ELAZIĞ'DA YER ELMASI TOPLANMAYA BAŞLANDI

Elazığ'da vatandaşların kış aylarında vazgeçilmezlerinden biri olan yer elmasının toplanma dönemi başladı. Kendi kabuğunun tekrardan toprağa gömülmesi sonucu oluşan yer elmasının toplanması için köylüler zorlu bir dönem geçiriyor.

ELAZIĞ'DA YER ELMASI TOPLANMAYA BAŞLANDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ'ın Merkeze bağlı Nuralı köyünde yaşanan 3 çocuk babası Mahmut Can (58), yaklaşık 10 yıldır evinin bahçesine ektiği yer elmasını toplamak için sabahın erken saatlerinde çalışmaya başlıyor.

Bahar ayında toprağa kabuklarının gömülmesinden sonra kış aylarında toplama mevsimi gelen yer elması için toprağın dibi kürekle açıldıktan sonra eller ile topraktan ayrıştırılıyor. Daha sonra ise su ile yıkandıktan sonra kabuğu ile yenecek hale getiriliyor.

Mahmut Can, "Yaklaşık 10 yıldır evimin bahçesine ekiyorum. Hobi olarak ekiyorum, satışını yapmıyorum. Bahar'da ekiyoruz. Bu yer elmasının bir tohumu yok. Kendi kabuğunu yada yer elmasını keserek toprağa gömüyoruz. Kendi parçasından yaklaşık 1 yada 2 kilo yer elması elde edilebiliyor. Bahar ayında ektikten sonra Aralık ayının sonuna doğru, toplamaya başlıyoruz." diye ifade etti.

Yer elmasının pazarlar da yada marketlerde pek fazla satılmadığını ifade eden Mahmut Can,"m Turp yenilir ama yer elmasının kabuğu soyulmaz. Kabuklu bir şekilde yenilir. Elazığlılar genelde çok sever. Köylerde bahçelere ekilir. Salatası yapılır, limon sıkılarak. Tamamen organiktir. Bir çok hastalığa iyi geldiğini söylerler" dedi.