Elazığ'ın Toprağı Dünya'ya Satılıyor

Hasret Ata-Tamer Ören/Elazığ'da üretilen çömlekler Almanya'dan Brezilya'ya, Katar'dan Fas'a 40 farklı ülkeye ihraç ediliyor.

Elazığ'ın Toprağı Dünya'ya Satılıyor

Elazığ’da 5 yıl önce kurulan Uslu Çömlekleri A.Ş Sivrice’nin Çatakkaya köyünden almış olduğu toprakları işleyerek Elizi çömlekleri markasıyla 40 farklı ülkeye ihraç ediyor yurt içinde ise 35 şehirde kurduğu satış noktaları ile  çömlek satışı yapıyor.

Elazığ'ın Toprağı Dünya'ya Satılıyor

Uslu Çömlekçilik’i 2017 yılında kurduklarını ifade eden şirket ortaklarından Münir Suncak “ Ar-ge çalışmaları ve bir sene deneysel üretimler yaptık. Elazığ’da çömlek sanatı bitmişti kaybolmuştu. Elazığ’daki gençlerimize bu sanatı öğretsinler diye İzmir’den profesyonel ustalar getirttik.  Gençlerimize 6-7 ay çanak yapmayı öğrettiler. Ustalarımızla sözleşmemiz bittikten sonra memleketlerine döndüler. Bize de 5-6 tane yetişmiş çömlek ustası ile birlikte toplamda 65 kişiye istihdam sağlıyoruz. Tanıtımımızı hızlı yaptık. Çok fazla ürünlerimize rağbet olunca büyümemiz gerekti. Yeni makineler ilave ederek üretim kapasitemizi ve çeşitlerimizi arttırdık. 110 farklı ürünün üretimini yapıyoruz.  Avrupa’da İngiltere, Fransa, Belçika, Almanya Güney Amerika’da Brezilya’  Asya’dan Katar, Kuveyt, Filistin, İsrail Afrika’da Cezayir ve Fas başta olmak üzere Dünya’nı 40 ülkesine ihraç yapıyoruz. Ülkemizde ise başta büyükşehirlerimiz olmak üzere  35 şehrimizde satış noktaları kurarak elizi çömleklerimizi orada satışlarını gerçekleştiriyoruz” dedi.

Elazığ'ın Toprağı Dünya'ya Satılıyor

"GÜVEÇ ALIRKEN DİKKAT!"

İyi bir güvecin nasıl olması gerektiğini tarif eden Suncak “ İçi karartılarak yapılan bir güveç amatör bir güveçtir ve merdiven altı üretim dediğimiz ürünler arasındadır. Oldukça sağlıksızlardır. Hiçbir vatandaşımızın almasını tavsiye etmiyoruz. İçi karartılmadan elektrikli ve doğalgazlı fırınlarda ısıtılarak yapılmış ürünleri alsınlar.

Elazığ'ın Toprağı Dünya'ya Satılıyor

"EN UYGUN TOPRAK ÇATAKKAYA KÖYÜNDE"

Elazığ toprağının pişirip Dünya’ya satmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Suncak “Yaptığımız araştırmalar ve toprak analizleri sonucu çömlek yapmak için en uygun toprağın Sivrice’nin Çatakkaya köyünde olduğunu tespit ettik. Fabrikamız Organize Sanayi Bölgesinde bulunuyor. Hammaddemizin Elazığ içinde olması üretimimizi  daha da artmasına sağlıyor.

Elazığ'ın Toprağı Dünya'ya Satılıyor

"ÇÖMLEKLER 3 LİRA İLE 900 LİRA ARASINDA"

Her bütçeye uygun çömlek yapıp sattıklarını kaydeden Suncak “Ürünlerimiz hepsi aynı kalitede olmakla birlikte ihraç ürünlerimiz kutular içinde satışa sunuluyor. Haliyle onların maliyeti  daha fazla oluyor. Vatandaşlarımızı daha sağlıklı olan çömlek ürünlerini kullanmaya mutfaklarını onlarla süslemeye davet ediyorum. Plastik kaplarda su içiyoruz. Sağlık açısından zararlı  oysa su testiye konulduğu zaman  onun kirecini dışarı atarak doğal su içmemizi sağlıyor. Yoğurt mayaladığımız çömlekler yoğurdun suyunu emerek süzme yoğurt oluşmasını sağlıyor.

Elazığ'ın Toprağı Dünya'ya Satılıyor