Elazığ ve Deprem Bölgesindeki 11 İlin Dikkatine! Süreç bu tarihte son bulacak

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler nedeniyle Elazığ dahil 11 ilde mücbir sebep hali ilan edilmiş ve bazı ödemeler ertelenmişti. Mali Müşavir Fırat Bulut, bu konuda uyarıda bulunarak ertelemelerin 31 Ağustos 2023 tarihinde son ereceğini hatırlattı.

Elazığ ve Deprem Bölgesindeki 11 İlin Dikkatine! Süreç bu tarihte son bulacak

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen bir birçok ilin etkilendiği asrın felaketi sonrasında, Deprem bölgesinde bulunan mükellefler için 31 Ağustos 2023 tarihine kadar mücbir sebep hali ilan edilmişti. Deprem tarihi itibarıyla bu illerdeki mükelleflerin, 6 Şubat 2023 ila 31 Ağustos 2023 tarihleri arasında yerine getirmeleri gereken vergisel yükümlülükleri de ertelenmişti.

31 AĞUSTOS SON GÜN

Mali Müşavir Fırat Bulut, bu etelemelerin son ayına girerken önemli bir uyarıda bulundu. Ek yükle karşılaşmak istemeyen mükellefler için tarihler ve bilgiler şu şekilde:

"Deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin bu mükellefiyetleri nedeniyle vergi kanunları uygulaması bakımından 06.02.2023 ila 31.07.2023 (bu tarih dahil) tarihleri arasında mücbir sebep hali ilan edilmesi uygun görülmüştür. 

Buna göre 

-Mücbir sebep halinin başladığı tarihten mücbir sebep halinin sona ereceği tarihe kadar verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin verilme süresinin 15.08.2023 Salı günü sonuna kadar bu beyannamelere ve bildirimlere istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin ise 31.08.2023 Perşembe günü sonuna kadar,

Mücbir sebep halinin başladığı tarihten önce tahakkuk etmiş olup vadesi bu tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresinin 31.08.2023 gün sonuna kadar,

2023 yılı motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksit ödeme süresinin 31.08.2023 gün sonuna kadar,

Mücbir sebep halinin başladığı tarihten önce ikmalen re’sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep halinin başladığı tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresinin 31.08.2023 gün sonuna kadar,

Sosyal güvenlik mevzuatı gereğince sigortalıların mücbir sebep dönemine ilişkin prime esas kazanç ve hizmet bilgilerinin Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile bildirilmesinin zorunlu olması durumunda, bu beyannamelerin vergi kesintilerine ilişkin kısmının beyan ve ödeme sürelerinin uzatılması uygun bulunmuştur."

İlerleyen günlerde herhangi bir uzatma kararı alınmazsa Mücbir sebep hali kapsamında yukarıda yer alan ödemeler için 31 Ağustos 2023 son tarih.