Elazığlılar, Böyle Bir Sona Hazır mısınız?

Malatya Batman Diyarbakır Elazığ Sivas ve çevre illerde yağışlarda düşüş yaşanırken uzman isim açıklama yaptı hazırlıklı olmalıyız dedi.

Elazığlılar, Böyle Bir Sona Hazır mısınız?

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, bölgede önümüzdeki 3 ayın da yağışsız geçmesi durumunda üretimin yüzde 60 azalabileceğini belirterek, kuraklığın artarak devam edeceğini ve geleceğe yönelik tedbirler alınması gerektiğini söyledi.  Kış mevsiminin sonlarına gelinmesine rağmen beklenen kar ve yağmurun yağmaması hububat üreticisini endişeye sevk etti.

Elazığlılar, Böyle Bir Sona Hazır mısınız?

MALATYA DİYARBAKIR ELAZIĞ SİVAS VE ÇEVRE İLLER HAZIRLIK YAPMALI!

Çetindağ, beklenen kuraklık risklerine karşı hazırlık yapılması gerektiğini belirterek, “İklim değişikliklerinden en çok etkilenen illerden bir tanesi de Sivas’tır. Şu an şubat ayının ortasındayız, bahar havası yaşıyoruz. Ağaçlar tomurcuklanmış. Bunun bir sıkıntı olup olmayacağını ileriki zamanlarda göreceğiz. Geçtiğimiz yıl bu günlerde de kurak geçiyordu ama ileriki aylarda yağan kar ve bol yağmurlardan dolayı endişeler ortadan kalkmıştı. İklimler değişti, bu değişikliğe göre hazırlıklarımızı tüm dinamiklerimizle yapmalıyız” dedi.

“KURAKLIK BİLİM KURULU KURULMALI”

Çetindağ, kuraklık konusunda bilim kurulu oluşturulması çağrısında bulunarak, “Geçmişe dönüş mümkün olmayabilir. Tüm bilim adamları küresel ısınmanın etkilerinin artarak devam edeceği noktasında hemfikir. Bizim de bilim adamlarımızın önerileri doğrultusunda Tarım Bakanlığımızla birlikte beklenen değişikliklere hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu hazırlıkta geçte kalıyoruz. Pandemide oluşturulan bilim kurulu gibi kuraklıkla ilgili de bilim kurulu oluşturulması lazım. Büyük sıkıntılar yaşamamamız için çiftçimizi bizi bekleyen kuraklıkla ilgili bilinçlendirmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Elazığlılar, Böyle Bir Sona Hazır mısınız?

MALATYA’DA HİDROLOJİK KURAKLIK RİSKİ

Malatya’da yağışların yetersiz seviyelerde olması tarım açısından şuan için bir tehlike ortaya çıkarmezken hidrolojik bir kuraklık söz konusu. Akarsuların doluluk oranının ve debinin yüksek olmaması gibi riskler Malatya için geliyor.