Elazığ'ın Sandık Mesajı

Adeta bir demokrasi şöleni havasında gerçekleşen seçimler sonucunda oy sayımı neredeyse tamamlandı ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 50+1'i alan bir Cumhurbaşkanı adayı olmadığından seçimin 2. tura kaldığını açıkladı. YSK'nın kesin sonuçları duyurmasının ardından kısa bir süre içerisinde karar alınması ve 28 Mayıs 2023 tarihinde sandıkların bu kez yalnızca Cumhurbaşkanı seçmek için yeniden kurulması bekleniyor.

Elazığ'ın Sandık Mesajı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye tarihinin en kritik seçimlerinden birini geride bıraktı. Onlarca kripto sosyal medya hesabının, FETÖ’cü kışkırtmacıların ve PKK yandaşlarının komplo teorilerinden ve algı çalışmalarından hiçbiri tutmadı. Vatandaşlar rekor bir katılımla sandığa giderek adeta bir demokrasi şöleni yaşadı. 

SANDIK YENİDEN KURULACAK

Seçimler sonucunda kesin sonuçlara göre 50+1 bulan bir Cumhurbaşkanı adayı olmadığından sandık 28 Mayıs’ta tekrar kurulacak. Öte yandan milletvekilliği seçiminde ise Cumhur İttifakı, meclis çoğunluğunu ele aldı. Elazığ’da ise Ak Parti tarihinin en büyük kaybını yaşayarak Elazığ’da 3 vekile razı oldu. Diğer 2 vekil ise CHP ve MHP arasında paylaşıldı. Büyük bir gayret ortaya koyan Bağımsız Aday Prof. Dr. Yasemin Açık ise her ne kadar seçilemese de büyük bir başarı hikayesi yazdı.

Elazığ'ın Sandık Mesajı

İşte Türkiye’nin 14 Mayıs Demokrasi Şöleni’nden öne çıkan gelişmeler:

AK PARTİ DÜŞÜŞTE

Millet kararını verdi ve Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden biri tamamlanmış oldu. 4 Cumhurbaşkanı adayının yarışacağı ve sonradan Muharrem İnce'nin çekilme kararı almasıyla 3 ismin yarıştığı seçimde ilk Cumhurbaşkanlığı yarışında kazanan çıkmazken oy oranı en fazla düşen parti ise Ak Parti oldu. 2018'deki seçimlerde yüzde 42.56 oranında oy alan AK Parti 295 vekil çıkarmıştı. 14 Mayıs 2023 seçimlerinde ise AK Parti'nin oy oranı yüzde 35.4, sandalye sayısı ise 266 oldu.

Elazığ'ın Sandık Mesajı

MHP VEKİL SAYISINI ARTIRDI

Seçim öncesi ortaya konulan anketlerle adeta hedef haline getirilen, özellikle seçim barajı ile ilgili konularda birçok manipülasyona maruz kalan MHP ise oyunu az bir oranda düşürse de vekil sayısını artırdı. MHP, 2018 seçimlerinde yüzde 11.1 oy oranıyla 49 sandalyeyi garantilemişti. MHP'nin oy oranı son seçimde yüzde 10.05, sandalye sayısı ise 50 oldu.

CHP’DE HEM ORAN HEM DE VEKİL SAYISI ARTTI

2018 seçimlerinde yüzde 22,65 oy alan ve 146 milletvekili çıkaran CHP'nin 14 Mayıs seçimlerinde oy oranı yüzde 25,23'e, milletvekili sayısı 167'ye çıktı.

Elazığ'ın Sandık Mesajı

İYİ PARTİ’DE SON DURUM

İyi Parti 2018'de yüz 9,96 oy oranıyla 43 milletvekili çıkarmıştı. İyi Parti'nin yüzde 9,84 oya karşılık 44 milletvekilini Meclis'e gönderdi.

EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI 66 VEKİL

Halkların Demokratik Partisi devam eden kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti listelerinden seçime girdi. YSP yüzde 8,79 oyla 62 milletvekili çıkarttı. Yüzde 1.7 oy alan TİP ise 4 vekille Meclis sıralarında yer alacak. Böylece Emek ve Özgürlük İttifakı 66 milletvekiline ulaşmış olacak.

Elazığ'ın Sandık Mesajı

SEÇİMİN SÜRPRİZİ YENİDEN REFAH PARTİSİ

Sonuçlarda en büyük sürprizi ise ilk kez seçimlere giren Yeniden Refah Partisi yaptı. Cumhur İttifakı'nın parçası olan parti, yüzde 2.84 ile 5 vekil çıkardı. Bu sayede Cumhur İttifakı'nın vekil sayısı toplam 321 vekil sayısına ulaşıyor.

MECLİS ÇOĞUNLUĞU CUMHURDA

Kesinleşmeyen sonuçlara göre Meclis'teki sandalye sayısı ise şu şekilde: AK Parti 268, CHP 167, MHP 51, İYİ Parti 44, Yeşil Sol Parti 62, Yeniden Refah Partisi 5, TİP 4 Milletvekili ile 28. Dönemde Meclisteki yerini alacak. İttifakların vekil sayısı ise şu şekilde: Cumhur İttifakı: 321, Millet İttifakı: 213, Emek ve Özgürlük İttifakı: 66.

