Elazığ Yok Oluyor, Yetkililer Seyrediyor!

Elazığ, il genelinde aylardır bitmeyen yıkım çalışmaları gündemdeki tazeliğini korurken yetkililerin bu konuda herhangi bir denetim ve açıklama yapmaması kamuoyunda huzursuzluğa neden oluyor.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Elazığ Yok Oluyor, Yetkililer Seyrediyor!

Elazığ’ın merkez mahallelerinden olan İcadiye Mahallesi, 6 şubat depremlerinden en çok etkilenen mahallelerden biri. İddiaya göre mahalledeki binaların yüzde 80’i ağır hasarlı ve aylardır yıkım bekliyor.

Bizler Hakimiyet Gazetesi olarak Elazığ’ı karış karış gezip, vatandaşın sorunlarını dinlemeye, duyurmaya devam ediyoruz.

“OKULLAR AÇILACAK VE HENÜZ BİR YIKIM BAŞLATILMADI”

Konuyla alakalı olarak konuştuğumuz, mahallenin sorunlarından bahseden İcadiye Mahalle Muhtarı İrfan Gözvur: “Mahallemizin sorunlarını defalarca kez sizlerin aracılığıyla söyledik, söylemeye devam edeceğiz. Bu sorunlar çözülene kadar sizlerin aracılığıyla bütün yetkililere iletmek, duyurmak boynumuzun borcudur. Mahallemizde evlerimizin yıkıldığını, mahallenin yok olduğunu defalarca kez söyledim. Ben kendi mahallemden mesulüm. İcadiye mahallesi yok. Yıkımlarımız durduruldu. Durduruldu derken İl Özel İdare ihale yapacak, yapmış mı yapmamış mı bilmiyorum. Önemli olan yerlerimizi yıktılar. Diğer ara sokaklarımız, okulumuzun çevresi olan yerlerimizde şu anda sıkıntı yaşıyoruz. Okullar açılacak ve henüz bir yıkım başlatılmadı. Vatandaşlar bazı müteahhitlerle anlaştıklarını ifade ediyorlar. Onlar da yok ortada.

Okullarımızda hiçbir hasarımız yok. Okulların çevresindeki çok katlı binaların hasarlı oluşu yarın okullar açıldığı zaman oraya girip de yıkım yaparlarsa tehlike arz edeceğinden eminiz. Bir an önce, okullar açılmadan oraların yıkımını istiyoruz İl Özel İdare’den.” Diyerek şikayet ve isteklerinden söz etti.

“MAHALLE ŞU ANDA BİTTİ”

İcadiye Mahallesi Esnafı, “ İcadiye Mahallesi şu anda bitti. Mahallenin birçok yeri yıkıldı. Yıkılmayan yerler var, oralar da yıkılacak. Zaten burada esnaf olarak kimse kalmadı, sadece iki kişi kaldık. Onun dışında müşteri dağıldı, müşteri yok. Yıkılması gereken birçok yer var ama ne zaman yıkılacağı belli değil, bi an önce yıkılması lazım ki temize çıksın burası. Muhtar çaba gösteriyor zaten elinden gekeni yapıyor. O da ancak hu kadar olur. Onun için mahallede şu an da faaliyet yok. “

“YIKILAN YERLER SAHİPSİZ BİR ŞEKİLDE BEKLİYOR”

Mahalle sakini vatandaş, “ Biz 4-5 yıldır burada oturuyoruz. Elazığ depreminden sonra buranın sıkıntıları artarak devam ediyor. Yıkılan yerler sahipsiz bir şekilde bekletiliyor. Kontrol edilmiyor. Hırsızların mekanı haline geldi. Güvenli bir şekilde gezilemiyor. Yetkililerden ricamız bu kentsel dönüşüm işinin bir an önce olması. Mahallemiz Elazığ’ın en eski mahallelerinden birisi ama bu son dönemde özellikle depremden sonra başıboşluk var, sahipsizlik var, asayiş olayları arttı.”

