Elazığ'da Lokantacılardan KDV İsyanı

Satın aldıkları gıda ürünlerine alırken ve satarken farklı bir KDV oranı uygulandığını söyleyen Elazığ Lokantacılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Esnaf Odası Başkanı Zülfü TARHAN ' Temin ettiğimiz gıda ürünlerine % 1 KDV uygulanırken sattığımız ürünlerde KDV % 8 olarak uygulanıyor. Aradaki fark esnafımızın cebinden çıkıyor. Bu haksız uygulama bir önce son bulsun' dedi.

Elazığ'da Lokantacılardan KDV İsyanı

Elazığ Lokantacılar, Pastacılar ve Tatlıcılar  Esnaf Odası Başkanı Zülfü TARHAN  KDV konusunda lokantacı esnafları olarak bir hayli dertli olduklarını ve bu konuda  ilgili bakanlıktan sorunları için çözüm beklediklerini belirtti. Başkan TARHAN “Pandemi sürecinde sayın cumhurbaşkanımız artan gıda fiyatlarına önlem olarak KDV oranında indirim uyguladı.  Temel gıda ürünlerinde gıda KDV’si % 8’den % 1’ düşürüldü. Biz lokantacılar olarak almış olduğumuz temel gıda ürünlerini % 1 KDV ile alıyoruz. Fakat; biz sattığımız yemeğin fatura çıkışını % 8 olarak yapıyoruz.  Dolayısıyla aradaki % 7’lik fark tamamıyla biz lokantacı esnafının yük olarak sırtında kaldı. Bu esnafımızı çok ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor. Biz sorunlarımızı ilgili bakanlığımıza kadar ilettik. Bu haksız uygulamanın bir an önce kaldırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Elazığ'da Lokantacılardan KDV İsyanı

GLİKOZLU ÜRÜNLERE DİKKAT 

Her platformda vatandaşlarımızın glikozlu ürünlerden uzak durması gerektiği yönünde açıklama yaptığını söyleyen TARHAN ‘Çünkü glikoz insan metabolizmasına çok ciddi anlamda zararlar veriyor. Glikozun biz ürünlerde kullanılmasına tamamen karşıyız. Ancak; kanunen kullanımı yasak olmadığı için kullananlar var mı var. Özellikle tatlılarda kullanımı bir hayli yaygın. Piyasada normal fiyatının altında satılan ürünleri satın alıtken dikkat etsinler. Glikozlu bir ürünün en ayırt edici özelliği tüketilirken boğazda hafif bir yakma hissi uyandırmasıdır. Bu tür ürünlerden vatandaşlarımızın uzak durmasını istiyoruz. Kesinlikle merdiven altı işletmelerden bu tür ürünleri tedarik etmesinler.  Bu sektörün temsilcileri olarak esnafımızın ticareti çok önemli diğer taraftan da vatandaşımızın sağlığını da önemsiyoruz. Biz gıda işiyle uğraşıyoruz
. Hijyen ve sağlık kurallarına en çok dikkat etmesi gereken bir sektörüz. Bu konuyla ilgili sürekli esnaflarımızla istişare ediyoruz. Biz bir çok bölgeye göre bu konuda iyiyiz. Vatandaşlarımız lokanta, pastane, tatlıcı ve kafeteryalarımızda ürünleri gönül rahatlığıyla tüketebilirler.

GLİKOZLU ÜRÜNLER TÜKETİLMESİNİN SAKINCALARI 

Kadınlarda ve erkeklerde hormonal bozukluğa neden olan glikoz şurubu, bedensel gelişim bozukluğuna da neden olur.

Glikoz şurubu vücut direncini düşürdüğünden dolayı kanserli hücrelere daha açık hale gelir.

Karaciğer fonksiyonlarının bozulmasına sebebiyet veren glikoz şurubu, vücut fonksiyonlarının da aksamasına neden olmaktadır.

Böbrek fonksiyonları derinden etkileneceği için zamanla böbrek taşı oluşumu meydana gelir. Bu durum sonucunda zaman zaman idrar yollarında hastalık oluşabilir.

Glikoz şurubu kalp krizini tetikleyen maddeler arasında yerini alıyor. Eğer glikoz şurubunu yüksek oranda tüketirseniz, damarların tıkanmasına sebep olabilirsiniz.

Kısa süreli tokluk hissi peşinden acıkmayı getireceği için kişiler gün içinde daha çok miktarda yemek yiyecektir. Bu döngü ise metabolizmayı bozmaktadır.
Hızlı kilo artışına sebebiyet vermektedir. 

Çocukluk döneminden itibaren glikoz şurubu içeren gıdaları tüketen kişilerin beyin sağlığı bozulmaktadır. Gebelik döneminde glikoz şurubu alan anneler hem kendi sağlığını hem de bebeğin gelişimini etkilemektedir. İleri yaşlarda görülme ihtimali daha yüksek olan demans ve alzheimer gibi hastalıklar, yüksek glikoz şurubu nedeniyle oluşmaktadır.