğu gerçeği ile yola çıkıldığında orta hasar kavramının sorun çözen değil sorun yaratan bir kavram olduğu gün yüzüne çıktı. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA GÜÇLENDİRMEYE KARŞI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay'da yaptığı açıklamada, "Kalıcı konutlar için TOKİ hazırlığını yapıyor. Konutlarımızın hiçbiri zemin artı 3 ya da 4 katı geçmeyecek. Güçlendirme diye bir mantıkla inşa ve ihya çalışmaları yapmayacağız. Hepsi sıfırdan yapılacak. Yerleşim yerlerimizi mümkün olduğu kadar ovalardan dağlara doğru kaydırarak, zemin sıvılaşmalarının yol açtığı felaketlerden uzak tutmak istiyoruz" dedi.

Erdoğan: 'Güçlendirme Diye Bir Mantık Yok'

VATANDAŞIMIZIN YANINDAYIZ 

Depremden zarar gören şehirlerin tamamının konutu, sanayisi, tarımı, tarihi ve kültürel değerleriyle yeniden ayağa kaldırılacağını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: “Hiçbir vatandaşımızı ne acısında, ne hayatını yeniden kurmada ne de geleceğini inşa etme gayretinde asla yalnız bırakmayacağız. İnsanlığın ortak miraslarını bünyesinde barındıran bu bölgeye devlet ve millet olarak birlikte sahip çıkacağız. Sağlam ve az hasarlı binalarda hayatın normalleşmesini sağlayacak adımları atıyoruz. Çadır kent, konteynır kentlerde barınan vatandaşlarımızı 1 yıl içinde inşa edeceğimiz sağlam, güvenli, huzurlu konutlara taşımaya başlayacağız. Depremden tek bir binası bile hasar almadan alnının akı ile çıkan TOKİ'mizin hazırlıkları sürüyor. Mart ayı içinde Hatay'da 40 bin 426 konutun, Kahramanmaraş'ta 45 bin 67 konutun, Adıyaman'da 25 bin 882 konutun, Gaziantep'te 18 bin 544 konutun, Malatya'da 44 bin 770 konutun, Osmaniye'de 9 bin 550 konutun, Diyarbakır'da 6 bin konutun, Urfa'da 3 bin konutun, Elazığ'da 3 bin 750 konutun, Adana'da 2 bin 500 konutun, Kilis'te 250 konutun inşasına başlıyoruz.”dedi. 

GÜÇLENDİRME OLMAYACAK 

Cumhurbaşkanı Erdoğan,“Hasar tespit, enkaz kaldırma ve yer belirleme işleri bittikçe her ilimizde bu konut sayıları artacaktır. Tüm konut alanlarını yeni bir şehir planı çerçevesinde zemin kalitesine, fay hattına olan mesafesine bakarak kendi mimarisine, tarihi ve kültürel dokusuna uygun şekilde tasarlıyoruz. Konutlarımızın hiçbiri zemin artı 3 veya 4 katı geçmeyecek. Köylerimizde ihya çalışmalarını da evi ile ahırı ile bahçesi ile parkıyla kendi özgün mimarisine göre aynen Manavgat'ta yaptığımız gibi gerçekleştireceğiz. Güçlendirme diye bir mantıkla asla bu bölgede inşa ve ihya çalışmaları yapmayacağız. Hepsi sıfırdan zemin artı 3, bilemedin 4 kat, bu şekilde inşaatlarımızı yapacağız. Ülkemizdeki tüm üniversitelerimizden jeofizik, jeoteknik, sismoloji hocalarımızla, deprem uzmanlarımızla yoğun istişare halinde çalışıyor, buradan çıkan sonuçlara göre hareket ediyoruz. Demirden çeliğe, çimentodan seramiğe gereken tüm yapı malzemelerinin kaliteli ve hızlı tedariki ile ilgili planlamalar sürüyor. Sağlam zeminde doğru tekniklerle inşa edilen yapıların yıkılmadığını bu depremlerde bir kez daha gördük. Ülkemizin önde gelen tüm mimarlarını, mühendislerini, şehir plancılarını harekete geçirdik. Yerleşim yerlerimizi mümkün olduğu kadar ovalardan dağlara doğru kaydırarak zemin sıvılaşmalarından uzak tutmak istiyoruz. Kadim yerleşim merkezlerimizi tarihi dokusuna uygun koruyarak planlamalar yapıyoruz. Her adımımızı ortak akla uygun atıyoruz. En çok önem verdiğimiz zemin etütleri mikro bölgeleme olarak tarif edilen teknikle yürütülüyor. Bu çalışmalara göre çıkan imar sınırlamaları, kat yüksekliği, yoğunluk azaltımları tamamen vatandaşımızın mal ve can güvenliğini sağlama amaçlıdır.”

