Elazığ'da Üreten Kadınlara Destek Yok

Ağın Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Samiye Genç, Hakimiyet Gazetesine yaptığı açıklamada şu anda üretimin yapıldığı yerle ilgili bir takım sorunlar yaşandığını, eski kaymakamlık lojmanında üretimin yapılması konusunda mağduriyet oluştuğunu belirterek yetkili kurumlardan destek beklediklerini aktardı.

Elazığ'da Üreten Kadınlara Destek Yok
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz günlerde Dünya Kooperatifçilik gününü kutladık. Bu doğrultuda Elazığ’ın en önemli kadın kooperatiflerinden biri olan Ağın Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Samiye Genç ile kadın girişimciliği ve kooperatifçilik üzerine bir görüşme gerçekleştirdik. Başkan Samiye Genç, en çok da Elazığ’da yetkili kurum ve kuruluşlardan destek beklediklerini vurguladı.

Elazığ'da Üreten Kadınlara Destek Yok

“TÜRKİYENİN HER YERİNE ÜRETİMLERİMİZİ GÖNDERİYORUZ”

Ağın Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Samiye Genç, “1964 Hozat doğumluyum 30 yıl Ankara’da memurluk yaptım. Adliyede zabıt katipliği yaptım. 2006 yılında emekli oldum. Yaklaşık 5 yıl oldu köyümüze dönüş yapalı eşimle beraber burada yaşıyorum. Kadınlarla bir kooperatif kurumu fikri oluştu. Kadınların çok çalıştıklarını, ürettiklerini fakat bu ürettikleri hiçbir şeyi paraya çeviremediklerini gördüm. Bu sebepten dolayı birlikten kuvvet doğar diyerekten bir kadın bir dükkân açamaz ama on kadın birleştiğinde rahatlıkla ses getirebilecek bir yer açabilir. Ağın köyündeki kadınlara kapı kapı  gezerek düşüncemi anlattım. Bu görüşmelerim sonucu bana çok olumlu dönüşler oldu. 2019 yılında 28 ortak ile kooperatifimizi kurduk. Burada yöresel gıda ürünleri üretiyoruz. Elazığ’a ve Ağın’a özgü pekmez, dut gibi mevsimine göre her şey üretiliyor. Türkiye’nin her yerine kargo ile gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.

Elazığ'da Üreten Kadınlara Destek Yok

“HERHANGİ BİR DESTEK ALMIYORUZ, HER ŞEY KAĞIT ÜZERİNDE KALIYOR”

Semiye Genç, hiçbir kurumdan destek almadıklarını, yer konusunda sıkıntı yaşadıklarını eski bir kaymakamlık binasını kiraladıklarını ve bu konuda üretim konusunda kendi imkanlarıyla üretim merkezine çevirdiklerini, bu durumun üretim için yeterli olmadığını ifade ederek: “Kooperatiflerin çok büyük sorunları var. Kadın kooperatiflerin daha çok sorunları var. Hükümet tarafından biraz desteklenir gibi oldu. Sadece kâğıt üzerinde kalıyor. Herhangi bir kurumdan destek almıyoruz. Hemşerilerimizden destek alıyoruz. Kaymakamlarımız gelince bize sıcak davranıyorlar. Ufak tefek küçük ihtiyaçlarımızı onlara söyleyebiliyoruz. Karşılayabiliyorlar. Ağın küçük bir ilçe imkanları kısıtlı bir yer. Bizim yanımızda manevi olarak iyi niyetli insanlar var. Ağın’da yer sorunumuz var. Üretim merkezimiz eski kaymakamlık lojmanı burayı Özel İdareden kiraladık. Burası bir ev üretim merkezini biz çeviriyoruz, biz yapıyoruz. İmkanlarımız çok yeterli değil. Bize destek olun demek aslında maddi bir şey değil. Kanunlarla destek olun” şeklinde konuştu.

