Elazığ'da Herkes Bu Meydan Okumayı Biliyor!

Küçük esnaf Bakkallara bir dokun adeta bin ah işit. Yaşadıkları ekonomik sıkıntılara karşın, kapılarına kadar gelen dar gelirli ailelerin isteklerini karşılamaya çalışan ''Bakkal Esnafları' can çekişmeye devam ediyor. Artan marketler zinciri karşısında ayakta kalma mücadelesi veren bakkallar, artık iş yapamaz duruma geldi.

Elazığ'da Herkes Bu Meydan Okumayı Biliyor!

Yıllardır Harput’ta bakkal dükkanı işleten Munzur Bayrak, milyarlarca lira sermayeli süpermarketlerle, mahalle bakkallarının rekabet etmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Bayrak, ”Aslında bakkallık bir sanat, her önüne gelen bu işi hakkıyla yapamıyor. Başlı başına bir tecrübe gerektiriyor.
Emekli ve biraz sermayesi olup sıcak para düşüncesiyle doğru dürüst fizibilite, lokasyon gibi faktörlerin analizi yapmadan bakkal dükkânı açanlar, birkaç yıl içinde yok olup gidiyorlar.

Genelde ekmek, tütün mamulleri, yoğurt, süt, yumurta, çay, şeker gibi günlük ihtiyaçlara yönelik ürünler satıyorlar.
Zincir marketlerin her şeyi satmalarından dolayı da bakkallar ayakta kalma mücadelesi veriyor” dedi.

Elazığ'da Herkes Bu Meydan Okumayı Biliyor!

BAKKAL, MÜŞTERİSİNİ AİLE GİBİ GÖRÜYOR

Munzur Bayrak, ”Paran olmasa bile bakkal artık senin ailen gibi oluyor ve veresiye veriyor diyerek şunları söyledi; “Ülkemizde daha önce herkesin de bildiği gibi bakkallar çoğunluktaydı. Ancak Süper Marketlerin ortaya çıkması ile birlikte, cazibe merkezi haline getirilen, insanların orada zamanını geçirip, eğlenip, hem de alışveriş yapmaları için bir çekim merkezi haline getirdikleri yerler kuruldu. Bunun zararı ise ekmeğini evine götürmek isteyen bakkal esnafına oldu. Oysaki mahallede bakkallık yapan esnaflarımız, mahalle sakinlerini kasasıdır. Gece yarısı bile bakkalı uykudan kaldırıp, alış veriş ihtiyaçlarını karşılayabilirsin. Bakkalından veresiye olarak alış veriş yapabilirsin. Büyük marketler sana veresiye hiç bir şey vermez. Birde Bakkal artık tanıdık ve aileden biri gibi oluyor. Tanıdığı müşterisini ailesi olarak gördüğü için veresiye verebiliyor. Bakkallar insanların sırdaşı, danışmanı, adres gösterenidir. Bakkalların canlı tutulmasını sağlamaya yönelik çalışmalar yapılması gerekirken, bakkalları yok etme gibi bir düzenek var şuanda. Küçük esnaf, büyük marketlerle hiçbir zaman rekabet edemez.

Mahalle halkımızın bize sahip çıkmasını, büyük marketlerin yerine, bizden alışveriş yapmalarını istiyoruz. Vatandaşlarımızdan beklentimiz bu yöndedir” şeklinde konuştu.