Elazığ'ın Modasına Yön Veren Usta

Terzi, bir kıyafeti ya da aksesuarı tek başına tasarlayıp, üretme kabiliyetine sahip zanaatkarlardır. Terziler, günümüzde birçok kıyafet ya da aksesuarın fabrikalar tarafından üretilmesi sebebiyle genellikle onarıma yönelmişlerdir. Fakat bu işe ömürlerini veren nice terziler yer almakta, zamana karşı direnen bu usta eller asırlık ömürlerini terzilik yaparak geçirmekte. Ömrünün 58 yılını Elazığ'da terzilik yaparak geçinen Hıdır Tekbayrak, işini severek yapan terzilerden biri. Peki Hıdır ustamızın uzun yıllardır yaptığı terzilik mesleğinde neler oldu kimlere çalıştı gelin hep beraber öğrenelim.

Elazığ'ın Modasına Yön Veren Usta

“15 YIL KALFALIK YAPTIM SONRASINDA DA DÜKKAN AÇTIM”

 Tekbayrak: “Terzilik işine 1965 yılında çıraklığa başladım. 1979 da kendi dükkanımı açtım ve günümüze kadar da devam ediyor. Mesleğe başlamam ise, Ben küçükken amcaoğullarımın Ankara Kızılay’da terzi dükkanları vardı onları öyle görünce heveslendim ve bende yapmak istedim. 15 yıl kalfalık yaptım sonrasında da dükkan açtım ilk yılar da işim çok fazla yoğun olmasından kaynaklı 7 kişiyi çalıştırıyordum zamanla azaldı çalışan sayısı. Sanat camiasının büyük bir kısmı olsun Elazığ’ın bürokratları olsun çoğuna özel takımlar ceketler dikmişliğim var.

Elazığ'ın Modasına Yön Veren Usta

“MAALESEF BU MESLEK BENDEN SONRA DEVAM EDEMEYECEK”

 6 çocuk babasıyım ama bu mesleği devredeceğim kimse yok. Çocuklarım farklı meslek gruplarına yöneldiler kendi alanlarında işler yapmak istediler ve maalesef bu meslek benden sonra devam edemeyecek. Dönemim iki tane terzisi vardı biri de bendim çok eski yıllardan beridir yaptığım bu meslekte şuan tek başımayım, diğer terzi arkadaş dükkanını kapatarak başka şehre yerleşti haliyle de bu işi şuan aktif olarak yapan tek kişi benim. Her zaman yoğun bir şekilde çalışıyorum tabi düğün ve seçim sürecinin içerisinde olmamız takım elbiselere talebin artmasına neden oldu. İlk tercih edilen renk her zamanki gibi siyah oluyor ama devamın da parlament mavisi lacivertte trend renkler arasında olarak satışta. Şuan bir takım elbisenin özel dikim maliyeti 5 bin TL olarak fiyatlandırılıyor İşlerimi Benimle birlikte çalışan iki tane kalfam var onlarla birlikte yürütüyorum. Kendileri de yaşça büyük ve bu işe yıllarını vermiş insanlar.

Elazığ'ın Modasına Yön Veren Usta

“MÜŞTERİLERİM ÖZEL GÜNLERİNDE GÖNÜL RAHATLIĞIYLA GİYİNİYOR”

Tamamen kişiye özel dikimler yapıyoruz. Gelen müşterimizin zevkine ve bedenine uygun olarak tasarlanıyor. Çalışma prensiplerimin en önemli kurallarından biri olan en iyi malzemeyi kullanmaktır. Yıllardan beridir en kalitesini ve herkesin memnun olacağı kumaşları kullanıyorum. Altınyıldız kalitesi yıllardır işlerimin içerisindedir. Piyasa da çok fazla marka var, çoğu fabrikalarda belirli kalıplara dayanarak yapılan takımlar her ne kadar beden olarak ayarlansa da müşteri muhakkak bir yerinin tadilatını yaptırıyor. Bende bu durum söz konusu değil. Tüm ölçüler alındıktan sonra özenle dikilen takımlar teslim ediliyor ve müşterilerim özel günlerinde gönül rahatlığıyla giyiniyor.” Dedi ve sözü yıllardır birlikte çalıştığı aynı zamanda da arkadaşı olan Hayrettin Üstündağ’a bıraktı.

