En Zeki İller Sıralamasında Kaçıncıyız?

Türkiye'nin Zeka Testleri Merkezi tarafından yapılan çalışmaya göre belirlenen en zeki iller açıklandı.

En Zeki İller Sıralamasında Kaçıncıyız?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Araştırmada toplam 1.214.505 kişinin IQ puanı esas alındı. Şehirlerin IQ listesinde yer alan ilk 10'da Eskişehir, Ankara, İzmir ve İstanbul'un yer alması dikkat çekti.
Merkez, zeka testlerinin bireylerin  yeteneklerini ölçmek ve kıyaslama amacıyla kullanıldığı bir perspektif sunmakta olduğunu belirtirken yapılan testte en yüksek ölçüm 105.20, en düşük ölçüm ise 94.19 olarak belirlendi.
Teste göre en zeki 10 il şu şekilde sıralanmış;Eskişehir, Ankara, İzmir, Muğla, Çanakkale, İstanbul, Kocaeli, Balıkesir, Bursa, Kırklareli.
Peki, bu sıralamada Elazığ kaçıncı sırada dersiniz?
Onu da yazalım.
Elazığ en zeki iller sıralamasında 81 il arasında 59. sırada yer almış. Komşu illerimizden Diyarbakır 52,  Malatya 45, Tunceli ise 27. sırada kendine yer bulmuş.
Bu tablo karşısında yine “Malatya nasıl bizden daha iyi yerde olur?” gibi bir tartışma etrafında  “Sahipsiz Elazığ” geyiği yapılır mı bilmiyoruz ama siyasetçilerini, yöneticilerini beğenmediğimiz bu şehrin sakinleri olarak bizlerin bu sıralamadaki yerimizi de sorgulamamız gerekmiyor mu?
“Siyasiler biz de akıl mı bıraktı?” gibi bir kaçamak mazerete sığınmak belki bir   belirti  olabilir ama bunu ortak kamu vicdanına kabul ettirmemiz çok da kolay değil. 
Olayı kalıtıma ve genlere  bağlayıp işin içinde çıkalım en iyisi.