Erdoğan: 'Güçlendirme Diye Bir Mantık Yok'

BİNA GÜÇLENDİRİLEBİLİR AMA PROJE ÖNEMLİ 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Elazığ Şube Başkanı Hıdır Kaya, Hakimiyet Gazetesine yaptığı açıklamada, şunları ifade etti:
“2018 Deprem yönetmeliğinde güçlendirme var. Bir bina neden güçlendirilir? Bir binanın tekrar yıkılıp yapılması masraflı. Bir bina güçlendirilebilir ama şuana kadar yapılan örneklere baktığımız zaman güçlendirme yapmak için çok önemli bir proje yapmak lazım.” dedi. 

GÜÇLENDİRMEYİ KİŞİ OLARAK SEVMİYORUM 

Başkan Kaya, “Güçlendirme safhası çok önemlidir. Proje ve imalatın sağlam olması gerekiyor. Teknik olarak bir sıkıntısı yoktur. Bina sağlam hale gelmiş olabiliyor. Biliyorsunuz bu orta hasarlı binaların ya güçlendirilmesi ya da 1 yıl içinde yıkılması lazım. Ağır hasarlı binalar gibi değil. Ağır hasarlı binalar kısa zaman içinde yıkılıyor. Ama orta hasarlı olduğu zaman ya güçlendireceksin ya da yıkacaksın. Güçlendirmenin elbette yararı var. Ama ben kişi olarak söyleyeyim yani oda olarak değil; ben güçlendirme iyi yapılmadığı için sevmiyorum.” dedi. 

BAŞKAN KAYA:“ESKİ BİNALARIN ENVANTERİ ÇIKARILMALI” 

Eski binaların yıkılıp tekrardan yenilerinin yapılması gerektiğini ifade eden Başkan Kaya, “Şimdi gördüğüm kadarıyla, imalatı iyi yapılmıyor, işçiliği yapılmıyor. Bizim istediğimiz şekilde güçlendirme yapılmadığını görüyorum. Onun için kişi olarak buna karşı çıkıyorum. Güçlendirme fiyatlarına da çok fazla zam geldi. Ben yeni binalara bir şey demiyorum. Niye; eski binaların yapılış şeklini bildiğim için yeni binalar ile kıyasladığımda çok geride kalıyorlar. Eski binaların hepsinin elden geçirilmesi lazım. Envanterin çıkarılması gerekiyor. Aciliyet sıralamasına göre mutlaka insanların rahatça oturabilmesi için yıkılıp tekrardan yapılması lazım.” dedi.


ELAZIĞ NÜFUSUNUN YARISI ESKİ YAPILARDA OTURUYOR

Başkan Kaya, “Elazığ nüfusunun yarısı eski yapılarda oturuyor. Yıkıcı bir deprem de bu binalarda hasar meydana geliyor ve tehlikeli oluyor. TOKİ geldi sağlam zemini olan yerlerde konutlar yaptı. Ama bu  bir çözüm değil. Eski binalara bir çözüm bulmak gerekiyor. Eski bir binanın güçlendirilmesinin bana göre bir yararı yok. Eski yapıların detaylı incelenmesi lazım. 1975 yılında deprem yönetmeliğine göre yapılan binalarımız var.” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASI OLUMLU 

Başkan Kaya, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Güçlendirme diye bir mantıkla asla bu bölgede inşa ve ihya çalışmaları yapmayacağız” sözünü önemli ve çok doğru buluyoruz. Eğer gerçekten denetim mekanizması ve yönetmeliklere uygun yapılırsa depreme dayanıklı binalar yapılır.” dedi.