Elazığ'dan Ayrıldı, Diyarbakır'a Bağlandı! İşte o İlçe

Diyarbakır'ın 17 ilçesinden birinin eskiden Elazığ'ın Palu ilçesine bağlı olduğunu biliyor musunuz? İşte detaylar…

Elazığ'dan Ayrıldı, Diyarbakır'a Bağlandı! İşte o İlçe
TAKİP ET Google News ile Takip Et

33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır’ın Hani ilçesi ile ilgili ilk bilgiler MÖ 8. yüzyılda başlar. Urartu devleti ve Asurlular arasında önemli çatışmalara sahne olduğu bilinmektedir. Daha sonra Nirbi'lerin yerleşim merkezi olan Hani'nin tarihçesi Diyarbakır merkezinin tarihçesiyle paraleldir. 1875'te Elazığ’ın Palu ilçesine bağlı bir bucak olan Hani, 1958 yılında ise Diyarbakır’a bağlanmıştır. Hani'de belediye, 1878'de kurulmuştur.

HANİ, İLK OLARAK LİCE’YE SONRA DİYARBAKIR’A BAĞLANMIŞTIR

Tarihte çok önemli bir ticaret merkez olan ve İpek Yolu güzergâhında olan Palu, özellikle 19.yüzyılda idari bölüşmelerde bazen Diyarbakır Eyaleti’ne bazen de Mamüratü’l-Aziz Vilayeti’ne bağlanmıştır. Diyarbakır’ın 17 ilçesinden biri olan Hani de 1875’te Palu’ya bağlı bir bucak iken, sonraları Lice’ye bağlanmıştır. 1958 yılında ise Diyarbakır İline bağlanan Hani, bu tarihten sonra ilçe statüsünü kazanmış ve bu statünün getirisi ile de birçok kamu kurum ve kuruluşunu bünyesine katarak bugün yepyeni bir kimlik kazanmıştır.

HANİ İLÇESİ 

Diyarbakır’ın 17 ilçesinden biri olan Hani, merkeze 69 kilometreye uzaklıktadır. Nüfusu 32 bin 519 olan Hani, geçmişiyle önemli bir yere sahiptir.

Hani’nin eski ismi Henı'dır. Henı Zazacada Çeşme demektir. Hani Zazaların eski yerleşim yerlerindendir. İnanç bakımından İslamiyetin izleri belirgin bir şekilde görülür. Hani'nin en büyük ziyaretleri olan, Salıkaf, Cafer-i Tayyar Yatırı ve Seyyid Bedrettin ve Dımıştad yatırı'nın Sünni İslam'ın bölgeye gelmeden öncesi olduğu bilinmektedir.

Kaynak: Mücadele Gazetesi