Elazığ Dikkat! Yeni Ücretler Açıklandı...

TÜVTÜRK, Türkiye'de trafiğe kayıtlı 25 milyondan fazla araç sahibini ilgilendiren önemli değişiklikleri duyurdu. 2024 araç muayene ücretleri ve randevu sisteminde yapılan düzenlemeler, araç sahiplerine daha fazla erişim imkanı sağlayacak şekilde güncellendi.

Elazığ Dikkat! Yeni Ücretler Açıklandı...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yapılan duyuruya göre, Türkiye'nin 77 şehrinde mobil istasyonlar faaliyete geçirilerek araç sahiplerine daha geniş bir hizmet ağı sunulacak. Bu adım, araçların daha erken muayene işlemlerini tamamlamasına olanak tanıyacak.

TÜVTÜRK, yoğunluğu azaltmak amacıyla gezici istasyon sayısını artırmayı hedefliyor. Bu çaba ile araç sahiplerine daha fazla erişim ve kolaylık sağlanması amaçlanıyor.

Mobil istasyonlarda binek otomobil, traktör ve motosiklet muayeneleri yapılabilirken, hava destekli hidrolik fren sistemine sahip araçların muayenesi sadece sabit istasyonlarda gerçekleştirilebilecek. Egzoz gazı emisyon ölçümü ise sadece sabit ve yetkilendirilmiş seyyar istasyonlarda gerçekleştirilebilecek. Traktör muayeneleri ise tüm seyyar ve sabit istasyonlarda yapılabilecek.

Araç sahiplerinin merakla beklediği yeni muayene ücretleri de açıklandı. Buna göre, traktör (römorklu, römorksuz), motosiklet ve motorlu bisiklet için ücret 927,60 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork için 1.821,60 TL, otobüs, kamyon, çekici ve tanker için ise 2.462,40 TL olarak belirlendi. Tüm bu ücretlere KDV dahil edildiği belirtildi.

Ödemelerde kredi kartı, banka kartı ve nakit seçenekleri sunulurken, kredi kartı veya banka kartıyla yapılan işlemlerde hizmet bedeline ek olarak belirlenen hizmet bedeli ödeme tutarına ekleniyor.

Ayrıca, 2918 sayılı "Karayolları Trafik Kanunu"nun 35. maddesi gereğince, muayene süresi geçirilen her araçtan, gecikilen her ay için muayene ücretinin %5 oranında artırılarak tahsil edileceği vurgulandı. Muayene raporu sonucunda "ağır kusurlu" veya "emniyetsiz" olduğu belirlenen araçların muayenelerinin onaylanmayacağı da belirtildi.

Ücretsiz muayene tekrarı hakkı ise bir önceki ücretli muayene tarihinden itibaren 1 ay içinde, Türkiye genelinde aynı araç grubuna hizmet veren tüm istasyonlarda geçerli olacak. Her bir ücretli muayene için bir muayene tekrarı hakkı bulunuyor.

Sabit muayene istasyonlarında muayeneleri onaylanmayan araçlar, Türkiye genelinde aynı araç grubuna hizmet veren tüm istasyonlarda bir ay içerisinde ücretsiz olarak muayene tekrarını yaptırabilecekler. Ancak, muayene tekrarı yapılmamış veya bir aylık süre içinde muayene tekrarına gelmemiş araçlardan muayene ücretinin tam olarak alınacağı ifade edildi.