Elazığ'ın İstihdam Sorunu Var mı?

Elazığ'da zaman zaman siyasilerin gündemine taşınan istihdam sorununu Gazi Caddesi Esnafına ve iş bulma sorunu yaşayan vatandaşlara sorduk.

Elazığ'ın İstihdam Sorunu Var mı?

Şehrin belirli bölgelerinde bulunan bu personel alım ilanları her geçen gün sayısını arttırırken, işverenler kalifiye personel bulamamaktan şikayetçi. 

"ELAZIĞ'DA GENÇLERİN ŞIMARIKLIĞI YÜZÜNDEN İŞLERİMİZ AKSIYOR"

Konuyla alakalı konuştuğumuz bize özel açıklama yapan Gazi Caddesi esnaflarından Vefa Şeker, "Elazığ'da gençlerin şımarıklığı yüzünden işlerimiz aksıyor. Değil bu şehirde, bütün ülkede işsizlik sorunu olduğunu düşünmüyorum. Bütün haklarını sağladığımız hâlde, gelen çalışanlar üçüncü gün kaçıyor. Eleman düşünmekten, eksik malları bile düşünemiyoruz bazı dönemlerde" diyerek Elazığ'da işsizlik sorunu olmadığını belirtti.

Elazığ'ın İstihdam Sorunu Var mı?

"ÖNCE GENÇLERİN HAKKINI VERİN DE İŞ BEĞENMEMEK SORUN HALİNDEN ÇIKSIN"

Çalışanların bütün hakları, doğru bir şekilde sağlanırsa sadece Elazığ'da değil, bütün ülkede işsizlik sorununun biteceğini söyleyen Elazığlı Miraç Ayıkpehlivan,
"Normal şartlarda Elazığ'da en düşük maaşın asgari ücret olması gerekirken, bunun altı yasal değilken çok daha düşük ücretlere işçi çalıştırıp, haklarını vermeyip, zamanını sömüren işverenler var. Elazığ'da alınabilen en yüksek maaş asgari ücret, bunu da sadece belli kurumlar veriyor. Önce gençlerin hakkını verin de iş beğenmemek sorun halinden çıksın" şeklinde konuştu.

Elazığ'ın İstihdam Sorunu Var mı?

"YAŞADIĞIMIZ TOPLUMDA HER ALANDA İŞ KAPASİTESİ OLUŞSA İŞSİZLİK OLUŞMAZ"

'Elazığ'ın sorunu işsizlik mi, iş beğenmemek mi' sorusunu yönelttiğimiz Özlem Kurt Demirkol ise,
"Bence asıl sorun işsizlik, çünkü yaşadığımız toplumda her alanda iş kapasitesi oluşursa, işsizlik oluşmaz. Mesela günümüz sorunlarından biri ücretli öğretmenlik.
Örnek veriyorum bir işletme mezunu kendi alanında iş bulamadigi için ücretli öğretmenlik yapıyor. Bir gazeteci bile ücretli öğretmenlik yapabiliyor. Öğretmenler bu yüzden kendi branşlarında iş bulamıyor. Bir edebiyat öğretmeni alan dışı işlerde çalışabiliyor, kendi branşi olmamasına rağmen sınıf öğretmenliği bile yapabiliyor. ülkemizin sorunu istihdam değil, denetimsizlik ve sistemin kötü işleyişi." Dedi.

Elazığ'ın İstihdam Sorunu Var mı?

"DİPLOMA SAHİBİ YERİNE İŞLE ALAKASI OLMAYAN İNSANLAR BU MESLEĞİ YAPIYOR"

Türkiye genelinde üniversite sayısı fazla olduğu için, mezunların rakiplerinin de çok olduğunu ve herkesin kendi mesleğini yapması gerektiğini düşünen Rabia Işık,

Elazığ'ın İstihdam Sorunu Var mı?

"İş bulamıyoruz görüşüne katılıyorum. Şimdi öncelikle Türkiye şartlarında üniversite sayısı çok fazla ve hangi bölüm olursa olsun  her bölümün mezunu da çok fazla. Üniversite mezunlarının fazla olması nedeniyle, kurum ve kuruluşlar çalışanın niteliğine, diplomasına bakmıyor, referansına bakıyor. Neredeyse her kurum işine geleni işe alıyor. Aynı zamanda sosyal bilimler alanına giren mesleklerde işin erbabı yerine işle alakası olmayan, diploması olmayan kişiler çalışıyor ve diploması olana saygılı davranılmıyor. Ben bir Basın Mensubu olarak iş bulma sürecinde bu ve benzeri olaylar yaşadım ve referans konusunda sorun yaşadığım için uzun bir süre bu sektörde bile iş bulamadım. Kısacası bence bu ülkede istihdam sorunu, parası olanların elinde." şeklinde konuştu.