Elazığ'da Konut Kredileri Durduruldu mu?

İnşaat Mühendisi Fatih Tavuş, inşaat sektörünün son günlerde yaşadığı sıkıntıları Hakimiyet Gazetesi'ne anlattı.

Elazığ'da Konut Kredileri Durduruldu mu?

Tavuş: "İnşaatlarda çalışacak kalifiye usta bulmakta zorlandıklarını kaydederek “Kalifiye ustalarımızın bir çoğu daha iyi şartlarda iş bulduklarını söylediler ve geçen yılda beri yurt dışına çalışmaya gidiyorlar. Elimizde olanlarda depremin olması ile deprem bölgelerine kaydı. Şu an için işçi usta bulma konusunda çok büyük sıkıntı yaşanıyor. İnşaat sektörü özellikle son birkaç yıldır sığınmacı iş gücü ile  dönüyordu. Ustalarımızda görüştüğümüzde deprem bölgesinde daha fazla ücret verildiği için oraları tercih ettiklerini söylediler. Altı ay ya da bir yıl gibi kısa bir sürede olsa o bölgeye doğru iş gücü kaçışı var. Tamirat işleri de olsa usta sıkıntımız var" dedi.  

"EV FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUZ" 

Enflasyonun hala ciddi sevilerde yukarıda olduğunu  ve durulmadığını söyleyen TAVUŞ “ Geçen yıl malzemelerde en az yüzde 200’lük bir artış yaşandı. En masum artış demirde yaşandı o da yüzde 100. Artışın yanında malzemeleri temin etmede de sıkıntımız vardı. O bir süre sonra aşıldı. TOKİ inşaatları yapılırken özellikle demir, çimento ve betonda tedarik sıkıntısı algısı vardı. Şu ana kadar böyle bir sıkıntı görünmüyor. İnşallah da olmaz. Maliyet anlamında 2022 yılında özellikle çok büyük artışlar oldu. 2023 ve sonrasında da bu böyle devam ederse sektörü çok kötü günler bekliyor diyebiliriz.  Sektörde en büyük sıkıntı önümümüzü görememek. Önümüzü görsek bizde plan programımızı ona göre yapacağız. Seçim sonrası piyasaların durulmasını bekliyoruz” diye kaydetti. 

"YETERİNCE KONUT STOKUMUZ YOK" 

6 Şubat depremine kadar Elazığ’da konut stoğu sorunu olmadığının altını çizen İnşaat Mühendisi Fatih TAVUŞ “TOKİ ile birlikte sıkıntımız çözülmüştü. Deprem sonrası Elazığ’da 7 bin binanın yıkımından bahsediliyor. Bu binalarda doğalgaz, elektrik kesildi devletimiz reaksiyon alarak insanların hasarlı binalardan taşınmaya zorlandılar. Çevre illerden göç aldık şu an kiralık ev konusunda ilimizde ciddi bir sorun var. Ciddi bir talep var fakat; bu talebi karşılayacak maalesef potansiyelimiz yok” dedi. 

"BANKALAR KREDİ VERMİYOR"

Normalde bir bankanın daire fiyatının % 90’ı  oranında kredi vermesi gerektiğini kaydeden  TAVUŞ “Bir devlet bankası tamamen kredileri kapattı bir diğer bankada bunu 250 bin lira ile sınırlı tuttu. Konuşulan ile uygulanan arasında farklar var. 0.69 krediyle ev sahibi olacağım diye başvuran insanlar ya yararlanamadı ya da kısmen yararlanabildiler. Bizi temsil eden STK’lar zor günümüzde yardımcı olmalı. Burada devreye girmeleri lazım. Banka müdürleri ile görüşüp bu sorunun çözüme kavuşturulması gerekiyor.