Elazığ'ın Modasına Yön Veren Usta

“KENDİSİ İŞİNİ TEMİZ VE  ÖZENLE YAPAN USTALARDAN BİRİSİDİR”

Eski sanatçılarımızdan olan ve olduğu dönemde büyük ses getiren Hayrettin Üstündağ: “Aslen Elazığlıyım sanatçılığa başladığım dönem de hem çimento fabrikasında çalışıyordum hem de Elazığ’da hatırı sayılır mekanlar da sanatçılık yapıyordum. Sahne aldığım dönemlerde Hıdır beyle tanıştım uzun yıllar kendisiyle birlikte çalıştım tüm sahne kıyafetlerimi kendisi dikerdi, çok memnun kalırdım kendisinden. Her döneme uygun takımlar ceketler diktirmek mümkündü. Hıdır beyi 85-90 yıllarından beridir tanıyorum,  kendisi işini temiz ve özenle yapan ustalardan birisidir. Yıllar geçmesine rağmen kıyıp da atamadığım iki tane ceketim var Hıdır beyin bin bir emek vererek yaptığı bu iki ceket hala evimde durur benim için hatıra olan bu ceketleri evimin birer aksesuarı olarak kullanır ve muhafaza ederim.  Her zaman en kaliteleri kumaşları kullanırdı hala daha öyle titizlikle yapardı işlerini. Yaptırdığım işlerden anladım ki Hıdır bey asla kaliteden ödün vermeyen bir usta. Gerek yerli sanatçılar olsun gerek başka sanatçılar olsun hep gelir Hıdır beyden takım diktirir. Tekin bulut, hayrettin şimşek gibi nice isimlere takım elbise dikmişliği var.  Buradan taşındıktan sonra İstanbul’da bir işletme açtım, oraya gelen herkese şiddetle öneriyorum. Zaten bu işler öneri yaparak yürür. Bende Hıdır beyin işlerine kefil olduğumdan gönül rahatlığıyla öneriyordum. Bizim aramızda eski bir dostluk var zaman ilerledikçe bu ahenk bozuluyor bizim dostluğumuz baki kaldı. Benim Hıdır beyde kusurlu bulduğum tek şey bu mesleğin devamını getirtememiş olması. Keşke bir çocuğunu yetiştirebilseydi” ifadelerinde bulundur.  

Elazığ'ın Modasına Yön Veren Usta

Elazığ'ın Modasına Yön Veren Usta

“ELAZIĞ’IN ÖNEMLİ İŞ İNSANLARI VE BÜROKRATLARIN GENELİNE TAKIM ELBİSE DİKERDİ”

Elazığ’ın ender seslerinden biri olan ve yıllardır aynı terziyle çalışan Ömer çapar: “1980 yılından beridir Hıdır beyi tanırım ben de dahil olmak üzere sevgili Bülent Serttaş ve o dönem sanatçılık yapan sanatçılar Elazığ’ın önemli iş insanları ve bürokratların geneline takım elbise dikerdi. Elazığ giyimine kuşamına dönem verdiği şehirlerden birisidir. Bu şehri sevenler, hep bu şehrin geleneğine göreneğine sadık kalmıştır. Zaman içerisin de Hıdır beyle aile dostu olduk ve oğlunun kirvesi oldum 45 yıldır bende Hıdır beyle beraber bu tezgahın arkasındayım. Burası artık benim için bir aile ortamı haline gelen bu dükkan da gelir sohbet eder yemek yer birlikte güzel vakitler geçiriyoruz. Soranlar oluyor gönül rahatlığıyla öneriyorum Latif Doğan’a önermişliğim vardır kendisi gelip buradan takım diktirdi. Dostluğumuza 45 yılı sığdırmışız. Ne mutlu ki bu şehirde büyüdük, böyle güzel dostluklarımız var. Son 30 yıldır Avrupa’dayım ama dünyayı verseler bizim Zaza mahallesine değişmem” diyerek güzel şehrimize karşı olan duygularını ifade etti.

Elazığ'ın Modasına Yön Veren Usta

Elazığ'ın Modasına Yön Veren Usta

Elazığ'ın Modasına Yön Veren Usta

Elazığ'ın Modasına Yön Veren Usta