Mahalle esnafı Umut Han Bey, “Mahallemizde 18 yıllık esnafım. Genel olarak eski bir kültür yapısına sahip olduğu için buradaki şehir yapılandırmasından dolayı, bu depremlerden dolayı bir sürü yıkım işlemleri gerçekleşiyor. Yıkımlardan dolayı sürekli su kesintileri yaşıyoruz. Hava şartlarından ve yıkım çalışmalarından dolayı bazen toz bulutlarını görüyoruz. Mahallemizde büyük oranda göçmen artışı var. Artık eskisi gibi değil. Eski kültürel yapısından çok artık göçmenlerle uğraşıyoruz. “

“MAHALLENİN YÜZDE 80’İ YIKILMIŞ DURUMDA”

Mahalle esnafı vatandaş, “İcadiye Mahallesi esnafıyım. Burada kentsel dönüşüm olsa iyi olur. İcadiye Mahallesi’nin yüzde 80’i yıkılmış durumda. 5-10 bina var ya da yok şu an o da belli değil. Ağır hasarlı binalar aylardır yıkılmadı acilen yıkılması lazım. Mahalleye kentsel dönüşüm gelse çok iyi olur. Halkımız en azından ev sahibi olur.”

Mahalle esnafı vatandaş, “Mahallemiz çok güzel bir mahalle ancak bu depremlerden sonra binaların çoğu yıkıldı. Kiralar arttı. Kiralık ev bulamazsın şimdi. Evin hasarlı olursa vallahi ev bulamazsın. Yıkım sırasında toz toprak oluyor. Mahalle olarak sorunumuz çok. Allah muhtarımızdan razı olsun bizim için çok çabalıyor. “

Mahalle sakinlerinden Ahmet Bey: “Biz muhtarımızdan çok memnunuz, var gücüyle mahallenin sorunlarıyla ilgilenmeye çalışıyor. Bizimde mahallemizde yıkım çalışmaları gerçekleşti. Yıkımlar yapılırken mahalle toz, duman içerisinde kaldı, bizler bu yıkımların yapılırken ıslatılmasını istiyoruz. 10-12 güne yakın hep tozdu, bir birimizi görmüyorduk resmen” dedi.

“EVLER YIKILINCA HERKES KÖYLERE TAŞINMAYA BAŞLADI”

Mahalle esnafından Hüseyin Bey: “Mahalle sakinlerinden kimse kalmadı, biz mahallecek zor durumdayız. Evler yıkılınca herkes köylere taşınmaya başladı, farklı mahallelere gitmeye başladılar. Şehrin yapılaşması için milletvekillerinden konuyla ilgili çalışma yapmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

“MAHALLE DİYE BİR ŞEY KALMAMIŞ”

Uzun yıllardır aynı yerde oturan Hasan Bey konuşmasında, “Mahalle diye bir şey kalmamış, evleri görüyorsunuz. Bizim evinde sağı solu her tarafı yıkılmış, aynı arazi üzerinde iki bina var bize az hasarlı yandakine de ağır hasarlı bina dediler. Gelen yıkım ekibi binanın tek duvar olduğunu belirtip yıkım anında bizim binanın da zarar göreceğini söylediler. Yıkımı yapamayınca İl Özel İdare’den geleceğini söylendi. Yaşanan herhangi bir problemde avukatla görüşüp, mahkemeye verilmesi gerektiğini söylediler. Ancak bu şekilde hak sahibi olacağımızı söylenildi. Bu söylenenler olsa bizi bir hafta içinde evden çıkartacaklar, kiralık evler yok ne yapacağımızı bizde bilmiyoruz. Muhtarımızda başta olmak üzere hepimiz sürekli bir yerlere gidip geliyoruz. Hak sahibi de olamadık. Binaların kontrol edildiği söyleniyor ama ne muhtarla görüşülmüş ne de bina sakinleriyle gelip boş duvara bakıp gitmişler. Evin durumu ortada yıkıma gelenler korkudan yıkamıyor, ama hak sahibi de olamıyoruz. Bizler bir an önce bu binaların yıkılmasını istiyoruz.  Ne yapacağımızı bilmeden ortada kaldık” ifadelerine yer verdi.