Elazığ'ın Sandık Mesajı

ELAZIĞ’DAN NOTLAR

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Elazığ'da da seçim sorunsuz ve yüksek bir katılımla gerçekleşti.

Elazığlı vatandaşlar sandığa giderek demokratik haklarını kullandılar ve kendilerini 5 yıl boyunca TBMM'de temsil edecek isimleri oyladılar.

Bizler de Hakimiyet olarak seçimin nabzını tutarak sonuçları anlık olarak okuyucularımıza ulaştırdık. Bu çaba içerisinde bazı notlar da aldık. İşte Elazığ'da 14 Mayıs seçimlerine dair notlarımız:

* 2018 seçimlerinde 40 bine yakın oy alan ve bu seçimde büyük bir iddia ortaya koyarak "miktarı katlayacağız" diyen HDP (Yeşil Sol Parti) Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ'da oylarında bir düşüş yaşadı. Geçtiğimiz seçimde 40 bin oy alan HDP, bu seçimde 25 bin oyu ancak alabildi. HDP'ye verilen oyların büyük oranda CHP'ye kaydığı düşünülüyor.

*Şehrimizde HDP'den daha beter bir düşüş yaşayan ve tabiri yerindeyse hüsrana uğrayan parti ise İYİ Parti oldu. 1. Sıra Adayı Av. İrfan Sönmez'in ve 2. Sıra Adayı Yüksel Ercan'ın yoğun gayretleri seçmeni ikna edemedi. Geçtiğimiz seçimlerde 29 bine yakın oy alan İYİ Parti bu seçimde yaklaşık 8 bin oy olarak hezimet yaşadı.

*Dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeri ise Ak Parti'nin yaşadığı düşüş oldu. 2018 seçimlerinde 190 bin oy alarak Ankara'ya 4 vekil yollayan Ak Parti, Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ'da da oylarında bir düşüş yaşadı. Listeler açıklanana kadar özellikle deprem zamanında ve sonrasına yapılan hizmetlerle Ak Parti'nin bir çıkış yapma beklentisi oluşsa da açıklanan listenin halkta karşılık bulmaması temel sebep olmakla birlikte Ak Parti'nin bir düşüş yaşayacağı zaten dile getiriliyordu. Bu sonuçlar ise 21 yıllık hükümetleri döneminde Ak Parti için bir milat oldu ve ilk kez Elazığ 3 vekille temsil edilmiş olacak. Bunun notun üzerine uzun yıllar konuşulacak gibi...

*Geçtiğimiz seçimde 47 bine yakın oy alan MHP, bu seçimde oylarını düşürse de yeni seçim sisteminin sağladığı avantajla 1 vekil çıkarmayı başardı. Elazığ'da yaklaşık 42 bin oy alan MHP'deki bu düşüşün ana sebebi ise oyların bölünmesinden kaynaklandığı ifade ediliyor. 2011'den sonra MHP Elazığ'ı yeniden temsil etme başarısını ortaya koymuş durumda.

*Seçimin Elazığ'da kazananı ise hiç şüphesiz Gürsel Erol oldu. 41 yıl aradan sonra Elazığ'da CHP'nin ilk vekili olma başarısını ortaya koyan Erol, büyük bir gayret ve özveri ile tamamladığı 27. Dönemin ardından başarısına başarı katarak ve Elazığ'da 70 binden fazla oy olarak şehrimizi 28. Dönemde de temsil etme şansını yakaladı. Erol, "rekorların siyasetçisi" olduğunu bir kez daha ispatlamış oldu. Erol'un bu başarısı ve siyasi hamleleri neredeyse CHP'nin 2 vekil çıkarma başarısını doğuracaktı ancak bu şans kıl payı kaçtı.

*Seçimlerin sürpriz partisi ise yine tüm Türkiye'de olduğu gibi Elazığ'da da bir başarı hikayesi yazan Yeniden Refah Partisi oldu. Cumhur İttifakı üyesi Erbakan'ın partisi, TBMM'de 5 Milletvekili ile Milli Görüş Hareketi'ni uzun yıllar sonra yeniden temsil edecek. Yeniden Refah Partisi ülke genelindeki bu başarısının yanında Elazığ'da da hatırı sayılır bir oy aldı.

*Son not ise bağımsız adaylara ve özellikle Yasemin Açık'a yazılmalı. Elazığ gibi kemikleşmiş ve tabanı bulunan birçok büyük partiye karşı tek başına bir yarışa girmek, teşkilat, kadın ve gençlik kolları olmadan şehrin her ucuna bucağına ayak basmak elbette ki kolay değildi ancak bu Prof. Dr. Açık tarafından başarıldı. Meclis'e gidemese de Sayın Açık, Elazığ'da bir başarı hikayesi yazdı.