Elazığ'da Ortak Aday Olur Mu?

Yerel seçimler öncesi partilerin aday belirleme süreçleri devam ederken Cumhur İttifakı üyeleri MHP ve AK Parti kanadında 7 Ekim'de sürecin başlaması bekleniyor.

Elazığ'da Ortak Aday Olur Mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Belde, ilçe, büyük ve merkez ilçelerde kazanacak adayların belirlenmesi için önümüzdeki günlerde AK Parti ve MHP'de özel komisyon ekibi kurulacak. Komisyon, güçlü adayların isimlerini Erdoğan ve Bahçeli'ye sunacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya gelirken bu buluşmada 2024 yerel seçimlerinin yol haritası belirlenmişti. 2019 seçimlerinde iki parti sadece 30 büyükşehirde ittifak yapmıştı. 27 ilde AK Parti, 3 ilde ise MHP aday göstermişti.

Bu sefer 81 ilin tamamında beldelere kadar, büyükşehirler, iller, büyükşehirlerin merkez ilçeleri olmak üzere Edirne'den Kars'a yurdun dört bir yanında doğru aday belirlenmesi için çalışmalar yapılacak. Kapsamlı ve detaylı bir ittifak yapılacak. İki partinin liderinin de bu konuda anlaştığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:"81 vilayeti masaya yatırıp nerede nasıl kimle kazanırız bunların hepsini konuşacağız. Görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız bunları beraberce görüşecekler nihai kararı da biz vereceğiz. Devlet Bey'in de hitabıyla 'koçbaşlarını belirleyip' yola öyle devam edelim. Cumhur İttifakını en iyi temsil edecek, ilkelerimizi yerelde yaşatacak adaylarla milletimizin karşısına çıkacağız. Şehirlerimizi CHP'nin çöp, çamur, çukur siyasetinden kurtaracak en doğru adayları belirleyeceğiz.”

Erdoğan’ın bu açıklaması da gösteriyor ki cumhur ittifakı özellikle CHP ve muhalefetin kazanma ihtimali olan illerde ortak aday gösterecekler.

Elazığ’ın bu konuda masaya yatırılacağı ve ortak bir aday gösterilmesine girmeyeceği biliniyor. Çünkü Elazığ’da CHP ya da Cumhur ittifakı parti adayları dışında farklı bir adayın kazanma ihtimali yok denecek kadar zayıf.

Elazığ’da yerel seçimler, 1989 yılından bu yana tam 35 yıldan beri Milli Görüş partileri ile MHP arasında geçiyor. 1989’da MHP, 1994’te Refah Partisi, 1999’da Saadet Partisi, 2004 yılında Mehmet Ağar’ın etkisiyle MHP destekli Doğruyol Partisi (ki o seçimlerde MHP’nin Belediye Başkan adayı Raif Çiçek gibi ülkücü hareketin duayen ismi ancak 6 bin oy alabilmişti)  2009’da Ak Parti, 2014’te Ak Parti, 2019’da da yine Ak Parti Elazığ Belediye Başbakanlığını kazanmıştı.

Görünen ve bilinen o ki 31 Mart 2024 yılında gerçekleştirilecek yerel seçimlerde de Ak Parti ve MHP adayları yarışacak. Ve seçim bu iki parti adayından birinin zaferiyle sonuçlanacak.

Tablo bu olunca Ak Parti ve MHP genel merkezlerince oluşturulan özel ekibin, Elazığ merkezini çalışmasına gerek kalmayacak ve ortak aday çıkartılması gibi bir durum söz konusu olmayacak.

Aynı durum ilçelerimizde de geçerli. Hemen hemen her ilçede seçimler, Ak Parti ve MHP’nin rekabetiyle gerçekleşecek.

Bu tablo da gösteriyor ki Elazığ, her iki partinin genel merkezini çok yoracak bir aday belirleme süreci yaşatmayacak.

Ak Parti de MHP de kendi adaylarını çıkartıp zafer elde etmek için cumhur ittifakına yaraşır seviyeli bir seçim kampanyası yürütüp sonuca rıza gösterecekler.