Elazığ'ın Yaşayan Tarihi

Bir Elazığ kültürü olan peynirli ekmek, patila ve fodulanın nasıl yapıldığını, nelere dikkat edilmesi gerektiğini Elazığ kapalı çarşısı esnaflarından Nevzat Kızılelma'ya sorduk.

Elazığ'ın Yaşayan Tarihi

Elazığ’da en çok tüketilen yiyeceklerinden biri olan peynirli ekmek konusunda akıllara ilk gelen diğer yerlerden biri olan tarihi çarşı fırını sahibi olan Nevzat Kızılelma ile bir röportaj gerçekleştirdik. Kızılelma; “Tecrübemiz uzun yıllara dayanıyor, bütün fırın esnafımız yapıyor ama biz bir adım daha öndeyiz, peynirciler çarşısında önemli peynir satan arkadaşlarımız var. Güzel peyniri olanları biliyoruz.  Peynirde seçiciyiz, vatandaşlar bizi daha iyi biliyor bizde bunun gereğini yapıyoruz” dedi.

Elazığ'ın Yaşayan Tarihi

ELAZIĞ’IN DUMANI ÜSTÜNDE DAMAK ÇATLATAN LEZZTLERİ: PATİLA, FODULA VE ŞEKERLİ…

Kızılelma Elazığ’daki fırın kültürüne dair ise: “Gençlerimiz peynirli ekmeği, patilayı fodulayı bilmiyor. Eskiden tereyağlarını getirirlerdi fodula yaptırırlardı sabah kahvaltıda yerlerdi. Peynirli ekmeği ikiye ayırabiliriz. Biri şekerli olan diğeri ise peynir, çökelek sebze 3-4 kalem malzeme olan patila” şeklinde konuştu.

Elazığ'ın Yaşayan Tarihi

TARİHİ FIRINDAN ÇIKAN ASIRLIK LEZZETLER

Dükkanın tarihinden de bahseden Nevzat Kızılelma şunları söyledi: “Çok net olmamakla birlikte büyüklerimizden öğrendiğim kadarıyla Harput’tan ovaya indiklerinde 1928 yılında dönemin valisi ve belediye başkanı el birliğiyle kapalı çarşı olarak yapılıyor. Fırınımız da burada ilk yapılan yapılardan biri. Ondan sonra etrafına dükkanlar inşa ediliyor. 1928 yılından beri fırınımız açık. Biz 2’nci sahibiyiz. Babam yıllarca Elazığ’da fırıncılar derneği başkanıydı. Halk ekmeği kurucusuydu. Babamın mesleğiydi şimdi biz devam ettiriyoruz. Geçmişten günümüze bir adım daha öndeyiz. Yeni çeşitler koyduk. Vatandaşın midesine hitap ediyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yapmak zorundayız.”

Elazığ'ın Yaşayan Tarihi

TÜM ÜLKEYE GÖNDERİLİYOR

Kızılelma: “Bütün esnafımız hemen hemen her gün kargoyla yağlı ekmek, peynirli ekmek ve Elazığ’ımıza ait her şeyi Türkiye’nin her yerine gönderiyor. Yerel medyanın Elazığ halkını desteklemesi, Elazığ esnafını desteklemesinden dolayı bütün basına teşekkür ediyorum.”