“HER ÜRÜN İÇİN ÜRETİM İZNİ ALAMIYORUZ”

 Ağın Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Samiye Genç, “Biz yüksek bir stopaj vergisi veriyoruz. Bir ürünün üretim iznini almak için bin TL, iki bin TL gibi bir ödeme yapıyoruz. Bizim elli çeşit ürünümüz var. Her ürün için üretim izni alamıyoruz. Her ne kadar mevzuata uyalım desek te önümüze aşamayacağımız engeller çıkıyor. Büyük kooperatiflerin tabi ki de vergi vermeleri lazım ne gerekiyorsa onu yapmaları lazım. Bir limit konulabilir ciroya göre üretim izninde para alınmaması gerekir. Biz bunları Milletvekillerim ile görüşmüştük fakat hiçbir geri dönüş olmadı” ifadelerini kullandı.

Elazığ'da Üreten Kadınlara Destek Yok

“MİLLETVEKİLİ GÜRSEL EROL’UN MERKEZİMİZE ÇOK YARDIMI OLDU”

Milletvekili Erol’un kendilerine birçok konuda destek olduğunu vurgulayan Başkan Genç: “Elazığ CHP Milletvekili Gürsel Erol onarım konusunda çok yardımcı oldu. Merkezimizin onarımı çok kötü bir durumdaydı. Elazığ Milletvekili Gürsel Erol bu konuda maddi konuda bize yardımcı oldu. Üretim merkezimizin binası çok harap vaziyetteydi. Onarımı konusunda maddi olarak yardımcı oldu.. Kiralama konusunda il özel idaresi ve il genel meclis üyelerinin yardımı oldu. Sosyal sorunumuz çok Ağın çok küçük bir ilçe. Sosyal yönden hiçbir şeyin olmadı bir ilçe. Gençlerimizin yapabileceği sosyal bir alan kesinlikle yok. Spor, sanat, müzik, tiyatro anlamında gençlerimiz hiçbir şey bilmiyorlar. Gençlerimiz adına çok üzülüyorum. Bu konuda çok şey yapmak istiyorum ama böyle bir gücüm yok” dedi.

“BU İŞ GÖNÜL İŞİ”

Samiye Genç, kooperatifçilik konusunda ise: “Bu iş gönül işi bazı kaymakamlıklar, belediyeler kadın kooperatifi kuralım biz size destek oluruz denildiğinde kadınlarımıza destek olsa bile kooperatif konusunda gönül verilmemişse bu iş olmaz. Kadınlarımızın gönülce bu işi yapmaları gerekiyor. Kooperatifçiliğin çok iyi anlatılması gerekiyor. Çok büyük beklentiler ile başlıyorlar. Bu iş ilk başat çok büyük para kazançları ile yürümüyor. İlk 6 ay, bir yıl kadınlarımız ile bir araya gelip cepten vergilerimizi verdik. Bunu bilerek anlatarak girdik bu işe. Bunu insanlar anlayınca daha sonra neler olabileceğini düşününce sürdürülebilir duruma geliyor. Kaymakamlık bir kooperatifi kurabilir daha sonrasında bunun devam etmesi için kadınlarımızın gönüllü olması lazım” ifadeleriyle görüşlerini aktardı.

Elazığ'da Üreten Kadınlara Destek Yok

“ÜRETİM OLMADAN HİÇ BİR ŞEY OLMAZ”

Ağın Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Samiye Genç son olarak şunları söyledi: “Kadın kooperatiflerin çoğalmasını temenni ediyorum. Kadınlarımız kendi paralarını kazandıkça daha mutlu oluyorlar. Kadınlar kendi ayakları üzerinde durabiliyorlar. Ağın’daki erkekler ilk biz kadınlar bu işe başladığımızda sıcak bakmamışlardı. Şu an ise bize saygı duyuyorlar. Bizlere yardımcı oluyorlar. Bir işi samimi ciddi yapıyorsanız bu kabul gören bir iş olur. Kadınlarımızın hepsi bu duygularla hareket etmeli. Ülkemizin, şehrimizin ve ilçelerimizin buna çok ihtiyacı var. Üretim yapmamız gerekiyor. Üretim olmadan hiçbir şey olmaz. Üretimi kadınlar yaptığında daha anlamlı daha güzel oluyor.”